Tutkijat varoittavat suositusta ruokavaliosta: "Tauteja edistävä katastrofi"

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat pitkäaikaissairauksille.

Yhdysvaltalaiset tutkijat varoittavat, että suurimmalla osalla ihmisistä ketodieetin riskit ovat hyötyjä suuremmat.

Frontiers in Nutrition -julkaisussa ilmestynyt katsaus varoittaa, että laihduttajien suosima ketogeeninen dieetti voi altistaa lukuisille sairauksille.

Ketogeenisellä dieetillä viitataan ruokavalioihin, jotka sisältävät hyvin vähän hiilihydraatteja ja paljon rasvaa. Tällaisten dieettien tarkoituksena on saada elimistö ketoosiin. Ketoosi on aineenvaihdunnallinen tila, joka vähentää ruokahalua ja nälän tunnetta.

Vaikka ketodieetti voi olla varsinkin aluksi tehokas tapa laihduttaa ylimääräisiä kiloja, on ruokailumallissa myös riskinsä. Lihapainotteinen ja runsaasti tyydyttynyttä kovaa rasvaa sisältävä dieetti, jossa karsastetaan hyviä hiilihydraatteja sisältäviä vihanneksia, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyvätuotteita, on terveydelle vaarallinen yhtälö.

– Tyypillinen ketodieetti on sairauksia edistävä katastrofi, katsauksen pääkirjoittaja ja rekisteröity ravitsemusterapeutti Lee Crosby varoittaa tiedotteessa.

Ketodieetti voi sairastuttaa

Tutkijat listaavat tiedotteessaan merkittävimpiä löydöksiään.

Tutkijoiden mukaan ketodieetti voi ensinnäkin aiheuttaa vakavia terveyshaittoja raskaana oleville naisille ja munuaissairauksista kärsiville. Odottavan äidin vähähiilihydraattinen ruokavalio on yhdistetty kohonneeseen hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiin lapsella, vaikka äiti söisi foolihappolisää.

Runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio voi vauhdittaa munuaisten vajaatoiminnan etenemistä munuaissairaudesta kärsivillä. Duodecim-lehdessä kerrotaan, että runsaasti proteiinia sisältävissä ruoissa on usein paljon fosforia, mikä voi altistaa potilaan hyperfosfatemialle eli veren epänormaalin korkealle fosfaattipitoisuudelle. Paljon kovaa rasvaa ja suolaa sisältävä dieetti lisää myös virtsakivien riskiä.

Amerikkalaistutkijat myös varoittavat, että ketogeeninen ruokavalio nostaa niin sanottua pahaa kolesterolia monilla potilailla. Kovat tyydyttyneet rasvat lisäävät LDL-kolesterolia. Kohonnut kolesteroli on valtimotaudin riskitekijä ja lisää vaaraa sairastua sydän- sekä aivoinfarktiin.

Katsauksen yksi päälöydös on, että hiilihydraattien rajoittaminen voi lisätä ruokavaliossa pitkäaikaissairauksien riskiä kasvattavien ruoka-aineiden määrää. Tyypilliset "ketoruoat", kuten punainen liha ja kova rasva, on yhdistetty kohonneeseen sydänsairauksien, syövän, diabeteksen ja Alzheimerin taudin riskiin, tutkijat toteavat. 

Sen sijaan maailman terveellisimmäksi ruokavalioksi useasti nimetyn Välimeren ruokavalion – joka sisältää muun muassa runsaasti täysjyvätuotteita ja vain vähän punaista lihaa – on huomattu pienentävän edellä mainittujen sairauksien riskiä.

Tutkijat toteavatkin, että vaikka ketogeenisiä dieettejä mainostetaan "lääkkeenä", ne eivät todennäköisesti ole pitkällä tähtäimellä turvallisia.

Katsauksen mukaan ketodieetistä on vakuuttavaa näyttöä ainoastaan vaikeahoitoisen epilepsian hoidossa.

Huomio rasvan laatuun ja kuidun saantiin

Mikäli haluaa joka tapauksessa kokeilla ketogeenistä ruokavaliota, kannattaa se suunnitella ravitsemusterapeutin ohjauksessa, neuvoo terveyspalveluja tarjoava Terveystalo. Dieetissä tulisi kiinnittää huomiota eritysesti rasvan laatuun sekä kuidun määrään.

Vähän ravintokuituja ja paljon kovaa rasvaa sisältävä ruokavalio voi aiheuttaa esimerkiksi epäsuotuisia muutoksia suolistomikrobistossa, lisätä sydänsairauksien riskiä sekä horjuttaa munuaisterveyttä. 

Terveyden kannalta rasva tulisi saada ensisijaisesti kasvikunnan lähteistä, kuten öljyistä ja pähkinöistä, sekä kalasta. Riittävä kuidunsaanti tulee turvata esimerkiksi kuitulisällä tai kasviksilla, joista saa myös tarvittavia vitamiineja.

Terveystalon mukaan alhainen verenpaine, insuliinihoito, munuaisten vajaatoimintaan käytetty nesteenpoistolääkitys, raskaus, imetys sekä syömishäiriöt ovat asioita, joiden vuoksi ketogeenistä ruokavaliota ei tulisi aloittaa.

Pelottaako syöpä? Videolla kerrotaan, millaisesta oireesta tulisi huolestua.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17

Lue myös:

    Uusimmat