Ota tämä asia selville heti! Tieto, joka auttaa ymmärtämään kumppaniasi – ja kertoo, mitä hän tarvitsee sinulta

Tuoko kumppanisi sinulle kukkia, vaikka haluaisit vain, että hän koskettaisi? Silitteletkö kumppaniasi vain kuullaksesi, kuinka mukavaa olisi, jos joskus tyhjentäisit tiskikoneen? Erilaiset rakkauden kielet voivat johtaa väärinkäsityksiin.

Saatat nähdä vaivaa sen eteen, että huomioit kumppaniasi päivittäin arjessa, mutta oletko ottanut selvää siitä, millaisia huomionosoituksia kumppanisi oikeasti kaipaa? Väärinkäsityksiä voi sattua, jos kumppanit puhuvat erilaista "rakkauden kieltä". 

Rakkauden kielet ovat yhdysvaltalaisen kirjailija ja pariterapeutti Gary Chapmanin luoma teoria. Käytännössä rakkauden kielet tarkoittavat erilaisia tapoja osoittaa ja vastaanottaa rakkautta, ja ne jaetaan viiteen: sanojen, tekojen, lahjojen, laatuajan ja kosketuksen kieleen.

– Saatamme samaistua useimpiin näistä kielistä, mutta jokaisella meistä on yksi, joka puhuttelee meitä eniten, toteaa avioliitto- ja perheterapeutti Sunny Motamedi  Mindbodygreen-sivustolla.

Ihminen odottaa saavansa suosimallaan kielellä rakkaudenosoituksia myös itselleen.

Viisi rakkauden kieltä – näin ne ilmenevät

Miten rakkauden kielet sitten ilmenevät?

Sanojen kieltä käyttävä osoittaa yleensä sanallisesti välittämisensä. Hän kehuu, kannustaa ja kertoo usein rakastavansa. Pariskuntien psykoterapeutti Fariha Mahmud-Syed kertoo  Mindbodygreen-sivustolla, että sanojen kielelellä puhuvalle puhuttu ja kirjoitettu osoittaa kiintymyksen parhaiten. Hän myös haluaisi kuulla kumppaniltaan tämän rakkaudesta sanallisesti.

Tekojen kielessä ihminen luottaa tekoihin ja eleisiin ja yrittää niiden avulla myös tehdä kumppaninsa elämästä helpompaa. Hän voi tehdä kotitöitä tai valmistaa päivällisen tai ostaa kumppanilleen kukkia. Hän toivoisi myös kumppaninsa osoittavan elein rakkauttaan.

Lahjojen kielessä henkilö muistaa kumppaniaan merkkipäivinä tai yllättää ostamalla tämän lempiherkkua kaupasta. Chapmanin teorian mukaan lahjojen kielessä tärkeintä on tavaroiden sijaan symbolinen ajatus niiden taustalla, kyse on ikään kuin "visuaalisista rakkauden osoituksista". Lahjojen kieltä käyttävä toivoisi muistamisia myös kumppaniltaan.

Laatuajan kieleen luottava uskoo kumppanin kanssa vietetyn kahdenkeskisen ajan voimaan ja pitää sitä suhteessa tärkeänä. Jos kumppani vilkuilee puhelintaan tai puuhailee muutoin omiaan, eikä keskity yhteiseen aikaan, laatuajan kieltä tärkeänä pitävä loukkaantuu. Siksi laatuajan kieltä arvostava ilahtuu, jos kumppani järjestää yhteistä, keskeytyksetöntä aikaa.

Kosketuksen kielessä fyysisyys on tärkeää. Siveleekö kumppanisi selkääsi tai sipaiseeko olkapäätäsi ohi kulkiessaan? Psykoterapeutti Mahmud-Syedin mukaan ihmiset, jotka kommunikoivat arvostuksensa kosketuksen kielellä, tuntevat itse olonsa arvostetuksi, kun kumppani esimerkiksi halaa, suutelee tai pitää sylissä. He arvostavat fyysisen kosketuksen mukanaan tuomaa lämpöä ja hyvää oloa. 

– Jos hänen mielestään ainoa, mikä merkitsee, on käsistä kiinni pitäminen julkisella paikalla, ja sinä sanot vain "minä rakastan sinua", mutta et ota lainkaan fyysistä kontaktia, niin hänestä ei tunnu niin rakastetulta, on myös parisuhdeterapeutti Sarah Calvert selventänyt The Guardianin haastattelussa aiheesta

Muistathan siis kosketuksen merkityksen, jos kumppanisi puhuu tällä kielellä?

"Ihmettelemme, miksi kumppani ei arvosta rakkaudenosoituksiamme"

Seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo, että Chapmanin teorian ytimessä on toisen ymmärtäminen ja erilaisuuden hyväksyminen.

Mikä on sinun rakkauden kielesi? Mieti, millaisina hetkinä koet olosi kaikkein rakastetuimmaksi ja välitetyksi.

Seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kehottaa listaamaan ylös kolmesta viiteen asiaa arjessasi, joista sinulle tulee erityisen rakastettu olo – tuleeko hyvä olo kehusta vai kosketuksesta? Listan kärjessä olevat asiat kertovat itsellesi tärkeimmät rakkauden kielet. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kielet eivät sulje toisiaan pois. 

Lavikainen muistuttaa, että elämäntilanteissa erilaiset asiat saattavat korostua, joten siksi tämä harjoitus kannattaa toistaa vaikkapa kerran puolessa vuodessa ja keskustella omasta rakkauden kielestään syvällisemmin kumppanin kanssa.

– Kaikki meistä rakastavat ja kaipaavat rakkautta eri tavoilla. Rakkauden kielet tuntemalla voi ymmärtää erilaisia rakkauden ilmenemismuotoja niin parisuhteessa kuin ihmiselämässä ylipäätään, joka osaltaan tekee ihmissuhteiden ylläpitämisestä helpompaa. Tuntemus paitsi lisää ymmärrystä, toivottavasti myös ihmisten välistä rakkautta, Lavikainen selittää Kaalimato.comin tiedotteessa.

Jos parisuhteen kummankin osapuolen rakkauden kielet ovat erilaisia, eikä kumpikaan tiedosta toisen tapaa viestiä rakkaudestaan, ei ihmekään, jos pariskunnan välille saattaa syntyä epävarmuutta.

– Helposti lähdemme elämään oman rakkauden kielen pauloissa ja sitten ihmettelemme, miksi kumppani ei arvosta rakkaudenosoituksiamme, saati käyttäydy samalla tavalla itseämme kohtaan, Lavikainen kertoo.

Hätäisiä johtopäätöksiä kannattaakin välttää.

– Kyse voi nimittäin olla yksinkertaisesti siitä, että viesti välittämisestä on kadonnut johonkin matkalle. Kun toinen kaipaa helliä suudelmia ja toinen keskittyy tekemään palveluksia arjessa, ei ongelma ole tunteiden määrässä. Kyse on siitä, ettei pari ymmärrä toistensa rakkauden kieltä. Seurauksena pettymykset nousevat pintaan, ja kumppani saattaa alkaa ärsyttää sekä tilanne turhauttaa, seksuaaliterapeutti Tiia Merikanto kertoo eroottisia tuotteita myyvän verkkokaupan, Sinfulin, tiedotteessa.

"Kun ymmärtää, ettei puoliso välttämättä kaipaa rakkaudessa samoja asioita..."

Kun tietää ja tunnistaa kumppaninsa rakkauden kielen, tunnistaa myös arjessa paremmin niitä hetkiä, jolloin kumppani itse asiassa osoittaa rakkauttaan.

– Samalla opit, millaisista rakkaudenosoituksista hän voisi itsekin pitää, Lavikainen vinkkaa.

Seksuaaliterapeutti Tiia Merikanto on samoilla linjoilla. 

– Rakkauden kielestä puhuttaessa kyse on toisen ymmärtämisestä, mutta myös erilaisuuden hyväksymisestä. Kaikki rakastavat ja kaipaavat rakkautta eri tavoilla. Kun ymmärtää, ettei puoliso välttämättä kaipaa rakkaudessa samoja asioita, ihmissuhteiden ylläpitäminen voi olla helpompaa. Parisuhteessa on kuitenkin tärkeää saada kokemus siitä, että kumppani rakastaa, Merikanto sanoo tiedotteessa.

Miesten ja naisten välillä ei välttämättä ole selvää eroa kielten suhteen.

– Uskaltaisin sanoa, ettei rakkauden kieli ole kovinkaan sukupuolittunutta. Tarkoitan tällä siis sitä, ettei voida yleistää miesten suosivan tiettyä rakkauden kieltä ja naisten jotain toista. Suuntaisin katsetta enemmänkin siihen, miten rakkauden kieli periytyy tai millaiseen rakkauden kieleen on lapsuudessaan tottunut ja millaista todistanut. Sillä on varmasti vaikutusta, Merikanto toteaa.

Millä rakkauden kielellä kumppanisi kommunikoi?

Jos et vielä tunnista kumppanisi rakkauden kieltä, asiasta kannattaa keskustella. Kysy kumppaniltasi, millaiset asiat saavat hänet tuntemaan olonsa rakastetuksi ja jaa omat toiveesi hänen kanssaan.

– Pariskunnan olisi hyvä keskustella avoimesti omista rakkauden kielistään – mitä ne henkilökohtaisella tasolla merkitsevät, millaisista rakkaudenosoituksista kumpikin pitää ja miten toinen voisi ottaa nämä toiveet paremmin huomioon. Keskustelun päätteeksi voi vielä yhdessä sopia, että pyrkii jatkossa osoittamaan rakkauttaan mahdollisimman paljon juuri kumppanille tärkeällä tavalla, Lavikainen neuvoo.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta seksi ja parisuhde.

Lähteet: Mindbodygreen, Kaalimato, Sinful

Lue myös:

    Uusimmat