Ferrari petti, Max Verstappen nousi MM-kärkeen – Bottaksen riskitaktiikka epäonnistui Espanjassa

Red Bull -kuski Max Verstappen nousi ulosajosta ja teknisistä murheista huolimatta selvään voittoon Espanjan F1-kisassa. Ferrarin Charles Leclerc näytti jo olevan matkalla varmaan voittoon Barcelonassa.

Kaksoisvoiton Sergio Perezin kakkossijan myötä ottaneen Red Bullin takana kolmanneksi sijoittui Mercedeksen George Russell ennen Ferrari-kuski Carlos Sainzia ja hänniltä nousun tehnyttä tallikaveriaan Lewis Hamiltonia. Alfa Romeon Valtteri Bottas taisteli riskitaktiikalla jopa palkintopallista, mutta taipui lopulta kuudenneksi.

Leclerc piti turvallista johtoa hallussaan, kunnes Ferrarin tehot alkoivat kadota alle puolivälissä kisaa. Hän joutui kurvaamaan varikolle ja keskeyttämään.

Verstappen oli sortunut yllättävään virheeseen ajettuaan soralle tuulenpuuskan seurauksena. Hänen nousuaan haittasi myös avattavan takasiiven oikuttelu. Lopulta hän sai siiven toimimaan. Perez oli tällä välin noussut kisan kärkeen Russellin ohi, mutta joutui Red Bullin määräyksestä antautumaan Verstappenia vastaan.

Kolmosruudusta startannut Sainz putosi lähdössä kaksi sijaa ja ajautui Verstappenia ennen ulos radalta tuulisessa nelosmutkassa. Kotiradallaan taistellut Ferrari-kuski sai lopussa hyötyä Hamiltonin Mercedekseen iskeneestä teknisestä murheesta ja nousi lopputuloksissa neljänneksi.

Hamilton putosi ensimmäisellä kierroksella joukon perälle Haas-kuski Kevin Magnussenin kolaroitua hänen eturenkaansa rikki. Britti ehdotti jo tässä kohtaa tiimilleen kisan luovuttamista, mutta Mercedes arvioi Hamiltonin kykenevän vielä nousussa MM-pisteille. Lopulta Hamilton sai kisasta viidennen sijan.

Alfa Romeo yritti tuoda Bottaksen huippusijalle kahdella pysähdyksellä muun kärkijoukon kolmea vastaan. Tämä ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan Bottas joutui lopulta luovuttamaan nelossijansa pois alle kymmenen kierrosta ennen loppua.

Max Verstappen nousi tuloksen myötä keskeyttäneen Leclercin ohi kuljettajien MM-sarjan kärkeen kuuden pisteen turvin. Kausi jatkuu jo tulevana viikonloppuna Monacossa.

Espanjan GP:n lopputulokset:

Kuski

Talli

Aika/ero

Pisteet

1

Max Verstappen

Red Bull

1.37.20,475

25

2

Sergio Perez

Red Bull

+13,072

19*

3

George Russell

Mercedes

+32,927

15

4

Carlos Sainz

Ferrari

+45,208

12

5

Lewis Hamilton

Mercedes

+54,534

10

6

Valtteri Bottas

Alfa Romeo

+59,976

8

7

Esteban Ocon

Alpine

+1.15,397

6

8

Lando Norris

McLaren

+1.23,235

4

9

Fernando Alonso

Alpine

+1 kierros

2

10

Yuki Tsunoda

AlphaTauri

+1 kierros

1

11

Sebastian Vettel

Aston Martin

+1 kierros

0

12

Daniel Ricciardo

McLaren

+1 kierros

0

13

Pierre Gasly

AlphaTauri

+1 kierros

0

14

Mick Schumacher

Haas

+1 kierros

0

15

Lance Stroll

Aston Martin

+1 kierros

0

16

Nicholas Latifi

Williams

+2 kierrosta

0

17

Kevin Magnussen

Haas

+2 kierrosta

0

18

Alexander Albon

Williams

+2 kierrosta

0

Zhou Guanyu

Alfa Romeo

keskeytys

0

Charles Leclerc

Ferrari

keskeytys

0

Kuljettajien MM-pisteet:

Kuski

Talli

Pisteet

1

Max Verstappen

Red Bull

110

2

Charles Leclerc

Ferrari

104

3

Sergio Perez

Red Bull

85

4

George Russell

Mercedes

74

5

Carlos Sainz

Ferrari

65

6

Lewis Hamilton

Mercedes

46

7

Lando Norris

McLaren

39

8

Valtteri Bottas

Alfa Romeo

38

9

Esteban Ocon

Alpine

30

10

Kevin Magnussen

Haas

15

11

Yuki Tsunoda

AlphaTauri

11

12

Daniel Ricciardo

McLaren

11

13

Pierre Gasly

AlphaTauri

6

14

Sebastian Vettel

Aston Martin

4

15

Fernando Alonso

Alpine

4

16

Alexander Albon

Williams

3

17

Lance Stroll

Aston Martin

2

18

Zhou Guanyu

Alfa Romeo

1

19

Mick Schumacher

Haas

0

20

Nico Hulkenberg

Aston Martin

0

21

Nicholas Latifi

Williams

0

Valmistajien MM-pisteet:

Talli

Pisteet

1

Red Bull

195

2

Ferrari

169

3

Mercedes

120

4

McLaren

50

5

Alfa Romeo

39

6

Alpine

34

7

AlphaTauri

17

8

Haas

15

9

Aston Martin

6

10

Williams

3

Liveseuranta:

Kärjen tilanne:
1) Verstappen, Red Bull, 2) Perez, Red Bull, 3) George Russell, Mercedes, 4) Sainz, Ferrari, 5) Hamilton, Mercedes, 6) Bottas, Alfa Romeo, 7) Ocon, Alpine, 8) Norris, McLaren, 9) Alonso, Alpine, 10) Tsunoda, AlphaTauri

Maali! Red Bull ajaa kaksoisvoittoon. Max Verstappen tulee ruutulipulle Sergio Perez perässään. George Russell tuo Mercedeksen kolmosena maaliin. Sainz neljäs, Hamilton viides, Bottas kuudes.

Kierros 65/66: Hamilton joutuu himmaamaan, joten Sainz tulee kotiyleisön riemuksi ohi. Mersulta kerrottiin, että polttoainejärjestelmän murheen takia jopa keskeytys uhkaa, jos jalkaa ei nosteta kaasulta.

Kierros 64/66: Bottakselle kerrotaan, että kymmenen sekuntia edellä olevalla Hamiltonilla on ongelma.

Kierros 62/66: Kärjessä Verstappen johtaa Perezia 19 sekunnilla, Russell kahdeksan sekuntia Perezin takana. Hamiltonilla matkaa tallikaveriinsa 11 sekuntia.

Kierros 61/66: Bottas jäänyt Sainzista viisi sekuntia. Myös Ferrari-kuskin 18 kierrosta vanhat pehmeät renkaat alkavat menettää vauhtiaan.

Kierros 60/66: Hamilton oli jo valmis heittämään hanskat tiskiin alun kolarinsa jälkeen. Nyt hän nousee tylyllä ohituksella Sainzin ohi neloseksi!

Kierros 58/66: Sieltä tulevat Sainz ja Hamilton Bottaksen ohi. Suomalaiskuski kuittaa Alfa Romeolle, että tämä riskitaktiikka oli virhe.

Kierros 57/66: Sainz saa DRS-siiven käyttöönsä Bottasta vastaan.

Kierros 54/66: Bottakselle annetaan lupa kiristää hiukan vauhtia. Red Bull tekee Perezille ylimääräisen stopin, jonka jälkeen hän pysyy edelleen toisena.

Kierros 53/66: Russell ohittaa Bottaksen helposti. Alfa Romeolta kerrotaan, että Sainz on muutaman kierroksen päästä tavoittanut Bottaksen.

Kierros 52/66: George Russell tulee kolmatta kertaa sisään. Bottas nyt kolmas! Russellille tietysti pehmeät renkaat kisan loppuun.

Kierros 50/66: Bottas kyselee kierrosaikojen eroa Sainzia vastaan. Ei se hyvältä näytä. Espanjalainen on tulossa ohi vielä kisan lopun aikana. Nyt jännitetään, että ottaako Alfa Romeo Bottaksen vielä varikolle. Hän on vain 17,5 sekuntia Hamiltonia edellä.

Kierros 49/66: Hamilton tulee varikolle. Sainz on 16 sekuntia Alfan takana ottaen eroa kiinni kahdella sekunnilla kierrosta kohti. Verstappen nousee Perezin ohi kärkeen.

Kierros 47/66: Perezille kerrotaan hänen olevan "eri taktiikalla" kuin Verstappen. Kuski vastaa, että tallimääräys on varsin epäreilu, mutta suostuu toki väistymään tieltä. Verstappen on tämän tuloksen myötä nousemassa MM-sarjan kärkeen.

Kierros 46/66: Sainzille kolmas stoppi. Hän häipyy Bottaksen kintereiltä ja palaa seitsemänneksi. Nyt Hamilton on 7,5 sekuntia Bottaksen takana, mutta hänen renkaansa kuluvat nopeasti.

Kierros 45/66: Verstappen tulee nyt hakemaan tuoreet keskikovat renkaat. Palaa Perezin taakse ja reilut pari sekuntia Russellin eteen toiseksi.

Kierros 44/66: Hamilton ajaa hyvää kyytiä ja lähestyy jopa Sainzia. Hänellä kuitenkin ensimmäinen stoppi tehtynä jo ensimmäisillä kierroksilla.

Kierros 44/66: Myös Vettel tekee toisen pysähdyksensä, putoaa paikalleen 14:nneksi.

Kierros 41/66: Verstappenilla 16 sekunnin johto Pereziin, joka on tehnyt jo kuusi sekuntia eroa Russelliin. Kaikilla kärkiporukassa kaksi stoppia tehtynä. Verstappenin softeissa on jo 16 kierrosta ajettuna. Muilla tuoreemmat mediumit alla.

Kierros 39/66: Sainz on noussut 1,5 sekunnin etäisyydelle Bottaksesta.

Kierros 38/66: Perez puolestaan tulee varikolle ja Verstappen ottaa kärkipaikan. Russell noin neljä sekuntia Perezin takana. Bottaksella matkaa Russelliin 10 sekuntia.

Kierros 37/66: Russell ei jää odottelemaan Verstappenin yritystä, vaan tulee varikolle toista kertaa. Red Bull ottaa kaksoisjohdon tässä kisassa.

Kierros 36/66: Ocon tulee nopeasti varikolle, joten Bottas nousee taas neloseksi. Suomalainen kysyy Sainzin vauhtia. Ferrari on nyt 2,5 sekuntia Alfa Romeon takana.

Kierros 35/66: Verstappenille ennakoidaan, että Russell on haastettavissa parin kierroksen päästä. Perez johtaa Mersua lähes kuudella sekunnilla.

Kierros 34/66: Bottas tulee toiselle varikkokäynnilleen. Hyvä stoppi. Hän palaa mediumeilla Sainzin eteen viidenneksi. Ocon on nyt pari sekuntia edellä, ja Alpine-kuskin on tultava pian vaihtamaan renkaat.

Kierros 33/66: Verstappen ajaa nyt järkyttävää vauhtia kärkeä kiinni. Oli edellisellä kierroksella 2,5 sekuntia toisena olevaa Russellia nopeampi, eroa vielä kuusi sekuntia.

Kierros 32/66: Se taistelu ei kauaa kestä. Vestappen tulee ulkokautta Alfa Romeon ohi. Sainz otetaan jälleen varikolle hakemaan uudet mediumit. Putoaa seitsemänneksi.

Kierros 31/66: Perez painelee kyselemättä Russellin ohi kärkeen! Bottakselle kerrotaan selvä viesti: "Verstappen lähestyy erittäin nopeasti, ajamme häntä vastaan palkintopallista".

Kierros 33/66: Bottas on nyt 13,5 sekuntia Perezin takana. Verstappen lähestyy nyt kovaa, on enää reilut kaksi sekuntia suomalaisen perässä pehmeillä renkailla.

Kierros 29/66: Verstappen otetaan uudelleen varikolle hakemaan tuoreemmat renkaat. Hän palaa radalle Bottaksen ja Sainzin väliin neljänneksi. Valtteri nyt siis Russellin ja Perezin jälkeen kisan kolmas!

Kierros 27/66: Nyt pettää Leclercin auto selvässä johdossa!

Kierros 27/66: Perez on saavuttanut tallikaverinsa Verstappenin, mutta Red Bull ei anna lupaa ohittaa! Meksikolainen toteaa, että hänellä saattaisi riittää vauhti Russellia vastaan.

Kierros 26/66: Leclerc tekee perässään kamppailevaan kaksikkoon jo 12 sekunnin eron. Bottas ajaa hienosti samoja kierrosaikoja Sainzin kanssa, joten Ferrari ei nyt lähesty kovinkaan ahnaasti.

Kierros 25/66: Bottas on 12 sekuntia Perezin takana, takaa lähestyy Sainz kahdeksan sekunnin päästä.

Kierros 24/66: Nyt saa Verstappen kunnon ohitusyrityksen, mutta Russell peittää aggressiivisesti.

Kierros 23/66: Russell liikkuu aika häijynnäköisesti jarrutuksissa Verstappenin edellä. Hamilton tulee kolmatta kertaa varikolle.

Kierros 22/66: Leclerc tulee turvallisessa johdossa varikolle hakemaan keskikovat renkaat. Palaa radalle reilun viiden sekunnin johdossa ennen Russellin ja Verstappenin junaa. Verstappenille kerrotaan nyt, että DRS:n voisi kokeilla avata vasta kanttarin ylittämisen jälkeen. Ilmeisesti tiimi epäilee tärinän aiheuttavan häiriötä.

Kierros 21/66: Russell puolustautuu Verstappenia vastaan melko villisti. Red Bull kertoo Verstappenille, että siiven pitäisi toimia, mutta kuskin mukaan se ei avaudu vieläkään kunnolla.

Kierros 18/66: Perez palaa radalle Verstappenin ja Bottaksen väliin neljänneksi. Leclerc ei ole vieläkään tullut varikolle, vaan jatkaa pehmeillä kumeilla. Hamilton on 16:s, hänniltä startannut Alonso 11:s.

Kierros 17/66: Nyt tulee Perez varikolle kakkossijalta. Leclerc oli ehtinyt tehdä häneen jo 17 sekunnin eron.

Kierros 16/66: Verstappenin DRS-siipi ei pysy auki. Ohittaminen on nyt mahdotonta. Hollantilainen kiroilee tiimiradioon. Bottas pääsee Vettelin ohi ja on nyt viides.

Kierros 15/66: Bottas pystyy pitämään paikkansa kierrosta aiemmin pysähtyneen Oconin edellä. Jää kuitenkin Vettelin taakse kuudenneksi.

Kierros 14/66: Bottas nousee hetkellisesti kolmoseksi, kun edeltä Russell ja Verstappen tulevat varikolle. Bottas tulee seuraavalta kierrokselta sisään.

Kierros 13/66: Verstappen tuskailee jumiin jääneen takasiiven kanssa. Ilmeisesti hän oli kuitenkin liian kaukana edellä ajaneesta autosta saadakseen avattavan takasiiven käyttöön.

Kierros 11/66: Ensimmäiset varikkokäynnit. Sainz ja Gasly tulevat hakemaan mediumrenkaat.

Kierros 9/66: Verstappen menee vuorostaan ulos nelosmutkassa! Red Bull kertoo, että tuossa kohdassa tuuli on todella puuskainen. Verstappen palaa radalle nelossijalle.

Kierros 7/66: Carlos Sainz painelee soralle...voi surkeus mikä kotikisa hänelle. Bottas on viides!

Kierros 6/66: Mick Schumacher on pujottelukeppinä. Ensin tulee ohi Bottas, sitten Alpine-kuski Esteban Ocon. Bottas nyt kuudentena Sainzin perässä.

Kierros 5/66: Hamilton vihjaa 19. sijalta, että Mercedes voisi säästää moottoriaan ja jättää kisan kesken. Tiimin laskelmissa kahdeksas sija olisi edelleen tavoitettavissa.

Kierros 3/66:Startissa Verstappen teki töitä päästäkseen Leclercin ohi, mutta Ferrari-kuski peitti tehokkaasti yritykset. Russell ja Perez näyttävät myös osuneen yhteen.

Kierros 2/66: Hamilton tulee varikolle ja hakee uuden setin pehmeitä renkaita. Bottas jälleen seitsemännellä sijalla, edellään hyvän lähdön kymppiruudusta ottanut Mick Schumacher.

Lähtö! Bottas menettää pari sijaa Haasin autoille, mutta ensimmäisellä kierroksella ahnaasti noussut Kevin Magnussen osuu yhteen Hamilton kanssa! Magnussen päätyy soralle, Hamiltonin rengas on puhki. Kärjessä Leclerc, sitten Verstappen ja kolmoseksi noussut George Russell. Perez nousi neloseksi ja Sainz putosi kolmosruudusta viidenneksi.

Klo 16.02: Autot ovat järjestäytymässä lämmittelykierroksen jälkeen lähtöruudukkoon. Bottas asettautuu seitsemänteen lähtoruutuun.

Klo 15.58: Juuri tulleen tiedon mukaan Lewis Hamilton on ainoa kuski, joka starttaa kisaan mediumrenkailla. Kaikilla muilla on pehmeät. Ennakoitu taktiikka näytti jotain aivan muuta, joten tämä tuo mielenkiintoisen lisän, kun kuskit joutuvat tulevaan varsin nopeasti renkaidenvaihtoon.

Klo 15.54: Kuskit yrittävät parhaansa mukaan pitää itsensä loppuun asti viileinä. Tässä paalupaikkamies Charles Leclercin tyylinäyte:

Klo 15.41: Aston Martinin autosta on riittänyt puhetta tänä viikonloppuna. Red Bullin kopioksi väitettyjä sivuponttooneja on pitänyt muuttaa kesken viikonlopun, koska ilman lämpötila on päässyt yllättämään tiimin. Vasemman puolen jäähdytysaukkoja on avattu huomattavasti, mutta oikealla puolella ne ovat ennallaan. Mielenkiintoinen ratkaisu, mitenköhän mahtaa toimia radalla?

Klo 15.17: Ilma on ollut koko viikonlopun todella helteinen. Nyt mittari näyttää ilman lämpötilaksi 36 astetta ja radan pinnan 48,5 astetta.

Klo 15.14: Fernando Alonson Alpineen on vaihdettu tähän päivään kauden neljäs voimayksikkö. Se tietää kotikisassa starttia joukon hänniltä.

Klo 15.10: Kisan alkuun on nyt tasan tunti! Tervetuloa valmistautumaan kanssamme Barcelonan helteiseen F1-kisaan. Tässä lähtöasetelmat klo 16 starttaavaan kisaan:

Lue myös:

    Uusimmat