"Enneunet" peilaavat mahdollisia tulevaisuuden tapahtumia – tutkija selittää ilmiön taustoja

Miten unia voidaan tulkita? 2:45
KATSO MYÖS: Unien sisältöjä voi yrittää tulkita omasta näkökulmastaan.

Kun tulevia tapahtumia pohtii hereillä ollessaan, erilaiset skenaariot nousevat helposti myös uniimme.

Oletko nähnyt joskus unta tulevasta ja ajatellut sen olevan selkeästi enneuni?

Oletko esimerkiksi ennen lomamatkaa nähnyt unta kammottavasta lento-onnettomuudesta ja pohtinut aamulla, kannattaisiko matkalle sittenkään lähteä.

Tai lukenut aamulla lehdestä jostakin tapahtuneesta, josta näit juuri viime yönä unta.

Huomioiden, paljonko meitä ihmisiä maapallolla on ja kuinka suurin osa meistä uneksii joka yö, on tilastollisesti jopa melko todennäköistä, että joskus näkemämme uni "ennustaa" onnistuneesti tulevaa.

Enteellisten unien taustalla vaikuttaa kuitenkin psyykkisten lahjojen sijaan tuiki tavallinen muistin mekanismi.

Mitä tarkoitetaan prospektiivisella muistilla?

Psykologian dosentti, unitutkija Katja Valli Turun yliopistosta kertoo, että muistimme ei ole olemassa varsinaisesti sitä varten, että muistaisimme tarkasti, miten jotkin asiat ovat tapahtuneet.

– Muistin tarkoituksena on toimia niin, että osaisimme arvioida, mitä todennäköisesti tapahtuu tulevaisuudessa, Valli kertoo.

Sama tapahtuu myös unisisällöissämme: aivot poimivat niihin jo tapahtuneita asioita, mutta itse asiassa unissa on myös prospektiivisen muistin elementtejä.

Prospektiivinen muisti tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että muistamme, että ensi viikolla olemme menossa isoon konserttiin tai että huomenna pitäisi käydä kaupassa tai hoitaa jokin tietty työtehtävä.

– Jos tarkoituksenasi on pitää esimerkiksi esitelmä huomenna, saatat nähdä siitä jo etukäteen huolestuneena unta, Valli selittää.

Aivot rakentavat vaihtoehtoisia skenaarioita

Aivot siis "ennustavat" tulevaisuutta sen perusteella, mitä ne olettavat todennäköisimmin tapahtuvan.

– Kun tiedät, että odotettavissa on jokin isompi tapahtuma, aivot lähtevät rakentamaan vaihtoehtoisia skenaarioita siitä, miten kaikki tulee tapahtumaan ja mikä kaikki voi mennä pieleen, Valli kertoo.

Toisin sanoen unet saattavat näyttää meille ikäviä uhkakuvia, jotta meillä olisi paremmat valmiudet toimia niiden toteutuessa valvemaailmassa.

Tulevasta märehtimistä ei suinkaan tehdä pelkästään unissa. Vallin mukaan iso osa valveillaoloajastamme ei varsinaisesti kulu jonkin tietyn tehtävän parissa, johon keskitymme oikein tarkasti, vaan helposti ajatukset lähtevät harhailemaan sellaiseen, mitä odotamme tapahtuvan.

Bussissa istuessa, autoa ajaessa tai kävelylenkillä mielemme vaeltelee sekä menneisiin että odotettavissa oleviin tapahtumiin.

Koska uniin tulee enemmän juuri äskettäisiä tapahtumia, luonnollisesti sinne pulpahtaa helposti viimeisenä ennen nukkumaan menoa pähkäilty tuleva tapahtuma.

Lopulta uni- ja valvetajunta ovat siis hyvin samankaltaisia, vaikka usein ajatellaan, että ne olisivat jonkinlaiset ääripäät.

Katso myös: Etkö saa nukahdettua? Uni tulee jopa minuutissa tällä "kikalla"

Etkö saa nukahdettua? Uni tulee jopa minuutissa tällä tekniikalla 1:05
Oletko kuullut niin sanotusta 4-7-8-tekniikasta? Sen avulla unen väitetään tulevan jopa minuutissa. Testaa itse, näin se toimii!

Lue myös:

    Uusimmat