Haluaako kumppanisi "omaa aikaa"? Asiantuntija kertoo, mistä halu voi johtua – älä luule suhteen olevan tuhoon tuomittu

Elämäntilanne, lapsuuden kokemukset, uusien kokemusten hankkiminen ja luonteenpiirteet voivat selittää, miksi kumppani haluaa enemmän omaa aikaa.

Jos kumppani kertoo haluavansa lisää omaa aikaa, ei suhteen kannata olettaa olevan tuhoon tuomittu. Oman ajan ottaminen voi olla jopa hyväksi parisuhteelle, sillä hengähdystauot antavat kumppanuudelle mahdollisuuden kasvaa ja muuttua.

Yhdysvaltalaisen Stony Brook -yliopiston sosiaali- ja terveyspsykologian tutkijaprofessori Arthur Aron kertoi Men’s Health -sivustolle, mistä halu omaan aikaan voi johtua.

1. Kumppani tuntee olevansa eksynyt

Täysin kumppaniinsa sulautunut parisuhteen osapuoli voi kokea olevansa eksyksissä oman itsensä kanssa. Tällainen tilanne voi tuntua epämiellyttävältä, jolloin omaa aikaa haluava osapuoli tarvitsee tilaa ollakseen oma yksilöllinen itsensä. Ystävien tai harrastusten parissa vietetty aika voi tuoda elämään monimuotoisuutta ja onnellisuutta sekä rikastaa parisuhdetta.

2. Kumppanin on vaikea kokea läheisyyttä

Aron muistuttaa, että henkilön lapsuudenkokemukset voivat vaikuttaa aikuisiällä häneen tapaansa olla parisuhteessa. Esimerkiksi lapsuudessa vanhemmilta kuullut loukkaukset tai vanhempien välinpitämättömyys voivat johtaa välttelevän kiintymyssuhteen kehittymiseen. Tällaisen kiintymystyylin omaavat uskovat turvaa hakiessaan tulevansa torjutuiksi ja siksi kieltävät kiintymyksen tarpeensa, kertoo Väestöliitto. Parisuhteessa tällainen henkilö saattaa tarvita paljon omaa tilaa ja aikaa.

3. Kumppani haluaa kokea uusia asioita

Aronin mukaan uusien asioiden etsiminen ja kokemuspiirin laajentaminen ovat monelle elämän suuria tavoitteita. Uusia asioita voi kokea yhdessä kumppanin kanssa, mutta jotkut haluavat nähdä mahdollisuuksia myös yksin.

4. Erityisherkkä tai introvertti voi kaivata enemmän omaa aikaa

Yksilölliset ominaisuudet voivat osaltaan vaikuttaa tarpeeseen saada omaa aikaa. Esimerkiksi erityisherkkä ihminen reagoi tavallista herkemmin ja voimakkaammin ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin. Erityisherkkä voikin kuormittua herkästi ja tarvita tavallista enemmän aikaa palautumiseen. Tätä tarvetta kumppanin tulisi kunnioittaa ja ymmärtää.

Myös introvertti henkilö saattaa kokea sosiaalisten tilanteiden kuluttavan voimiaan, minkä vuoksi hän tarvitsee omaa aikaa tilanteesta palautumiseen. Ekstrovertit ihmiset puolestaan voivat kaivata enemmän tilanteita, joissa pääsee tapaamaan yhden henkilön sijasta montaa ihmistä.

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja