Suihkuun kerran päivässä vai kerran viikossa? Ihotautilääkäri kertoo nyrkkisäännön

Päivittäinen suihkussa käyminen rasittaa suuresti ympäristöämme, minkä lisäksi liika itsensä peseminen voi olla myös terveydelle haitallista, sillä se poistaa iholta terveellisiä rasvoja ja hyviä bakteereita. Kuinka usein siis kannattaisi käydä suihkussa?

VIDEO: Hyvä käsihygienia auttaa ehkäisemään flunssaan sairastumista. Katso videolta, miten kädet pestään oikeaoppisesti.

Mikä määrä peseytymistä on paras? Women’s Health -sivuston haastattelema ihotautilääkäri kertoo nyrkkisäännöksi, että ihmisen tulisi käydä suihkussa vähintään kahden tai kolmen päivän välein. Harvempi peseytyminen voi aiheuttaa bakteerien ja lian kerääntymistä iholle ja johtaa ikäviin tulehduksiin.

Iho voi ärsyyntyä liian harvan suihkuvälin lisäksi liian tiheästä peseytymisestä. Suihkukertoja kannattaa vähentää, mikäli huomaa ihon kuivuvan tai olevan ärsyyntynyt.

Myös seuraavat asiat vaikuttavat peseytymisen tarpeeseen.

1. Kuinka usein liikut?

Hikoilu voi johtaa finnien puhkeamiseen erityisesti silloin, kun hiki yhdistyy iholla oleviin bakteereihin sekä meikkiin. Hikijumpan jälkeen kannattaakin suunnata suihkuun, mikäli mielii välttää ikävien liikuntaan liittyvien iho-oireiden syntymisen.

2. Missä asut?

Ilman ollessa kostea iho tapaa hikoilla enemmän ja vaatii enemmän pesua. Kuivalla ilmalla ihminen ei hikoile niin paljon, eivätkä päivittäiset suihkut ole aina välttämättömiä iholla olevien bakteerien kasvun hillitsemiseksi.

Myös asuinalueen veden kovuudella on merkitystä siihen, kuinka usein ihmisen kannattaa käydä suihkussa. Veden kovuus kuvaa sen sisältämien kalsium- ja magnesiumsuolojen määrää. Mitä enemmän näitä aineita on vedessä, sitä kovemmaksi se luokitellaan. Suomessa kovaa vettä tavataan esimerkiksi Lohjalla.

Kovan veden alla peseytyvän ihoon ja hiuksiin voi jäädä jäänteitä kalsium- ja magnesiumsuoloista, mikä saa ihon ja hiukset näyttämään kuivilta ja kiillottomilta. Mikäli tietää oman vesijohtovetensä olevan kovaa vettä, kannattaa suihkukertoja vähentää ja katsoa, auttaako se parantamaan ihon ja hiusten kuntoa.

3. Kuinka kuiva ihosi on?

Kuiva iho voi ärsyyntyä päivittäisestä pesemisestä. Varsinkin talvisin monen iho tapaa kuivua, eikä suihkun aiheuttama hyvien rasvojen ja bakteerien huuhtoutuminen alas viemäristä paranna asiaa. Runsaasti esimerkiksi liikunnan vuoksi hikoileva ja kuivaihoinen ihminen voi vähentää ihoärsytystään vaihtamalla kuuman suihkun kädenlämpöiseen.

Lue myös:

    Uusimmat