Helppo unikikka voi tehdä hyvää aivoille: "Tehokas ja edullinen tapa parantaa kognitiivista suorituskykyä"

Unitohtori: Uni ja nukkuminen ovat ominaisuuksia, joita voi kehittää 18:23
KATSO MYÖS VIDEO: Unitohtorilla on huonounisille lohdullisia uutisia!

Silmälaput päässä nukkuminen saattaa parantaa muistin toimintaa ja tarkkaavaisuutta, kertoo tuore tutkimus.

Sleep-lehdessä julkaistun brittiläis-italialaisen tutkimuksen mukaan silmälaput päässä nukkuminen voi parantaa aivojen toimintaa seuraavana päivänä. Tehon uskotaan perustuvan siihen, että silmät eivät saa silloin niin paljon valoa. Tutkimustuloksista kertovat PsyPost ja New York Post.

Yöunet silmälaput päässä ja ilman

Neurotieteisiin erikoistuva tutkijakoulutettava Viviana Greco Cardiffin yliopistosta kollegoineen teki kaksi koetta, joissa selvitettiin, miten silmälappujen käyttäminen yöunien aikaan vaikuttaisi kognitiiviseen suoriutumiseen, kun niiden avulla säädeltäisiin valolle altistumisen määrää. He halusivat tutkia silmälappujen vaikutusta säännölliseen uneen kotona.

Kokeisiin osallistui yhteensä 124 vapaaehtoista, jotka olivat iältään 18–35-vuotiaita. Heitä pyydettiin pitämään silmälappuja usean yön ajan. Sen jälkeen heidän tuli nukkua vastaava määrä öitä ilman niitä.

Osallistujia ohjeistettiin pitämään unipäiväkirjaa, johon he kirjasivat kokemuksiaan silmälaput päässä ja ilman niitä nukkumisesta. Nukkumistestien aikaan osallistujat nukkuivat omissa kodeissaan, koska tutkijat halusivat tilanteen vastaavan tosielämän skenaarioita.

Nukkumisjaksojen jälkeen osallistujat suorittivat herättyään kolme erilaista testiä. Niillä haluttiin mitata heidän aivojensa toimintaa.

Mitä haittaa unilääkkeistä on ja milloin niihin kannattaa turvautua? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä haittaa unilääkkeistä on? 1:39
Haastattelussa Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo. 

Valppaampi olo ja toimivampi muisti

Kävi ilmi, että osallistujat suoriutuivat paremmin kognitiivisista testeistä ja reaktioaikaharjoituksista sillä viikolla, kun he nukkuivat silmälaput päässä. Tutkijoiden mukaan silmälapuilla ei ollut vaikutusta kolmannessa testissä, jossa tutkittiin motoristen taitojen oppimista.

Tutkimuksissa ei myöskään havaittu eroa unen laadun tai määrän suhteen, pitivät osallistujat silmälappuja tai eivät. Ainoa posiitivinen vaikutus havaittiin siinä, miten valppaita osallistujien havaittiin seuraavana päivänä olevan.

– Silmälappujen käyttäminen yöllä voi olla tehokas ja edullinen tapa parantaa kognitiivista suorituskykyä, Greco sanoo PsyPostille.

– Tuloksemme näyttävät reaktioajan ja muistamiskyvyn parantuneen. Tulostemme vaikutukset ovat merkittäviä monissa päivätöissä, kuten autolla ajamisessa tai missä tahansa oppimista vaativassa koulutus- tai kulttuuriympäristössä.

Tutkijatiimi arvelee, että silmälaput auttoivat osallistujia pysymään kauemmin unen syvässä vaiheessa eli niin sanotussa hidasaaltounessa. Sen uskotaan olevan tärkeää uuden tiedon prosessoinnin ja mustin vahvistumisen kannalta. Terveyskirjasto Duodecimin mukaan hidasaaltounella tarkoitetaan syvän unen vaihetta, jonka aikana aivosähkökäyrätoiminta, hengitys ja verenkierto ovat tasaisia ja rauhallisia.

Syvä uni on tärkein univaihe. Videolla kerrotaan vinkkejä hyvään uneen! Juttu jatkuu videon alla.

Nämä vinkit helpottavat nukahtamista!

Lähteet: PsyPost, New York Post

Lue myös:

    Uusimmat