F1

F1

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

F1-vaikuttaja paljastaa – kuljettajamarkkinoilla viriteltiin todellista jymypaukkua: "Siihen liittyi myös Red Bull"

4:04
Sebastian Vettel siirtyy Aston Martinille – Ossi Oikarinen kertoo, mitä saksalaisen jatkaminen sarjassa merkitsee F1:lle.

Formula 1:n kuljettajamarkkinoilla elettiin jännittäviä hetkiä pitkin viime kautta, kun usean korkean profiilin tallin paikat menivät uudelleen jakoon. Red Bullin neuvonantaja Helmut Marko kertoo F1-Insiderille viritteillä olleesta jättisiirrosta, joka ei lopulta toteutunut.

Kuljettajamarkkinoilla alkoi säpinä, kun Ferrari ilmoitti päätöksestään olla jatkamatta Sebastian Vettelin sopimusta. Vettel päätyi lopulta syyskuussa julkistetulla sopimuksella Sergio Perezin istuimelle Aston Martinille, joka tunnettiin vielä viime kaudella Racing Point -nimellä. Vettelin paikan sai McLarenilta lähtenyt Carlos Sainz.

Vettelillä oli Ferrarilta lähdön jälkeen myös muunlaisia virityksiä.

Nelinkertaisen maailmanmestarin Vettelin uuden tallin arvuuttelua alkoi toukokuussa, kun Ferrari ilmoitti, ettei se jatka saksalaisen sopimusta. 

Huhumyllyn jauhaessa kovimmillaan myös Vettelin mahdollinen paluu mestaruusvuosiensa Red Bullille nousi otsikoihin. Saksalainen myönsi, että paikka kiinnostaisi, jos sitä hänelle tarjottaisiin. Marko kuitenkin tyrmäsi siirron ilmoittaen, ettei tallissa ole tilaa. Hän kehotti Vetteliä pitämään välivuoden.

Nyt Marko on avannut tapahtumien kulkua F1-Insiderin haastattelussa. Marko sanoo uskoneensa, että Vettelille olisi auennut parempia vaihtoehtoja kauden 2021 jälkeen.

– En halunnut hänen hätiköivän, koska minusta oli selvää, että kuljettajamarkkinoilla tapahtuisi merkittäviä asioita kaudelle 2022. Esimerkiksi olin varma, että Mercedekseltä vapautuisi yksi paikka. Mutta ei vain siellä.

Marko myöntää haastattelussa, että myös Red Bull olisi voinut olla kiinnostunut Vettelin palveluksista. Saksalainen voitti kaikki neljä maailmanmestaruuttaan itävaltalaistallissa ennen siirtymistään Ferrarille.

– Ohjeistin Sebastiania pitämään vapaata. Mutta siihen liittyi myös Red Bull. Halusin hänen olevan yhä markkinoilla oikeaan aikaan, jotta hän voisi tarttua parhaaseen mahdolliseen tarjoukseen. Ennen kaikkea en halunnut, että nelinkertainen maailmanmestari hyvästelisi Formula ykköset noin vain, Marko pyörittelee.

Vettel olisi voinut olla potentiaalinen vaihtoehto Red Bullille jo nyt alkavalle kaudelle 2021, mutta kuskivalinnan tullessa ajankohtaiseksi, hän oli jo ehtinyt sopia siirrosta Aston Martinille. Lopulta Red Bullin toisen kuljettajan paikan otti Aston Martinilta Vettelin tieltä siirtynyt Sergio Perez.

– Kun Ferrari antoi hänelle (Vettelille) ilmoituksensa, meillä ei ollut paikkaa vapaana vuodelle 2021. Siihen aikaan uskoimme vahvasti, että Alexander Albon kehittyisi, ja että hän ajaisi Max Verstappenin rinnalla vuonna 2021. Kerroin sen Sebastianille.

Albonin suoritukset eivät kuitenkaan kehittyneet eikä kuljettaja onnistunut vakuuttamaan Red Bull -johtoa.

– Valitettavasti olimme väärässä. Kun meidän piti toimia, Sebastian ei ollut enää listalla, koska hän oli sitoutunut pitkäksi aikaa Aston Martiniin. Siksi Sergio Perez oli looginen päätös meille.

Vaikka Vettel lipesi kilpailijan leiriin, toivoo Marko hieman alavireisenä viime ajat esiintyneen ystävänsä nousevat takaisin F1-kuskirankkauksen huipulle.

– Toivon hänen löytävän vanhan kuntonsa. Hän tietää, että kaksi viime vuotta eivät olleet hänen parhaitaan. Oli syy mikä tahansa. Mutta en usko, että hän pystyy olemaan uhka meille. Vuonna 2020 hänen uusi tallinsa oli liian kaukana meistä ollakseen uhka. Tämä siitäkin huolimatta, että Perez oli todella vahva etenkin kauden toisella puoliskolla, Marko sanoo.

– Vaikka Sebastian olisi parhaimmillaan joka kisassa, hän ei pysty kuromaan umpeen eroa, joka tallilla oli meihin. Mutta ehkä olen väärässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja