3 syytä siihen, miksi sarkastiset ihmiset ovat tutkitusti neroja

Sarkasmi yhdistetään usein epäystävällisyyteen, mutta uuden tutkimuksen mukaan sarkastiset ihmiset saattavat kuitenkin olla niitä kaikkein älykkäimpiä ja luovempia.

Osa ihmisistä välttelee sarkasmia, sillä he pitävät sitä epäystävällisenä ja ystävyyttä vahingoittavana tapana. Tästä luulosta huolimatta sarkasmi voi todellisuudessa jopa vahvistaa ihmissuhteita. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että sarkastiset ihmiset eivät esitä mitään, mitä eivät ole ja ovat aina rehellisiä toisilleen. 

Sarkasmi antaa meille myös mahdollisuuden purkaa ja ilmaista pettymyksiä humoristisella tavalla. Tämä on paljon terveempi keino kuin ahdistava teeskenteleminen, vai mitä?

Kuuluisa näytelmäkirjailija Oscar Wilde onkin joskus lausunut, että sarkasmi on älykkyyden korkein muoto. Harvardin ja Kolumbian yliopistojen tutkijat ovat nyt todistaneet, että sarkasmi antaa meille paremmat mahdollisuudet ilmentää luovuutta ja nerokkuutta.

Nämä kolme esimerkkiä paljastavat, miksi sarkastiset ihmiset ovat tutkitusti älykkäitä ja luovia.

1. Sarkastiset ajattelevat enemmän

Myöntäkää pois, sarkasmi vaatii hieman enemmän aivotyötä. Kun ei-sarkastinen ihminen antaa vastauksen kysymykseen, vastaus tulee suusta melko helposti sen enempää ajattelematta. Mutta kun sarkastinen ihminen antaa vastauksen, vastauksen antaminen vaatii huomattavasti enemmän ajattelua samassa ajassa.

Sarkastiset ihmiset joutuvat nimittäin punnitsemaan kolmen asian välillä; mitä heidän odotetaan vastaavan, mitä he todella haluavat vastata ja miten he haluavat asian ilmaista. Tämä, jos mikä, on aivojumppaa parhaimmillaan.

2. Enemmän mahdollisuuksia

Sarkastiset ihmiset ajattelevat tutkitusti laajemmin. Tutkijat totesivat, että sarkastisia kommentteja antavat ja niitä ymmärtävät pystyivät suoriutumaan luovuustesteistä jopa kolme kertaa muita paremmin.

Luovuuden ja sarkasmin välinen mielenkiintoinen korrelaatio johtuu pääasiassa siitä, että sarkasmi antaa henkilölle paremmat lähtökohdat ajatteluun "laatikon ulkopuolelta". Uudet ideat syntyvät siis todennäköisimmin sarkastisen ihmisen toimesta.

3. Älykkyys syntyy abstraktista ajattelusta

Se, mikä todella yhdistää sarkasmin älykkyyteen, löytyy käsitteellisestä eli abstraktisesta ajattelusta. Tästä on hyötyä erityisesti työpaikoilla, joissa tämän kaltainen ajattelutapa voi lisätä tuottavuutta ja synnyttää uusia ideoita.

Kaikki eivät kuitenkaan pääse hyötymään tästä lahjasta. Tutkimuksessa nimittäin todettiin, että kaikki ihmiset eivät yksinkertaisesti ole yhtä vastaanottavaisia sarkastiselle huumorille. Sarkasmi voi joissain tapauksissa saada ihmiset tuntemaan olonsa epämukavaksi ja jännittyneeksi.

Sarkastiset kommentit kannattaa siis säästää henkilöille, jotka niitä todella ymmärtävät.

Lähde: Lifehack

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja