Brittinuori söi vuosien ajan vain sipsejä, ranskalaisia ja vaaleaa leipää – sokeutui

0:33
Thomas teki historiaa New Yorkin puolimaratonilla: mies on ensimmäinen näkövammainen, joka juoksi maratonin ilman ihmisopasta

Brittinuori ei vuosiin syönyt muuta kuin ranskalaisia, perunalastuja ja vaaleaa leipää. Ruokavalion vuoksi hän menetti näkönsä.

Lääkärin varoittelevat vanhempia liian rajoitetun ruokavalion vaaroista sen jälkeen, kun brittinuori sokeutui syömistottumustensa seurauksena. Silmälääkärit hoitivat 17-vuotiasta nuorta Bristolissa sen jälkeen, kun hänen näkönsä oli huonontunut sokeuden asteelle, kertoo BBC.

Pojan tilasta julkaistiin tapausraportti Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Ongelma alkoi jo ala-asteiässä

Ongelmat alkoivat ilmeisesti pojan ollessa noin 7-vuotias. Nuori ei vuosiin syönyt muuta kuin ranskalaisia, perunalastuja ja vaaleaa leipää. Toisinaan hän nautti aterialla siivun kinkkua.

Independentin mukaan äiti valmisti lapselle evääksi esimerkiksi voileipiä ja tarjosi tälle hedelmiä, mutta poika ei syönyt niitä.

Ei  noudattanut hoitorutiinia tai muuttanut ruokailutapoja

Poika, jonka nimeä ei annettu julkisuuteen, oli käynyt lääkärissä jo 14-vuotiaana väsymyksen ja huonon olon vuoksi. Hänellä havaittiin tuolloin B12-vitamiinin puutos, johon määrättiin lisäravinteita. Nuori ei kuitenkaan noudattanut hoitorutiinia tai muuttanut ruokailutapojaan.

– Hänen ruokavalionsa oli käytännössä annos ranskalaisia paikallisesta fish and chips -liikkeestä joka päivä. Hän myös naposteli sipsejä, Pringlesejä, ja toisinaan viipaleen vaaleaa leipää ja joskus viipaleen kinkkua, eikä oikeastaan lainkaan hedelmiä tai vihanneksia, nuorta hoitanut Denize Atan kuvaa.

– Hän selitti, että tuntee vastenmielisyyttä tiettyjä ruokien tekstuureja kohtaan eikä voi sietää niitä, joten ranskalaiset ja sipsit olivat oikeastaan ainoa ruokatyyppi, jota hän halusi tai koki pystyvänsä syömään.

Näkö huononi pysyvästi

Tutkittaessa nuori ei ollut yli- tai alipainoinen, mutta hän kärsi vakavasta aliravitsemuksesta ja useiden tärkeiden vitamiinien ja mineraalien puutteesta. Myös nuoren luusto oli heikentynyt ja kuulo on huonontunut. Hänen näkönsä oli huonontunut niin, että se täytti sokeuden kriteerit.

– Hänellä oli sokeita pisteitä näkökenttänsä keskellä. Hän ei siis voi ajaa ja hänen olisi hyvin vaikeaa lukea, katsoa televisiota tai erottaa kasvoja. Hän voi kuitenkin kävellä itsekseen, koska hänellä on vielä näkökyky näkökentän ääreisosissa, Atan sanoo.

Aliravitsemuksesta johtuva tila voidaan hoitaa, jos se havaitaan tarpeeksi ajoissa. Liian pitkälle edennyt tila kuitenkin tuhoaa näön pysyvästi.

Nirsous ei aina ruokien välttelyn syy

Atanin mukaan nuoren kaltaiset tapaukset ovat onneksi harvinaisia, mutta nirsojen lasten vanhempien tulisi silti olla asiasta tietoisia ja hakea tarvittaessa apua. Ruokien karttamisen syy ei aina ole nirsous, vaan välttelyn taustalla voi olla myös syömishäiriö, allergia tai autismi.

Pojalla diagnosoitiin syömishäiriö, joka aiheuttaa tiettyjen ruokien välttelyä esimerkiksi niiden tuoksun, koostumuksen tai maun takia. Atanin mukaan poika syö edelleen samoja, sokeutumiseen johtaneita ruokia, mutta ottaa nyt myös vitamiineja. Nuori saa myös terapeutin apua ongelmaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja