Elokuvaohjaaja näyttelijävalinnoista: Valkoihoista näyttelee valkoihoinen, naista nainen

Näyttelijän täytyy muistuttaa roolihahmoaan. Sillä ei ole väliä, onko hän ammattilainen vai amatööri tai kulunut vai tuore kasvo. Tätä mieltä on elokuvaohjaaja Lauri Törhönen.

Näkyykö suomalaisissa elokuvissa liikaa samoja kasvoja?

– Jokaiseen elokuvarooliin valikoituu yleensä ohjaajan mielestä paras mahdollinen esittäjä. On epäolennaista, kuinka monessa muussa tuotannossa hän on esiintynyt. Silläkään ei ole väliä, onko kyseessä ammattinäyttelijä vai amatööri, Lauri Törhönen sanoo.

– Mieluummin sitä toki käyttäisi "tuoretta" kasvoa, mutta roolihahmojen täytyy osua kohdilleen. Se on monimutkaista kemiaa.

Nainen näyttelee naista, valkoinen valkoista

Törhösen mielestä juuri ilmestyneessä Tie pohjoiseen -elokuvassa on tehty loistavat roolivalinnat.

Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann ovat erittäin monipuolisia, valovoimaisia ja osaavia näyttelijöitä. Heidän työnsä on koukuttanut katsojat niin hyvin, että elokuvallakin menee loistavasti. Vaikka bisnes ei ole laskelmoitua, se toimii mainiosti.

Joskus roolivalinnat ovat pienestä kiinni.

Ville Virtanen saa runsaasti "ylimääräisiäkin" rooleja varmaan siksi, että hän on Suomen ainoa näyttelijä, joka osaa ratsastaa.

Ylen tuottaman Suomen marsalkka -elokuvan roolivalinta ihmetyttää Törhöstä.

– Mielestäni olisi aika luonnollista, että Mannerheimiksi valittaisiin näyttelijä valkoihoisten näyttelijöiden joukosta, koska Mannerheimkin oli valkoinen. Näin näyttelijää ei tarvitse maalata valkoiseksi. Samoin jos tarvitaan lyhytkasvuinen, hankitaan pieni ihminen – ja jos nainen, niin naisnäyttelijä, Törhönen selittää.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja