Espanjan GP:n topit ja flopit: Mitä ihmeen syytä Ferrari-pomolla oli hymyyn? Red Bullin kaksoisvoiton kulisseissa draamaa

Valtteri Bottas lähti riskitaktiikalla yrittämään jättipottia Barcelonan F1-kisasta, josta ei käänteitä puuttunut.

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden kuudes kisa Barcelonassa tarjosi harvinaisen paljon viihdettä Espanjan GP:ksi.

Red Bull ajoi Barcelonassa kaksoisvoittoon, kun Max Verstappen vei ykköstilan ja Sergio Perez oli toinen. Mercedes otti selvän askeleen eteenpäin, kun George Russell toi auton maaliin kolmantena.

Sen sijaan Ferrarille loistava viikonloppu päättyi liki katastrofiin. Valtteri Bottas oli Alfa Romeolla kuudes.

TOPIT:

Valtteri Bottas

On ollut pitkään selvää, ettei Bottas ole sattumalta lähes joka kisassa tuloslistalla ensimmäinen kuski Ferrarin, Red Bullin ja Mercedeksen ulkopuolelta. Nyt ero muuhun keskikastiin alkoi olla jo räikeä, kun suomalainen taikoi useita kymmenyksiä parempia kierroksia aika-ajossa. Alfa Romeon päivitykset näyttävät myös osuneen nappiin, jos tallin odotuksien mukaan heikolla radalla pystytään kisaamaan isompia vastaan nelossijasta aina viimeisille kierroksille asti.

Max Verstappen

Harvinainen ajovirhe (joka kylläkin tallin mukaan johtui tuulenpuuskasta) olisi lähes kaikkien muiden kohdalla vienyt mahdollisuudet voittoon. Sitä seurasi pitkä jakso, jonka aikana Verstappen ei saanut takasiipeään auki ohittaakseen George Russellin. Tästä vain hetki eteenpäin ja Verstappen paiskoi radalla sellaisia kierroksia, ettei muilla ollut mitään jakoa pysyä hänen kyydissään. Malttia on tullut viime vuosina lisää ja nyt se kantaa hedelmää. Kuuden kisan jälkeen Verstappen nousi MM-sarjan kärkeen.

Charles Leclerc

Suvereeni viikonloppu alkoi yli kolmen kymmenyksen erolla tulleella paalupaikalla ja oli johtaa murskaavalla erolla ajettuun kisavoittoon, mutta Ferrarin moottori petti karmeassa paikassa. Leclerc kävi loistavan taistelun pitäen Verstappenin lähtökierroksilla takanaan. Viikonlopusta jäi pettymyksenkin jälkeen paljon positiivista käteen.

Mercedes

Viikonlopun suurin yksittäinen tasonnostaja. Mercedes väläytti jo Miamissa, mutta rakettimainen nousu jäi suutariksi heti, kun bensaa otettiin autosta pois aika-ajoa varten. Nyt pomppiva meno oli jo lähes kokonaan hallinnassa. George Russell sai neljännestä lähtöruudusta hyvät eväät jopa voittotaisteluun. Aivan se ei silti vielä Ferrarin ja Red Bullin kyytiin riittänyt. Lewis Hamilton oli silti nousussaan hänniltä viidennelle sijalle sellaisessa zonessa, että tuollakin autolla näytti kaikki mahdolliselta. Täytyy muistaa, että Barcelona on tiimeille äärimmäisen tuttu rata. Todisteita ongelmien lopullisesta selättämisestä joudutaan odottamaan vielä tovi, sillä tulevan viikonlopun Monacon GP ei sellaisia tarjoa.

Lando Norris

Valitteli pitkin viikonloppua huonovointisuuttaan. Ajoi sunnuntain 36 asteen helteessä MM-pisteille kahdeksannella sijalla. Sitten kävi ilmi, että kurja olo johtuikin angiinasta. Tavallinen mies olisi jättänyt siivouspäivänkin odottamaan seuraavaan viikkoon näistä lähtökohdista.

VÄLIMALLI:

Ferrari

Charles Leclercin häpeällinen keskeytys ja Carlos Sainzin toilailu ulos palkintosijoilta olisivat voineet tarjota aihetta suurempaankin itseruoskintaan, mutta tallipomo Mattia Binotto suorastaan myhäili tyytyväisyyttään. Leclercin kisavauhti oli nimittäin hänelle todiste siitä, että Ferrari on ottanut askeleet oikeaan suuntaan autonsa kanssa. Säännöt sallivat hyvin vähän mahdollisuuksia päivityksiin, joten Barcelona antoi nyt ensimakua erittäin vahvasta loppukaudesta – kunhan luotettavuusongelmat saadaan Maranellossa kuriin. Binotto on jo aiemmin vihjannut, ettei Red Bull voi sääntöjen puitteissa jatkaa alkukaudesta tuomiaan päivityksiä loputtomiin.

Red Bull

Kaksoisvoiton ei pitäisi jättää kenellekään kitkerää makua suuhun. Sergio Perezille Espanjan GP silti jätti sellaisen. Hän olisi halunnut talliltaan enemmän luottamusta, kun Verstappen näytti olevan ongelmiensa takia putoamassa voittotaistelusta. Red Bull kuitenkin odotti niin kauan, että Perezin taktiikan terävin kärki oli jo taittunut. Sitten tiimi päästi meksikolaisen hetkeksi loistamaan, kunnes kertoi tämän olevan ”eri taktiikalla” kuin takaa tuleva Verstappen. Perez kertoi syystäkin haluavansa selvittää asemansa tallissa.

FLOPIT:

Carlos Sainz

Enää ei ole kyse epäonnesta. Virheitä tulee nyt aivan liikaa. Hyvän aika-ajon jälkeen heti startissa kaksi sijaa takkiin ja hetken päästä auto soralle. Jälkimmäisessä ainoana lieventävänä asianhaarana oli se, että sama sattui myös Verstappenille, ja syynä todella taisi olla puuskittainen tuuli tiukassa nelosmutkassa.

Kevin Magnussen

On Bottaksen lisäksi selvästi erottumassa keskikastista nopeutensa ansiosta. Nyt tanskalaiselle kävi kuitenkin alokasmainen virhe, kun hän lähti loistavan startin jälkeen ahnehtimaan ja rysäytti päin Hamiltonia.

Aston Martin

”Pinkistä Mercedeksestä” irvailu olikin jo päässyt painumaan unholaan. Nyt puhutaan sitten ”Vihreästä Red Bullista”. Suuria satsauksia tiimiinsä ja tehtaaseensa tehnyt Aston Martin osoitti jälleen, ettei omistaja Lawrence Stroll ole pystynyt ostamaan rahalla menestystä. Tallin väki ei luota itseensä tai sitten johto ei luota ammattilaisiinsa. Menestysautojen kopioiminen ei auta mitään, jos et tiedä, millä kyseisiin ratkaisuihin on suunnitteluvaiheessa päädytty.

Lue myös:

    Uusimmat