Koronatartuntojen lisääntyminen näkyy jo sairaaloissa – liikkeellä eri muunnoksia

Korona leviää taas nopeasti – kuinka paha tilanne on nyt? 12:20
Katso myös: Korona leviää taas nopeasti – kuinka paha tilanne on nyt?

Koronatartuntojen määrä on Suomessa edelleen nousussa, ja liikkeellä on eri muunnoksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan myös muut hengitystieinfektiot ovat lisääntymässä syksyn edetessä.

Suomessa kiertää tällä hetkellä väestössä useita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia, kertoo THL tiedotteessaan

Infektioita aiheuttavat muun muassa korona-, influenssa-, rino- ja adenovirus sekä RSV. Myös bakteerit, kuten pneumokokki, aiheuttavat hengitystieinfektioita.

– Hengitystieinfektioiden aiheuttama sairaalataakka kokonaisuudessaan on tällä hetkellä tavanomaista tälle vuodenajalle. Loppuvuoden tilannetta sekä koronan ja muiden virusten epidemiahuippujen ajankohtaa ei voi kuitenkaan varmuudella arvioida, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuija Leino tiedotteessa.

Korona leviää kiivaasti

Koronatartuntojen määrät ovat THL:n mukaan tällä hetkellä nousussa.

Tämän syksyn koronaviruksen valtavariantti on omikronin XBB-alalinja EG.5. 

Kaikki parhaillaan kiertävät koronavirusmuunnokset ovat THL:n mukaan keskenään hyvin samankaltaisia eivätkä tämän hetken tiedon mukaan poikkea taudinkuvaltaan toisistaan.

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut

RSV- ja influenssaepidemiat eivät ole vielä alkaneet, vaikka yksittäisiä tapauksia on raportoitu THL:n tartuntatautirekisteriin.

Odotettavissa on, että RSV- ja influenssatartunnat lisääntyvät vuodenvaihteeseen mennessä. 

Influenssaepidemian huippu on usein vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Lievän taudin voi sairastaa kotona

Tuija Leino kertoo, että lievän flunssan kaltaisen taudin voi sairastaa kotona sen aiheuttajasta riippumatta. Vain pieni osa sairastuneista tarvitsee sairaalahoitoa.

– Sairastetaan kotona. Hengitystievirusten leviämistä on kuitenkin vaikea välttää, sillä niitä voi tartuttaa, vaikka ei vielä olisi oireita.

Tällä hetkellä koronan vuoksi sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrät ovat nousussa. He ovat THL:n mukaan yleensä iäkkäitä ja monisairaita.

Korkea ikä merkittävin riskitekijä

Kaikki korkeakuumeiset infektiot voivat olla kohtalokkaita kaikkein ikääntyneimmille tai hyvin vakavia perustauteja sairastaville, THL:stä tähdennetään. He myös päätyvät erikoissairaanhoitoon tai perusterveydenhuollon vuodeosastoille muita useammin.

Osa vakavasti perussairaista voi joutua teho-osastolle jopa tavanomaisen hengitystieinfektion vuoksi. Hengitystieinfektiot nostavat joka talvi hauraimpien vanhusten kuolleisuutta.  

Korkea ikä on merkittävin vakavan hengitystieinfektion riskitekijä. Vakavatkaan infektiot eivät aina nosta ikääntyneillä kuumetta, vaan oireina voi olla väsymystä ja yleiskunnon lasku.

Yli 85-vuotiailla on moninkertainen riski sairastua vakavaan hengitystieinfektioon ja joutua sairaalaan.

Riskiryhmien rokotukset käynnissä

THL suositteli syyskuussa, että koronarokotteen syystalven tehosterokotteet annetaan pääasiassa samaan aikaan kuin influenssarokotteet.

Hyvinvointialueet voivat kuitenkin oman harkintansa mukaan aikaistaa kaikkein hauraimpien riskiryhmiin kuuluvien rokotuksia. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä.

Koronarokotusten tavoitteena on THL.n mukaan pitää yllä väestön suojaa vakavaa koronatautia vastaan jatkuvasti, sillä epidemiajaksoja voi olla vuoden aikana useita. Riskiryhmien suojaa on ollut tarpeen tehostaa toistaiseksi vuosittain.

Tehostaminen on tänä ja viime vuonna ajoitettu syksyyn, koska tällöin on ollut käytössä tuore varianttirokotevalmiste ja hengitystieinfektioiden, kuten koronan, tautitaakka ajoittuu etenkin talvikaudelle.

Kotitestin tulos ei kerro aina totuutta

Influenssa, flunssa ja korona ovat hengitystieinfektioita, joita ei voi THL:n mukaan erottaa toisistaan oireiden perusteella. Oireina voi olla esimerkiksi kurkkukipua, nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin.

Taudinaiheuttaja voidaan varmistaa laboratoriotestillä. Koronaviruksen antigeenitestillä eli kotitestillä on mahdollista tunnistaa akuutti koronatartunta. Saatavilla on myös kotitestejä, joilla voi tunnistaa koronan lisäksi A- ja B-influenssan sekä joillakin testeillä myös RSV-viruksen.

Kotitestin voi halutessaan tehdä, mutta sen tulokseen tulee suhtautua varauksellisesti, THL muistuttaa.

– Testit ovat luotettavimmillaan epidemiakausien aikana, jolloin kyseistä tautia esiintyy runsaasti väestössä, tiedotteessa todetaan.

THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen kertoo, että antigeenitesti tunnistaa virustartunnan parhaiten, kun oireiden alusta on kulunut vain muutama päivä.

– Negatiivinen testitulos ei kerro varmuudella, että kyseessä ei ole virus, jota testillä on haettu. Tärkeää on, että jos on oireita, tauti sairastetaan kotona ja vältetään mahdollisuuksien mukaan ulkopuolisia kontakteja, Ikonen sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat