Etkö pääse yli entisestä kumppanista? Terapeutti vinkkaa yhden kysymyksen, joka voi auttaa

Terapeutti neuvoo, miten päästä yli entisestä kumppanista.

Ottaako ero koville? Usein ero voi olla paras ratkaisu, mutta tärkeästä ihmisestä yli pääseminen voi silti olla kovinkin rankkaa. Psykoterapeutti Stina Sanders opettaa TikTok-videollaan terapeuttien käyttämän tekniikan, jota voi käyttää apuna yrittäessään päästä yli entisestä kumppanista. 

Ratkaisukeskeisessä terapiassa tekniikkaa kutsutaan nimellä "miracle question" eli suomeksi ihmekysymys.

– Tässä terapeutti kysyy asiakkaaltaan, että jos voisit herätä huomenna ja sinulla olisi täydellinen elämä, miltä se näyttäisi? 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Mitkä asiat seisovat unelmasi tiellä?

Sanders selittää, ettei kysymyksen tarkoitus ole varsinaisesti auttaa saavuttamaan tuota täydellistä elämää, vaan auttaa asiakasta hahmottamaan, miksi hänen ajattelemansa "täydellinen elämä" saisi hänet tuntemaan olonsa paremmaksi – ja millaiset asiat estävät tällä hetkellä tuon unelman saavuttamisen.

Asiakas saattaa esimerkiksi olla jumissa ajatuksessaan siitä, että hän haluaa entisen kumppaninsa takaisin. Kun asiaa pengotaan syvemmältä, voikin käydä ilmi, ettei asiakas halua päästää irti menneestä, sillä pelkää uutta parisuhdetta. Myös itsetunto-ongelmat voivat olla este uuden rakkauden tiellä. 

Kun asiakas ymmärtää itse itseään paremmin, hänen on helpompi päästä yli entisestä kumppanista tai muusta mielen päällä olevasta ongelmasta.

Kysymys ei olekaan tarkoitettu vain parisuhdeongelmien ratkaisuun. Ihmekysymyksestä kirjankin kirjoittanut terapeutti Linda Metcalf kertoo Psychology Today -sivustolla, että kyseinen kysymys on terapeutille oiva työkalu, jonka avulla asiakkaan tarpeet ja halut saa selville.

Metcalfin mukaan kysymys on hyvä apu silloin, kun asiakas ei täysin tiedä, miltä haluaisi tulevaisuutensa näyttävän.

Aiemmin kerroimme, mikä kysymys Andersonin mielestä auttaa päättämään, kannattaako kumppanista erota.

Avioeroon riittää yksi hyvä syy:

Lue myös:

    Uusimmat