"En toivo kenellekään tällaista" – lue Pieniä potilaita -jakson tapahtumat

Pieniä potilaita -sarjan yhdeksännessä jaksossa seurattiin viiden pienen potilaan tarinaa.

Pieniä potilaita -sarjan jaksossa 5-vuotias Eelin sai uuden peukalon. Eelinillä oli syntymän jälkeen todettu syndrooma, johon liittyi myös peukalon anomalia eli poikkeavuus.

– On otettu geenitestit, muttei ole pystytty varmentamaan, mikä tämä syndrooma on, Eelinin äiti Liisa kertoi.

Käsikirurgi Antti Sommarhemin mukaan Eelinin peukalot olivat vajaakehittyneet, ja esimerkiksi esineisiin tarttuminen oli vaikea. Eelinin toinen peukalo oli leikattu jo aiemmin, ja nyt vuorossa oli toisen käden peukalo.

Leikkauksen jälkeisenä päivänä Eelin oli virkeä, ja nuoren potilaan lisäksi hoivattiin lelukoiraa.

"Lapsilla aika tavallinen ongelma"

Yhdeksän kuukautta vanhan Veetin nivuset leikattiin, sillä hänellä oli nivustyrä. Veetin Pia-äidin mukaan iltaisin Veetillä oli kipuja. Erikoistuva lääkäri Mari Koivunen selitti toimenpiteen Pialle ja Jani-isälle.

Tyräleikkauksen jälkeen lapsi voi lähteä kotiin kävellen, eikä leikkausta suuremmin huomaa. Veetin leikkaus meni hyvin, ja toimenpiteen jälkeen hän oli vain uninen.

Vastasyntynyt, yhdeksän päivää vanha vauva tarvitsi lisää sokeria. Lastenlääkäri MarkusLeskisen mukaan tilaa kutsuttiin hypoglykemiaksi.

– Se on lapsilla, vastasyntyneillä, aika tavallinen ongelma, Leskinen kuvasi.

Noora-äidillä oli todettu raskausajan diabetes, jolla saattoi olla vaikutusta asiaan. Väpäksi kutsuttu vauva syntyi kiireellisellä sektiolla. Perhe oli tullut Porvoosta Lastenklinikalle.

Tapani-isän mukaan alussa oli ollut rankkaa, ja vanhemmuuden alku oli ollut erilainen kuin oli kuvitellut.

Mikä diagnoosiksi?

9-vuotiaalle Nicolle yritettiin löytää diagnoosia. Klinikkaryhmänjohtaja Pentti Kallio kertoi, että Nico tuli vastaanotolle ensimmäisen kerran viisivuotiaana. Olkavarsien liikkeet eivät tuolloin onnistuneet, mutta muuten Nico oli liikkuvainen tapaus.

Vuosien varrella liikelaajuus on kuitenkin vähentynyt, ja myös kipuja on tullut.

Diagnoosia tarvitaan, jotta tiedetään, mikä taudin luonnollinen kulku on. Tällöin tiedettäisiin, miten tauti etenee esimerkiksi viiden vuoden kuluessa, ja miten sitä kannattaa hoitaa. Jaksossa Nicon liikkeitä tutkittiin monen asiantuntijan voimin.

Jättihoidot alkoivat

8-vuotiaalle Miralle tehtiin kantasolusiirto. Äiti-Tuija oli paikalla, kun jättihoito aloitettiin.

– Sairaalaelämä on todella rankkaa. Se syö niin omaa itseä kuin lastakin, koko perhettä, äiti kuvasi vaikeita hetkiä.

– Onhan täällä tietysti ihaniakin asioita. Muut vanhemmat, henkilökunta. Mutten toivo kenellekään tällaista.

Muutaman viikon kuluttua Mira kuitenkin voi jo paremmin, eikä hänellä ollut ylitsepääsemättömiä kipuja. Lopulta Mira pääsi kotiin tapaamaan perhettään, ja rakasta koiraansa.

Pieniä potilaita AVAlla ke klo 21.00.

AVA/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat