Lääkäri oli kuukauden roskaruokakuurilla – veret seisauttava lopputulos: "Ikäännyin kymmenisen vuotta"

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Videolla paljastetaan, kuinka paljon suositut välipalat sisältävät piilosokeria.

Brittilääkäri päätti testata itsellään, mitä kuukauden roskaruokakuuri aiheuttaa ihmiselle. Hän havaitsi jo neljässä viikossa vaikutuksia, jotka saavat vakavasti pohtimaan, millaisia terveyshaittoja länsimaissa yleistynyt ruokavalio aiheuttaa pitkällä tähtäimellä.

Kuusi lisäkiloa, ei seksihaluja, erektio-ongelmia, vyötärön pullistumista, ahdistuneisuutta, ilottomuutta, unettomuutta ja närästystä. Kuukauden roskaruoalla elänyt 42-vuotias Chris van Tulleken huomasi, että epäterveellinen ruokavalio vaikuttaa terveyteen hyvin nopeasti.

– Ikäännyin kymmenisen vuotta neljässä viikossa, infektiolääkärinä työskentelevä mies luonnehtii brittilehti The Timesin mukaan.

Kuukauden ajan Van Tulleken söi vain pitkälle prosessoitua ruokaa, kuten pizzaa, uppopaistettua kanaa, kalapuikkoja, muroja ja valmisruokia.

Testi esitettiin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ohjelmassa What Are We Feeding Our Kids, minkä lisäksi Van Tullekenin kokemuksia käytetään hyödyksi tutkimuksessa.

Chris van Tulleken. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Roskaruoka koukuttaa

Roskaruoka sisältää paljon energiaa, mutta vähän ravintoaineita.

Van Tulleken sanoo, että pelkällä roskaruoalla eläminen aiheutti riippuvuutta samalla tavalla kuin esimerkiksi alkoholi, tupakka tai huumeet. Moniin ruokiin on lisätty aineita, jotka saavat himoitsemaan niitä lisää, mikä puolestaan johtaa ylensyöntiin.

Tästä on saatu viitteitä myös tutkimuksissa. Vuonna 2020 tutkijat havaitsivat, että länsimainen runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävä ruoka häiritsi nuorten osallistujien aivojen hippokampuksen toimintaa tehden ruokahalun kontrolloimisesta hankalampaa.

Ruokateollisuutta kritisoiva Van Tulleken kysyykin, mitä tapahtuu roskaruokaa pienestä pitäen syöneille lapsille. Ainakin lasten ja nuorten lihavuus on kasvava ongelma. Suomessa lähes joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen.

Kokeilun jälkeen lääkäri ei ole enää koskenut roskaruokaan. Lisäksi hän huolehtii tarkemmin kahden lapsensa ruokavaliosta. Isossa-Britanniassa lapset saavat suurimman osan päivittäisestä energiastaan ultraprosessoiduista ruoista.

Ultraprosessoitu ruoka voi tappaa

Runsaasti suolaa, rasvaa, sokeria ja keinotekoisia ainesosia sisältävien ultraprosessoitujen ruokien on monissa tutkimuksissa todettu liittyvän heikentyneeseen terveydentilaan.

Lähes yksinomaan tällaisista ruoka-aineista koostuvan ruokavalion on todettu olevan yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua syöpään ja sydänsairauksiin. Prosessoitujen ruokien runsaan käytön on huomattu linkittyvän myös ennenaikaiseen kuolemaan.

Pitäisikö sinun laihduttaa? Videolla esitellään helppo narukikka, joka kertoo oikean vastauksen.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37

Lue myös:

    Uusimmat