Et kai pese päivittäin? Parturi paljastaa, kuinka usein hiukset kannattaisi oikeasti pestä

8:55
Miten elintavat näkyvät hiuksissasi? Katso videolta hiustutkija Annikki Hagros-Kosken haastattelu.

Kuinka usein hiukset tulisi pestä shampoolla? Useiden asiantuntijoiden mukaan ihmiset, myös suomalaiset, pesevät tukkaansa yleisesti ottaen liian usein.

Vaikka jokaisen ihmisen hiuslaatu ja näin ollen myös hiusten optimaalinen pesutiheys on erilainen, ei kenenkään ole hyvä pestä pehkoaan shampoolla päivittäin – ei, vaikka hiukset rasvoittuisivat helposti. Päivittäisestä pesemisestä on rasvoittuville hiuksille enemmän haittaa kuin hyötyä.

Shampoo nimittäin poistaa päänahasta ja hiuksista luonnollisia öljyjä, jolloin kuivunut päänahka alkaa tuottaa entistä enemmän talia. Paradoksaalista mutta totta, hiusten liiallinen pesu voi siis saada ne rasvoittumaan entistä enemmän.

Ohuille hiuksille riittää kaksi pesukertaa viikkoon

Miestenlehti Gentlemen’s Quarterlyn haastattelema newyorkilaisparturi Julien Farel suosittelee ihmisiä pesemään hiuksensa shampoolla kaksi, maksimissaan kolme, kertaa viikossa. 

Kaksi pesukertaa sopii erityisesti ihmisille, joilla on ohuet ja suorat hiukset. Sen sijaan kihara- ja karheahiuksiset pärjäävät monesti vain yhdellä shampoopesulla viikossa, sillä kyseinen hiuslaatu hidastaa talin leviämistä päänahasta hiuksiin.

Shampoottomina päivinä hiukset voi tarpeen vaatiessa – esimerkiksi hikitreenin jälkeen – huuhtoa pelkällä vedellä. Vesipesu auttaa talia huuhtoutumaan päänahasta hiuksiin, jotka myös hyötyvät tästä kosteuttavasta luonnonrasvasta.

Vesi riittää puhdistamaan myös hiuksiin kertyneen hien. Itse asiassa pelkkä vesipesu hikoilun jälkeen voi olla salaisuus muhkeaan hiustyyliin. Hien sisältämä suola antaa meriveden tavoin hiuksille surffitukan tunnun.

Hoitoainetta päivittäin hiusten kasvattajalle

Shampoon sijaan Farel suosittelee ihmisiä käyttämään päivittäin hoitoainetta, joka hoitaa hiuksia ja poistaa niistä likaa. Toisin kuin shampoo, hoitoaine ei kuitenkaan kuivata vaan kosteuttaa hiuksia.

Farel sanoo hoitoaineen päivittäisen käytön olevan erityisen tärkeää, jos hiuksia kasvattaa tai kuivaa hiustenkuivaajalla päivittäin. Mutta mikäli hiukset ja päänahka ovat kovin rasvaiset, ei hoitoaineen kanssa tarvitse lotrata joka päivä.

Kuivashampoo auttaa rasvaisuuteen

Jos hiukset tuntuvat epämiellyttävän rasvaisilta, vaikka shampoopesusta ei ole kulunut kuin päivä, kannattaa hätäavuksi ottaa kuivashampoo. Se imee hiuksista rasvaa ja antaa kampaukselle tuuheutta ja rakennetta.

Kuivashampoo olisi hyvä pestä hiuksista muutaman päivän kuluessa käytöstä, sillä muuten aine voi alkaa ärsyttää päänahkaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja