Loppuuko hoitoaineesi aina ennen shampoota? Pulloista paljastuu yksityiskohta, jota moni ei ole huomannut

Loppuuko sinunkin hoitoaineesi järjestelmällisesti aina ennen shampoota? Vika ei ole välttämättä hiustenhoitotottumuksissasi vaan yksinkertaisesti marketeissa myytävien hiustuotteiden kokoeroissa.

Moni suosii hiustenhoidossaan shampoota ja hoitoainetta samalta merkiltä. Usein kuitenkin tuntuu, että hoitoaine loppuu aina ennen shampoota, vaikka pullot olisi ottanut käyttöön samaan aikaan. Mistä on kyse?

Syy voi piillä toki siinä, että tuotteita tulee käytettyä erilaisia määriä, mutta monella markettimerkillä ilmiön takana voi olla muutakin. Ilmiön taustalla voi nimittäin yksinkertaisesti olla se, että saman sarjan samankokoisen oloisissa pulloissa on itse asiassa eri määrä tuotetta: hoitoainetta 50 milllitraa vähemmän.

Siinä missä shampoota on esimerkiksi XZ-, L'Oréal Paris -, Dove-, LV-, Schwarzkopf- ja Garnier-merkkien pulloissa 250 millilitraa, saman sarjan hoitoainepullossa tuotetta onkin vain 200 millilitraa. Jos tuotteita käyttää noin saman verran per suihkukerta, ei liene ihme, että hoitoaine kuluu loppuun nopeammin.

"Kokoon vaikuttaa käyttömäärä"

Miksi shampoota on pullossa enemmän kuin hoitoainetta?

– Shampoo- ja hoitoainepullojen kokoon vaikuttaa tuotteen käyttömäärä. Shampoota käytetään ja ostetaan yhä selvästi enemmän kuin hoitoainetta, selittää XZ-merkin Brand Manager Elina Seppänen Berner Oy:stä.

xz

Seppänen muistuttaa, että shampoon ja hoitoaineen käyttö on hyvin yksilöllistä. Itselle sopiva määrä riippuu esimerkiksi hiusten pituudesta, kunnosta ja hiustyypistä.

Ei kuitenkaan ihme, jos hoitoainetta tuntuu kuluvan. Suomalaiset ovat Seppäsen mukaan nimittäin lisänneet hoitoaineiden käyttöä viime vuosien aikana, ja hoitoaineen myynti onkin kasvanut selkeästi.

– Käyttäjät ovat varmasti huomanneet hoitoaineen tuomat hyödyt. Myös hoitoaineiden käyttö pelkästään hiustenpesuun, eli co-pesu, on yleistynyt. Suomessa on myös mielenkiintoinen Curly Girl -yhteisö, jonka jäsenillä on luonnonkiharat hiukset. He suosivat pelkkää hoitoainepesua.

Ihan kaikki markettien shampoo- ja hoitoainepullot eivät kuitenkaan ole erikokoisia. Seppänen kertoo, että XZ-merkiltä löytyy uusi tuotesarja, jossa pullot ovat samankokoiset. Näin on myös Bernerin Herbina-sarjassa.

– Tämä trendi on yleistymässä.

"Sanotaan, että hiukset tulisi pestä kahdesti"

doven shampoo ja hoitoaine

Muun muassa Dove-merkkiä valmistavan Unileverin viestintäpäällikkö Riitta Jantunen kertoo, että yleisesti ottaen markkinoilla hoitoaineet tulevat pienemmissä pulloissa.

– Usein pesevää ainetta menee enemmän kuin hoitavaa, toki tämä riippuu yksilöllisesti käyttäjästä, Jantunen selittää.

– Sanotaan myös, että hiukset tulisi pestä kahdesti, sillä ensimmäinen pesu poistaa rasvan ja liat, ja toisessa pesussa shampoon vaikuttavat ainesosat pääsevät paremmin vaikuttamaan. ”Kaksoispesua” käytetään myös silloin, kun hiukset ovat erittäin likaiset, Jantunen vinkkaa.

"Shampoota kuluu pesukerralla yleensä enemmän"

Myös L'Oréal Finland Oy:n viestintäjohtajan, Tarja Kuuselan, mukaan shampoota ajatellaan kuluvan enemmän.

– Shampoota kuluu pesukerralla yleensä enemmän kuin hoitoainetta, jota käytetään usein pelkästään latvoihin. Esimerkiksi pitkiin hiuksiin shampoota levitetään monesti kaikkialle hiuksiin, mutta hoitoainetta siis vain latvoihin, Kuusela kertoo.

lorkku

Kuuselankin mukaan moni pesee hiukset shampoolla kahdesti ennen hoitoaineen käyttöä.

– Ja on myös heitä, jotka eivät käytä hoitoainetta jokaisella pesukerralla, hän huomauttaa.

Erään asiantuntijan mukaan hoitoaineet ovat turhia – lue, mistä on kyse:  Hiusstylisti tyrmää hoitoaineet: "Saatavilla on parempi ja järeämpi tuote"

Kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat