Flunssahoidot testissä – lääkäri kertoo, nujertavatko sinkki ja hunaja oikeasti pöpöt

Jäätelö, kuumaa vettä vai vodka – miten ihmiset parantavat flunssaa? 3:54
Kyselimme eri maista tulevilta ihmisiltä flunssanhoitovinkkejä ja testasimme niistä eräitä!

Flunssa ja muut taudit jylläävät nyt kunnolla. Testasimme erilaisia flunssanhoitokonsteja ja kysyimme lääkäriltä, onko niistä oikeasti hyötyä.

Yllä olevalla videolla tiedusteltiin kaupungilla erimaalaisilta ihmisiltä, miten he hoitavat flunssaa. Lisäksi testattiin muutama flunssankarkoitusjuoma!

Erilaiset taudit kaatavat ihmisiä koko ajan sängyn pohjalle. Työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni kertoo flunssien iskevän syksyisin ja talvea kohti mentäessä muutamastakin eri syystä.

Ensimmäinen on se, että syksyisin ihmiset pakkautuvat sisätiloihin ja ollaan enemmän kontaktissa toisten kanssa.

Lisäksi taustalla on virologinen syy.

Virus viihtyy paremmin pikkuisen viileässä ja kuivemmassa ilmassa ja se pystyy tarttumaan herkemmin ihmisiin, Vänni kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Ihmisten vastustuskyvyssä ei ole eroa eri vuodenaikoina, mutta kuiva ja kylmä ilma kuivattaa limakalvoja, jolloin virus pystyy tarttumaan paremmin. 

Mitä enemmän ihmisiä jossain on, sitä todennäköisemmin tulee tartunta. Kesän festivaaleillakin tartuntoja toki tulee, mutta Vännin mukaan virus ei tartu niin helposti silloin. Tämä liittyy siihen, että kesällä on lämmintä ja kosteaa ja kenties sataakin. Tartuntoja ei tule niin paljon kuin talvella.

Hunaja saattaa hillitä yskää

Monessa yllä olevalla videolla mainitussa flunssanhoitokonstissa mainittiin hunajaa. Mitä mieltä Vänni on, onko siitä hyötyä?

Ilmeisesti hunaja hillitsee yskää. Että siitä saattaa olla jonkinlaista hyötyä, hän sanoo.

Itse käytän teetä ja hunajaa, jos on flunssa.

Alkoholipitoisia flunssajuomia Vänni ei suosittele nauttimaan.

– Viski, hunaja ja lämmin vesi kuulosti kauhean hyvältä, mutta ehkä pidättäytyisin kuitenkin THL:n suosituksissa, hän sanoo.

Tepsiikö jäätelö flunssaan?

Yllä olevalla videolla kuultiin joidenkin syövän jäätelöä flunssaan. Tämä ei Vännin mukaan kenties tuota varsinaista hyötyä paranemisen kannalta, mutta voi parantaa oloa, jos kurkku on kovin kipeä.

– Kylmä poistaa turvotusta ja voi vähän poistaa kipuakin, että sinällään ehkä käy jotenkin järkeen. En ole itse kokeillut, Vänni sanoo.

Sinkki auttaa vähän

Sinkin on sanottu auttavan, jos sitä ottaa riittävän ajoissa flunssan alkuvaiheessa. 

Vännin mukaan on saatu tutkimusnäyttöä siitä, että joissain virusinfektioissa lyhentää hieman, ehkä päivällä, oireiden kestoa.

– Aika lyhyt, pieni vaikutus, mutta saattaa auttaa.

Sinkki pitää ottaa heti alkuvaiheessa ja isolla annoksella.

– C-vitamiini on toinen, mikä saattaa ehkä vähentää oireita, Vänni lisää.

Paras flunssalääke on lepo

Lopputulema on, että flunssan suhteen oikein mitään muuta ei voi tehdä kuin odottaa, että se menee ohi.

Sen sijaan ihminen saattaa omalla toiminnalla tulla pitkittäneeksi flunssaa. 

Jos alkaa kauheasti urheilemaan ja rasittamaan itseään, saattaa se jonkin verran pidentää, mutta ei se virus taida siitä niin kauheasti ymmärtää, jos käy urheilemassa.

Rasituksen vaarana jälkitaudit

Rasitus saattaa kuitenkin pitkittää sairastelua toisella mekanismilla, nimittäin jälkitautien kautta. 

Tarkkaa lukua ei Vännin mukaan ole siitä, miten usein normaaleista flunssaviruksista kehittyy jälkitauti. Yleisimpiä ovat poskiontelontulehdukset ja korvatulehdukset. Joillekin voi iskeä jopa keuhkokuume. 

Sydänlihastulehdus on vakava mahdollinen jälkitauti ja se voi johtaa jopa kuolemaan etenkin nuorilla ihmisillä.

Jälkitautien kehittymiseen pystyy itse vaikuttamaan siten, että rauhassa parantelee itseään eikä lähde urheilemaan ja välttää turhaa stressiä ja kiirettä siinä kun parantuu.

Vänni suosittelee käymään lääkärissä, jos flunssassa tai sen jälkeen alkaa tuntua rintakipua tai paineen tunnetta rinnassa. Se voi olla merkki sydänlihastulehduksesta.

Otamme sydänfilmejä ja laboratoriokokeita ja sieltä se yleensä paljastuu.

Flunssaa voi yrittää ehkäistä elämällä terveellisesti ja välttämällä tupakointia ja pesemällä käsiä. Lisäksi flunssassa kannattaa jäädä kotiin ettei tartuta muita.

Katso koko haastattelu alta:

Flunssa kaataa suomalaisia sänkyyn - miten nuha nujerretaan? 11:51
Haastattelussa työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni.

Lue myös:

    Uusimmat