Mainos

Eläinsuojeluyhdistys varoittaa kohtalokkaasta virheestä: "Suomalaiset ilmeisesti uskovat niiden jopa kestävän kylmää"

Kylmät kelit koettelevat Suomessa ihmisten lisäksi myös lemmikkejä, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa.

Jos ulkona tapaa paukkupakkasilla ilman omistajaa harhailevan koiran, kissan, kanin tai muun lemmikkieläimen, se on paras ottaa ensin lämmittelemään sisätiloihin ja viedä sitten paikkakunnan löytöeläintalolle. 

Kun ulkona on paljon pakkasta, erityisessä vaarassa ovat pitkiä aikoja kylmälle ilmalle altistuvat ulkokoirat sekä lähes ympäri vuoden ulkoilevat kissat sekä ulos hylätyt kissat ja muut lemmikkieläimet.

Lemmikkikissan tulee päästä lämpimään kylmällä säällä

Kissoja saatetaan pitää paukkupakkasillakin pitkiä aikoja tai jopa ympärivuotisesti ulkona. 

– Jotkut suomalaiset ilmeisesti uskovat niiden jopa kestävän kylmää. Tällainen käsitys tuntuu elävän etenkin maaseudulla, jossa ulkona elelevät puolivillit kissalaumat ja maalaistalojen navettakissat työllistävät eläinsuojeluväkeä ja -viranomaisia. Lemmikkikissalle pitäisi kuitenkin ehdottomasti taata pääsy lämpimään kylmällä säällä, HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen toteaa.

Suomen eläinsuojeluasetusten mukaan eläimellä tulee olla riittävä suoja liiallista kylmyyttä vastaan ja ulkona saa ympärivuotisesti pitää vain sellaisia koirarotuja, jotka soveltuvat jatkuvaan ulkona olemiseen. Ongelmia aiheuttavat kuitenkin lain tulkinnanvaraisuus ja valvonnan vaikeus. Kun eläinsuojelulain uudistus etenee asetuksiin, niiden avoimiksi ja tulkinnanvaraisiksi jääviä säädöksiä eläimen suojan tarpeesta kylmyydeltä olisikin syytä tarkentaa, HESY ry toteaa tiedotteessaan.

Toinen asia, johon Luukkainen toivoo kiinnitettävän huomiota, on lyhytkarvaisten koirarotujen suojaaminen kylmältä.

– Aivan yhtä järkyttävää on, että ulkona voidaan pitää ympärivuotisesti lyhytkarvaisiakin koirarotuja, jotka eivät kestä pakkassäitä juuri lainkaan. Lyhytkarvaisia ja pohjavillattomia koirarotuja, kuten esimerkiksi suomenajokoiria, dobermanneja ja mopseja, ei tulisi jättää pakkasilla ulos kauppojen eteen edes ostosten ajaksi, Luukkainen jatkaa.

Yhdistys toivoo, että kaikki lemmikinomistajat Suomessa siirtäisivät eläimet kovilla pakkasilla sisätiloihin ja suojaisivat lyhytkarvaiset ja pohjavillattomat koirat takeilla lyhyilläkin ulkoilulenkeillä. Yhdistys suosittelee myös koiran tassuihin laitettavia tossuja, jotka suojaavat sitä samalla tiesuolalta. 

Jos eläimen jättää niille sijoilleen, sen kohtaloksi voi koitua hypotermia. Hypotermiassa eläimen ruumiinlämpö laskee vaarallisen alhaiseksi. Jos eläimen keho menettää enemmän lämpöä kuin pystyy sitä tuottamaan, sydämen, hermojärjestelmän ja muiden elintärkeiden elinten toiminta heikkenee. Jos eläin ei saa ensiapua ja eläinlääkärin hoitoa, se voi kuolla elinten toimintojen lopulta pettäessä. 

HESYlle tulee joka talvi kissoja, joilla on paleltumavammoja korvanlehdissä tai hännässä. Yhdistyksen hoitoon on kerran tuotu myös kissa, joka oli jäätynyt vatsakarvoistaan maahan kiinni.

Lähde: Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

***

1:54

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.