Euroviisuissa kuultu Ukrainan mystinen kappale nousi Twitter-kansan suosioon – "Ruotsin kaltaiset kiiltäväpintaiset biisit eivät enää kiinnosta"

3:46
Mikä sai rockbändin pyrkimään Euroviisuihin?

Ensimmäisessä Euroviisujen semifinaalissa yhdeksi suosikiksi nousi Ukraina. Osa maista sai myös kritiikkiä osakseen. 

Tiistaina 18. toukokuuta Euroviisufanit huokaisivat helpotuksesta, kun televisiossa pyörähti käyntiin vuoden 2021 ensimmäinen semifinaali. Viime vuonna kisa jouduttiin poikkeuksellisesti perumaan koronapandemian vuoksi.

Hollannin Rotterdamissa järjestettävissä kisoissa on varauduttu järeillä turvatoimilla koronavirukseen. Jokainen paikalla olija testataan 48 tunnin välein.

Suomen edustajaa Blind Channelia ei eilen vielä lavalla nähty, vaan bändi esiintyy torstaina 20. toukokuuta toisessa semifinaalissa.

Tiistain semifinaalin esitykset aiheuttivat kiivasta keskustelua Twitterissä. Kritiikin keskiöön joutui Israel, jonka edustaja Eden Alene esitti kappaleen Set me Free (vapauta minut). Moni viisufani koki kappaleen sanoman ironisena, kun peilaa Israelin tämänhetkiseen tilanteeseen.

Israel on tulittanut yli viikon ajan Gazan aluetta, joka kuuluu palestiinalaishallinnon alaisuuteen. Tulitus alkoi, kun Gazasta oli ammuttu raketteja Israeliin.


– Kaksi sutta sisälläni, kun Israel pääsi finaaliin. Toisaalta esitys itsessään oli tosi hyvä, toisaalta esityksen edustama valtio suorittaa kansanmurhaa, Twitterissä kirjoitetaan. 

– En kestä tätä paradoksia, kun Israel laulaa "päästä minut vapaaksi", Twitterissä todetaan. 

Yhdeksi Twitter-kansan suosikiksi nousi erityisesti Ukrainan edustaja Go_A  -elektrofolkyhtye "Shum" -kappaleellaan. Kappale on laulettu ukrainan kielellä. 

– Pitkän harkinnan jälkeen mun top3 on: 1. Ukraina 2. Ukraina 3. Ukraina. 

– Ah. Ihan mielettömän hyvä Ukraina. 

– Mä rakastan tätä Ukrainan viisua. Tää on todella vangitseva ja psykedeelinen ja lumoava ja mitä kaikkea voikaan sanoa tästä. Oon pettynyt jos tää ei ole finaalissa.

– Siis oikeasti, ukrainalta omalla kielellä, oman kulttuurin kansanlaulutekniikalla kunnon tamppausbiisi, jossa laulethan vielä hampun istuttelusta. ja tuo laulaja, voi ristus, minun pää pyörii.

Twitter-kansaa nauratti kappaleiden suomennokset. 

– Herätessä on uusi paukku mielessä, röökiin  tarraan ja eilisen unohdan, twiittaaja julkaisi otteen Belgian edustajan sanoituksista. 

Viisufaneilla on kritiikkiä myös naapurimaata Ruotsia kohtaan. 

– siis Ruotsi ei ois todellakaan päässy jatkoon jos se ois ollu jonku muun maan biisi.

– Musta tuntuu että tuuli on silleen yleisesti ottaen kääntymässä, että esim. Ruotsin kaltaiset hiotut ja tuotetut kiiltäväpintaiset biisit eivät enää kiinnosta, sen sijaan rehellinen nuhju ja Ikrainan pillipiiparointi kiinnostaa kaikkia.

Suomen edustajan Blind Channelin alkuperäiseen lavashow'n kuului keskisormen näyttäminen. Dark Side -kappaleessa lauletaan useaan kertaan ”Put your middle fingers up”, eli suomeksi "Nostakaa keskisormet ylös".

Blind Channelin edustaja Taija Holm kertoi Iltalehdelle huhtikuussa,  että Ebu on kieltänyt keskisormen näytön Rotterdamin viisulavalla.

Osan Twitter-kansan mielestä epäreilua on se, kun Saksan lavashow'ssa nähtiin keskisormipuku, mutta Suomen edustajalle keskisormen näyttäminen esityksessä ei ole hyväksyttävää. 

– Meidän bändi ei saa näyttää keskaria osana esitystä, mutta Saksa saa tuoda kokonaisen TANSSIVAN KESKISORMEN lavalle?

Kuudestatoista tiistain semifinaalissa esiintyneestä maasta lauantain finaaliin tiensä selvitti kymmenen edustajaa. Jatkoon menivät Norja, Israel, Venäjä, Azerbaidzhan, Malta, Liettua, Kypros, Ruotsi, Belgia ja Ukraina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja