Fibromyalgiasta sittenkin fyysisiä merkkejä

Fibromyalgia on kiistelty sairaus, jolla ei ole uskottu olevan fyysisiä merkkejä. Lääkäri kertoo Studio55.fi-ohjelmassa, että uskomus ei pidä paikkansa.

Jotkut lääkärit eivät tunnusta ennen reumatismiksi kutsuttua fibromyalgiaa sairaudeksi, sillä sitä ei voi todeta laboratioriokokeilla tai röntgenkuvista. Fysiatrian erikoislääkäri Jukka-Pekka Kouri kertoo kuitenkin, että se saattaa näkyä selkäydinnesteessä.

– Väitetään, että jos selkäydinnesteestä erottaa joitain tieteellisessä työssä tutkittuja aineita, voidaan saada viitteitä fibromyalgiasta, Kouri toteaa.

Fibromyalgiaa sairastavan kipu ei siis ole psykosomaattista. Sairastavien aivotoiminnassakin on muutoksia ja aivojen toiminnallinen kuvantaminen olisi Kourin mukaan yksi tapa havaita fibromyalgia, ellei se olisi niin kallista.

– Voitaisiin tehdä aivojen toiminnallinen kuvantaminen ja havaita muutoksia. Mutta yksi tutkimus maksaa noin 15 000 euroa, eli se siitä. Se on tiedettä eikä arkipäivää varten, emme voi käyttää sitä diagnostiikassa.

Sairaudella voi pitkään jatkuessaan olla vakavia seurauksia, kuten kaikilla pitkään jatkuvilla kipuoireyhtymillä.

– Se saattaa johtaa aivosolujen alentuneeseen toimintaan.

Katso kuvaus fibromyalgian oireista videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja