Tutkimus todistaa: "Narttunaama" on totisinta totta

Nyt voit kantaa mököttävää ilmettäsi kunnialla!

"Onko joku hätänä?" "Hymyile vähän!" "Piristy nyt!"

Tunnet todennäköisesti jonkun, jonka perusilme on niin kutsuttu resting bitch face, RBF, eli luonnostaan tympeän näköinen "narttunaama". Ehkä omaat sellaisen itse? Onneksesi nyt on todistettu, että RBF on kuin onkin ihan totta. Tutkimusyritys Noldus Information Techonologyn tekemä tutkimus antaa resting bitch facen omaaville ihmisille luvan laittaa mököttävän ilmeensä tieteen piikkiin.

Tutkijat Jason Rogers ja Abbe Macbeth yrittivät selvittää ilmeettömien kasvojen ja resting bitch facen eroa, ne kun eivät todellakaan ole sama asia. RBF:n omaava henkilö näyttää kyllästyneeltä tai jopa vihaiselta, vaikka kasvoilla olisi neutraali perusilme. Tutkijat analysoivat aluksi 10 000 kasvot tunnistaakseen erilaisia ilmeitä. Käyttämällä tätä dataa FaceReader-niminen laite tunnisti kasvoille jonkun kahdeksasta erilaisesta tunteesta, jotka olivat ilo, suru, viha, pelko, yllättyneisyys, inho, halveksunta ja neutraali.

Rogers ja Macbeth lisäsivät sitten joukkoon tunnettuja resting bitch facen kantajia, kuten näyttelijä Kristen Stewartin ja räppäri Kanye Westin, nähdäkseen, minkä tuloksen he saisivat.

Onko sinulla resting bitch face? Tutkijat kannustavat ihmisiä lähettämään kuvia omista "neutraaleista" kasvoistaan osoitteeseen jason(a)noldus.com asian varmistamiseksi.

Ja tällaiseen tulokseen tutkijat päätyivät: Resting bitch facen omaavilla ihmisillä oli todennäköisemmin tunnistettavissa toisarvoinen, vähäisempi tunne – halveksunta – neutraalin ilmeen lisäksi. Tämä johtui pienistä eleistä, kuten lievästä ylähuulen kohoamisesta, silmien siristämisestä ja kulmakarvojen kurtistuksesta. FaceReader ei kuitenkaan huomannut niin paljon halveksuntaa, että se olisi tuominnut kasvot kauttaaltaan halveksiviksi. Halveksuvat piirteet olivatkin todella hienovaraisia: lopputulos oli hieman kuin suuttuneen teinin vanhemmilleen osoittama ärsyyntynyt ilme, joka ei kuitenkaan ole niin ilmiselvä, että siitä tulisi huomauttelua.

Tutkijat huomasivat myös, että "narttunaamaa" löytyy niin miehiltä kuin naisiltakin, vaikka nimi antaakin ymmärtää muuta.

Lähde:  Women's Health

Lue myös:

    Uusimmat