Riesana korvatulehduskierre? Tutkijat vertailivat kahta eri hoitomuotoa – karsastetulla keinolla ei pelättyjä haittoja

Miksi"tyttöjen ja  poikien leluista"pitäisi jo luopua? Asiantuntija vastaa 2:41
Videolla asiantuntija kertoo, miksi "tyttöjen ja poikien leluista" pitäisi jo luopua.

Toistuvia välikorvatulehduksia hoidetaan usein tärykalvojen ilmastointiputkilla, mutta tuoreen tutkimuksen valossa ne eivät ole tehokkaampia kuin tavalliset antibioottihoidot. Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 250 toistuvia välikorvatulehduksia potevaa 6–35 kuukauden ikäistä lasta, joista osaa hoidettiin antibiooteilla ja osalle asennettiin ilmastointiputket. Kaikki lapset olivat saaneet pneumokokkirokotteen.

Seurannan aikana lasten korvatulehdukset uusiutuivat yhtä todennäköisesti riippumatta siitä, kumpaa hoitoa he saivat, tutkijat havaitsivat. Eroja ei näkynyt myöskään tulehdusten vakavuusasteessa. Korvatulehdukset myös huomattavasti vähenivät lasten vanhetessa.

Ei viitteitä antibioottiresistenssistä 

Antibioottien tarpeetonta käyttöä vältetään, koska liika käyttö voi edistää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä. Tässä tutkimuksessa ei havaittu merkkejä sellaisesta.

Tutkimuksen tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat korvien putkittamisen todennäköisesti olevan turhaa suurelle osalle lapsipotilaista. Osaa ne saattavat silti auttaa.

10 syytä: Tämän takia on mahtavaa olla äiti! 0:55

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat