Havaitsetko hälytysmerkit ajoissa? Tällainen käytös enteilee eroa – "Päättää parisuhteen aika nopeasti"

Miten ylläpitää parisuhdetta haastavina aikoina 0:50
KATSO MYÖS: Videolla seksuaaliterapeutti ja uusperheneuvoja Pauliina Flang kertoo 6 vinkkiä suhteen ylläpitämiseen haastavina aikoina.

Arkipäiväinen tapa voi olla parisuhteen tuho – ethän sorru tähän? Halveksuva käytös, kuten silmien pyörittely kumppanille, voi olla omiaan tappamaan parisuhteen.

Oletko koskaan saanut itseäsi kiinni siitä, että pyörittelet silmiäsi kumppanillesi tai olet ehkä aavistuksen liian sarkastinen keskustelun lomassa? Pienet, viattomalta vaikuttavat teot saattavat olla kaikkea muuta kuin vähäpätöisiä.

Tunnetun tutkijan John Gottmanin mukaan halveksuva käytös ennustaa kaikista todennäköisimmin avioeroa. Halveksuvaa käytöstä voi olla esimerkiksi silmien pyörittely, sarkasmi ja nimittely, kertoo Huffington Post.

Yli 40 vuoden ajan Washingtonin yliopiston professori Gottman tiimeineen on tutkinut pariskuntien vuorovaikutusta päätelläkseen avioeroa ennakoivat merkit.

Halveksunta komeilee listan ykkösenä, ja sen jälkeen tulevat kritiikki, puolustautuminen sekä henkinen etääntyminen kumppanista. Gottman kutsuu näitä Ilmestyskirjan neljäksi ratsastajaksi.

Näin halveksunta saa alkunsa

Parisuhdeasiantuntijoina tunnetut ja lukuisia kirjoja kirjoittaneet Linda ja Charlie Bloom huomauttavat Psychology Todayn artikkelissaan, että halveksunta harvoin ilmaantuu yhtäkkiä, vaikka se siltä voi tuntuakin. Se ilmaantuu, kun pettymystä, katkeruutta, vihaa tai loukkaantumista ei käsitellä tai se torjutaan.

– Olosuhteet, joiden vuoksi koemme epämiellyttäviä tunteita jotakuta kohtaan, eivät katoa. Sen sijaan ne voimistuvat, kunnes ne huomioidaan tavalla, joka neutraloi syyn niihin.

Vaikka toisinaan ikävistä tunteista voi päästä eroon ilman toisen osapuolen osallistumista, usein keskustelu on tarpeen. Keskustelussa tärkeää on se, ettei toinen suhtaudu vihamielisesti siihen, mitä toisella on mielen päällä.

Bloomit huomauttavat kirjoituksessaan, että jos parisuhteen tarpeisiin kiinnittää huomiota ja reagoi niihin kohtuullisessa ajassa, halveksunnan todennäköisyys on pienempi.

Miten halveksunta ilmenee, miten sen saa pidettyä tiessään pitkässä parisuhteessa ja miten avioeron voi estää? Lue alta Huffington Postin haastattelemien asiantuntijoiden huomioita.

1. Ei se, mitä sanot – vaan, miten sanot

Avioliittoterapeutti Christine Wilke muistuttaa, ettei kyse ole siitä, mitä kumppanillesi sanot, vaan miten sen sanot. Halveksunta paistaa läpi nimittelyn, piikittelyn, sarkasmin, silmien pyöräyttelyn ja pitkien huokausten muodossa. 

– Myrkyn lailla se voi syövyttää luottamusta ja turvallisuudentunnetta parisuhteessanne ja koitua hiljalleen avioliiton kuolemaksi. Tavoitteesi on tulla kuulluksi. Sinun täytyy esittää viestisi tavalla, jolla tämä tapahtuu ilman tuhoja parisuhteellesi.

2. Muista, ettei mikään ole "ihan sama"

Avioliitto- ja perheterapeutti Aaron Anderson kieltäisi lausahduksen "ihan sama" parisuhteen sanastosta.

– Kun sanot "ihan sama" kumppanillesi, sanot käytännössä, ettet aio kuunnella häntä. Tämä viestii, että mistä tahansa hän puhuukin, se on vähäpätöistä ja merkityksetöntä sinulle. Tämä on viimeisin asia, jonka haluat kumppanisi kuulevan. Sen viestiminen (vaikka epäsuorasti halveksunnan välityksellä), että hän ei ole tärkeä, päättää parisuhteen aika nopeasti.

Miten mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä mykkäkoulun pitäminen tekee parisuhteelle? 1:54
Psykoterapeutti Lotta Heiskanen ja Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru kertovat, miten mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen.

3. Vältä sarkasmia ja pisteliäitä kommentteja

Kuuluisa näytelmäkirjailija Oscar Wilde on joskus lausunut, että sarkasmi on älykkyyden korkein muoto, ja sarkasmi yhdistetäänkin usein älykkyyteen. Voisikin kuvitella, että kumppanisikin tulkitsee sarkasmisi ylivertaisena huumorina, mutta pidemmän päälle sarkasmi ja pisteliäät kommentit voivat todellisuudessa nakertaa parisuhdetta.

Avioliitto- ja perheterapeutti LeMel Firestone Palerm kehottaakin välttämään sarkasmin lisäksi ilkeällä äänensävyllä sanottuja kommentteja, kuten "joo, sehän oli superhauskaa". Hän muistuttaa välttämään myös kumppanin kustannuksella lauottuja vitsejä tai yleiskommentteja liittyen hänen sukupuoleensa, kuten "tietenkin sanot niin, olethan mies".

4. Älä vello menneessä

Parisuhteen riitatilanteista kirjan kirjoittaneet Judith ja Bob Wright muistuttavat, että halveksunta syntyy ajan myötä pienten asioiden kasaannuttua ärsyttämään. Välttääkseen halveksuntaa kannattaa kirjailijapariskunnan mukaan pitää kommunikaatioväylät avoinna.

– Jos olet tyytymätön johonkin, sano se suoraan, he muistuttavat.

Vastavuoroisesti kuuntele, mitä kumppanillasi on mielen päällä.

5. Tarkkaile kehonkieltäsi

Ei ole hyvä merkki, jos reagoit kumppanisi juttuihin silmien pyörätyksellä.

– Jos huomaat pyöräytteleväsi silmiäsi tai virnisteleväsi, se on merkki siitä, että parisuhteesi voi olla menossa kohti ongelmia. Kokeilkaa ottaa tauko toisistanne, jos tilanne kuumenee tai kokeilkaa keskittyä positiivisiin puoliin, joista pidätte kumppanissanne, toteaa neuvoja Chelli Pumphrey Huffington Postin artikkelissa.

Milloin puhuminen ei enää pelasta parisuhdetta? Juttu jatkuu videon alla.

Tunnista merkit: Tässä vaiheessa puhuminen ei pelasta parisuhdetta 9:26
Tunnista merkit: Tässä vaiheessa puhuminen ei pelasta parisuhdetta.

6. Älä syytä kumppania ylireagoimisesta

Kun sanot kumppanillesi, että tämä ylireagoi, sanot oikeasti, että hänen tunteensa eivät ole sinulle tärkeitä, Aaron Anderson huomauttaa. Sen sijaan, että syyttäisit puolisoa ylireagoimisesta, kuuntele hänen näkökantansa ja yritä ymmärtää sitä.

– Hän tuntee sillä tavoin syystä, Anderson muistuttaa.

7. Jos tunnet halveksuntaa, hengähdä hetki

– Ota tavoitteeksi tulla tietoiseksi siitä, mitä halveksunta on. Selvitä sitten, miltä se tarkalleen näyttää sinun avioliitossasi, kehottaa psykoterapeutti Bonnie Ray Kennan.

Kun tunnet halveksuntaa, hengitä syvään ja sano hiljaa itsellesi "lopeta", Kennan kehottaa. Keksi sitten joku toinen tapa esittää asiasi.

– Halveksunta on huono tapa, kuten tupakointi tai kynsien pureskelu, Kennan muotoilee.

Ja kuten muistakin huonoista tavoista, myös halveksunnasta voi opetella eroon, vaikka se töitä vaatiikin.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2021.

Hiipuuko rakkaus? Tällaisia hälytysmerkit voivat olla

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit 1:18
Moni ymmärtää sisimmässään, kun parisuhde on etenemässä huonoon suuntaan. Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä listaa suhteen hälytysmerkit.

Lue myös:

    Uusimmat