Fordia epäillään päästöhuijauksesta, omat työntekijät vinkkasivat jo syksyllä: "Nappaamme heidät ja pistämme vastuuseen"

1:36
Näin Ford testaa hikisen takapuolen vaikutusta autojensa istuimiin

Maailman suurimpiin autovalmistajiin lukeutuva Ford on joutunut rapakon takana myrskyn silmään, kertoo uutistoimisto Reuters.

Perinteikäs autovalmistaja Ford on joutunut rikostutkinnan kohteeksi Yhdysvalloissa. Viranomaiset selvittävät, onko Ford syyllistynyt laittomuuksiin autojensa päästömittauksissa.

Fordin mukaan se on itse ollut tietoinen mahdollisesta vilpistä jo viime syksystä lähtien, kun sen omien työntekijöiden epäilykset olivat heränneet. Yhtiö kertoo suorittavansa omia tutkimuksiaan, mutta myös avustavansa viranomaisia kaikin tavoin.

Epäilyjen mukaan Ford olisi käyttänyt autojensa virallisten ja viranomaisille ilmoitettujen päästölukemien pohjana epätarkkoja laskelmia.

– Kun ihmiset eivät pelaa sääntöjen mukaan, vaan saastuttavat, me nappaamme heidät ja pistämme vastuuseen, USA:n ympäristönsuojeluvirasto EPA:n Andrew Wheeler täräytti Reutersille.

Valmistajan mukaan se harkitsee päästömittausmenetelmiensä uudistamista.

Viranomaiset ovat ottaneet erittäin tiukan linjan päästömanipulointitapauksissa sen jälkeen, kun Volkswagen narahti dieselautojensa päästöjen laajamittaisesta vääristelystä syksyllä 2015. Soppa on maksanut saksalaisvalmistajalle jo kymmeniä miljardeja euroja.

Fordin mukaan kyse ei ole kuitenkaan päästöjä manipuloivasta laitteesta, kuten esimerkiksi Volkswagenin tapauksessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja