Mainos

"Halusin alusta alkaen nauraa sairaudelleni" – syöpään sairastunut nuori tarvitsee tukea selvitäkseen

Syöpä ja sen aiheuttamat ongelmat voivat aiheuttaa turhaa häpeää. Fuck Cancer -kampanjaviikko järjestetään Suomessa ensimmäisen kerran.

Fuck Cancer -kampanjaviikko järjestetään Suomessa ensimmäisen kerran huhtikuussa 2016. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota nuorten syöpiin: kampanja haluaa kertoa päättäjille, että sairastunut nuori tarvitsee lääketieteellisen hoidon lisäksi paljon muutakin tukea selvitäkseen sairauden kanssa.

Suomessa noin 600 nuorta aikuista eli 18–35-vuotiasta henkilöä sairastuu vuosittain syöpään. Heistä moni toipuu, mutta sairauden aiheuttamat taloudelliset, sosiaaliset ja psyykkiset seuraukset saattavat romahduttaa elämän useaksi vuodeksi ja aiheuttaa turhaa häpeää.

– Haluamme, että kukaan nuorena syöpädiagnoosin saava ei jää sairautensa kanssa yksin. Syöpä voi sekoittaa toimeentulon, opinnot, asumisen ja ihmissuhteet. Arki pitää saada sujumaan ja siihen täytyy saada apua, sanoo Sylva ry:n neuvontahoitaja ja toimintaterapeutti, itsekin nuorena syövän sairastanut Anna-Elina Rahikainen.

Somessa #fuckcancer-on kerännyt useita osallistumisia!

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"Odotin ensimmäistä hoitokertaani kuin lapsi Lintsille pääsyä, ja toivoin pääseväni rannekkeella kaikkiin laitteisiin. Halusin alusta alkaen nauraa sairaudelleni, eikä siitä koskaan tullut tabua. Keksimme sisarieni kanssa sanaleikkejä ja vitsejä syövästä, ja kaiken pelon ja ahdistuksen keskellä tuntui helpottavalta saada nauraa elämäni suurimmalle mörölle."

– Hodgkinin lymfoomaan sairastunut Matilda fuckcancer.fissä

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"Saavuin sairaalaan parin päivän päästä kuulemaan uutisia. Menin huoneeseen, jossa oli 4–6 ihmistä. Heti kun lääkäri kertoi diagnoosin, tuntui että koko maailma pysähtyi. En kuullut enkä nähnyt enää mitään."

– Paksusuolen syöpään sairastunut Aapeli fuckcancer.fissä


Jos kuva ei näy, katso se täällä

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä

"Tällä hetkellä syöpä näkyy arjessani enää ajoittaisina pelkoina ja kontrolleina sekä suurena kiitollisuutena siitä, että tämänkin päivän sain nähdä. Asiat ovat siis hyvin, vaikka pelko vielä lymyileekin joidenkin nurkkien takana."

– Hodgkinin tautiin sairastunut Sanja fuckcancer.fissä 

Valtakunnallinen Fuck Cancer -kampanja 4.-10.4.2016!

Katso myös: Lääkäri vastaa kysymyksiin rintasyövästä:


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.