Tuliko ero? Ota nämä digiasiat huomioon

Näin vältyt nettihuijaukselta 8:00
Huijarit käyvät netissä yhä ovelimmiksi. Näin vältyt huijauksilta verkossa liikkuessasi!

Ikävän eron jälkeen kaikkien tilien salasanat kannattaa varmuuden vuoksi vaihtaa, neuvoo Fox News.

Pitkässä parisuhteessa kahden ihmisen elämät kietoutuvat tiukasti toisiinsa monin eri tavoin. Jos suhde päätyy eroon, on sydämen särkymisen lisäksi selvittävä käytännön asioista, kuten yhteisten lainojen takaisinmaksusta ja erillisten sähkösopimusten hankkimisesta.

Digiaiheisiin erikoistunut toimittaja Kim Komando muistuttaa Fox News -uutiskanavalla, että nykyaikana ero ulottaa lonkeronsa myös sosiaaliseen mediaan. Tämä ei tarkoita vain ex-kumppanin poistamista seuraajalistalta tai kavereista. Syväpuhdistus on tarpeen etenkin, jos entinen rakastettu on kostoa janoava tekniikkavelho.

1. Vaihda kaikki salasanasi

Verkkoselaimen tallentamat salasanat voivat muodostua eron myötä ongelmaksi eritoten yhteisessä käytössä olevilla laitteilla. Komando suosittelee parisuhteen kariutumisen jälkeen vaihtamaan jokaisen salasanan, jotta ex-kumppani ei pääse murtautumaan tietämillään tunnuksilla toisen tileille.

Myös älypuhelimen, henkilökohtaisen tietokoneen ja muiden älylaitteiden pin-koodit tai salasanat kannattaa varmuuden varalta vaihtaa.

Uusia salasanoja luodessa ei kannata haksahtaa tavallisiin turvallisuuskysymyksiin, joihin ex todennäköisesti tietää vastauksen. Turvallisuuskysymyksiin kannattaa keksiä valheellinen vastaus, jota kukaan ei osaisi arvata. Kikkaa kokeilevan kannattaa kuitenkin varmistaa, että itse muistaa valheensa.

2. Tarkista laskut

Saman katon alla asuva pariskunta jakaa todennäköisesti myös suuren osan laskuistaan. Esimerkiksi suoratoistopalveluissa kuukausimaksut erääntyvät erosta huolimatta, joten parisuhteen päätyttyä on syytä tarkastaa kahdesti, mistä tilauksista aikoo maksaa jatkossakin.

3. Älä unohda pieniä laitteita

Jos ex-kumppanissa on karmivia piirteitä, kannattaa katse suunnata kodin pienelektroniikkaan, kuten turvakameroihin ja kaiuttimiin. Niihin voi nimittäin päästä käsiksi etäältä, mikä mahdollistaa vakoilun ja salakuuntelun.

Internetiin yhdistettyjen laitteiden salasanat kannattaa eron myötä vaihtaa.

Komando suosittelee muuttamaan myös reitittimen salasanan, jotta ex ei pääse tarkistelemaan sen tallentamia lokitietoja tai siihen yhdistettyjä laitteita.

4. Pyyhi pois ikävät muistot

Fyysisten valokuvien hävittämisen lisäksi parisuhteesta muistuttavat otokset kannattaa piilottaa sosiaalisessa mediassa. Useiden kuvapalveluiden asetuksissa voi valita henkilön, jonka palvelun toivoo unohtavan. Näin esimerkiksi Facebook ei nosta vuosipäivänä esille vanhaa pusukuvaa.

Unohdettavien asioiden listalle voi laittaa myös kolmansia osapuolia, joihin liittyvät kuvat voivat muistuttaa ex-kumppanista.

Näin helposti voit etsiä kuvia iPhonessa! 0:20
Katso, miten etsit helposti kuvia iPhonesta.

Lähteet: Fox News, Mashable

Lue myös:

    Uusimmat