Englantilainen Emma on syönyt 30 vuotta pelkkiä höttöhiilareita – syynä erikoinen fobia

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Videolla kerrotaan viisi merkittävää riskitekijää pitkäaikaissairauksien taustalla.

Kolme vuosikymmentä pelkillä höttöhiilareilla elänyt brittinainen kertoi televisiossa erikoisesta fobiastaan köyhän ruokavalion taustalla. Tapauksesta uutisoivat muun muassa Daily Mail sekä New York Post.

34-vuotias Emma on elänyt lähes koko ikänsä sipseillä, juustovoileivillä ja valkosipulileivällä. Nainen ei ole syönyt vihanneksia 30 vuoteen, koska pelkää niitä.

Emma kertoi erikoisesta fobiastaan brittiläisessä Extreme Food Phobics -televisiosarjassa. Hän alkoi pelätä terveellisiä ruokia ja uusia makuja ollessaan 4-vuotias. Tuolloin lääkäri uskoi, että nirsoilu on vain vaihe lapsen elämässä. Ajatus muihin kuin turvaruokiin koskemisesta kuitenkin jännittää edelleen, vaikka Emma tietää ruokavalionsa olevan terveysriski.

Ystävän mukaan Emma kärsii jo nyt puutteellisen ruokavalion vaikutuksista – esimerkiksi päänsärystä ja jatkuvasta väsymyksestä. Syömishäiriö vaikuttaa myös naisen sosiaalisiin suhteisiin.

Päänsärky ja väsymys voivat olla seurausta esimerkiksi ruokavaliosta puuttuvista vitamiineista ja kivennäisaineista. Ohjelman lääkäri varoitti, että tulevaisuudessa voi olla odotettavissa paljon pahempaa, kuten sydän- ja verisuonielimistön sairaus tai syöpätauti.

Ruokavalio laajemmaksi pienin askelin

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Ohjelmassa Emma vietiin täynnä vihanneksia olevaan huomiseen. Hän koki esimerkiksi tarjottimella olevien tomaatinviipaleiden aiheuttavan paniikinomaisia tunteita.

Naisen jäykkiin ajatusmalleihin yritettiin vaikuttaa hypnoosilla. Se näytti tehoavan, sillä Emma kykeni syömään viipaleen omenaa, mikä oli hänelle iso saavutus. Hän ilahtui myös kyettyään syömään pizzan päällä olevan kirsikkatomaatin.

Kuukauden kuluttua Emma paljasti edenneensä ruokavalioremontissaan. Hän söi esimerkiksi pasteijan, jossa oli juuston lisäksi sipulia ja kokeili maistaa myös pekonia. Vaikka pasteijat ja prosessoidut lihatuotteet eivät ole terveellisiä, on dieetin laajentaminen 30 vuotta samaa ruokaa syöneelle Emmalle iso askel. Hänen tavoitteenaan on nauttia joulupöydässä muustakin kuin valkosipulileivästä.

Emma ei ole ensimmäinen ihminen, jolla on vastaavanlainen syömishäiriö. Vuonna 2019 uutisoitiin brittipojasta, joka sokeutui teini-ikäisenä syötyään useiden vuosien ajan vain ranskalaisia, sipsejä ja vaaleaa leipää.

Lue myös:

    Uusimmat