Mainos

EK:n Häkämies: Tarvitsemme "Elokuun kihlauksen"

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistelee sotavuosien "tammikuun kihlausta" ensimmäisessä MTV Uutisten nettivieraskolumnissaan.

Tammikuussa 1940 koko Suomi eli dramaattista aikaa. Tietoisuus ulkoisesta uhkasta hitsasi kansamme yhteen. Sama henki tarttui työmarkkinajärjestöihin.

STK tunnusti SAK:n työmarkkinaosapuoleksi ja samalla laskettiin pohja suomalaiselle sopimusyhteiskunnalle. Syntyi tammikuun kihlaus, jolla oli iso merkitys maamme itsenäisyyden turvaamisessa.

Yhteinen uhka hitsasi nuo viisaat menneet sukupolvet yhteen. Samalla sopimisen metodilla rakennettiin vuosikymmeniä suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Nyt tuo hyvinvointi on uhattuna. Maamme velkaantuu miljoona euroa tunnissa. Hallitsematon valtiontalous on johtanut säästöihin ja leikkauksiin. Jos emme saa laivaa kääntymään, hyvinvointiyhteiskunnan perusteet murentuvat. Vain kääntämällä työllisyys ja talous nousuun saamme kipeästi kaivattuja verotuloja.

Asiat ovat kuitenkin omissa käsissämme. Muutos on mahdollinen. Hyvinvointimme voidaan turvata.

Parhaillaan maan hallituksen toimeksiannosta työmarkkinajärjestöt neuvottelevat yhteiskuntasopimuksesta. Sopimus sellaisenaan ei ole tärkeä vaan se, mitä sillä voidaan saavuttaa.

Parantamalla suomalaisen työn kilpailukykyä saamme vientimme vetämään ja kotimarkkinamme kukoistamaan. Samalla on tarkoitus parantaa työntekijöiden muutosturvaa tilanteessa, että vanha työ loppuu.

Sopimuksen maaliviiva on 21. elokuuta. Työmarkkinajärjestöt ovat paljon vartijoita. Meidän pitäisi oppia edeltäjiltämme ja nousta ahtaista poteroista ja lyödä yhteistyön kättä.

Elokuussa syntyvää sopimusta voitaisiin kutsua elokuun kihlaukseksi. Niin merkittävä se tulee maallemme ja kaikille suomalaisille olemaan.

Nyt on sopimisen aika. Se olisi hieno lahja kohta satavuotiaalle Suomelle. Juhlavuonna pitää olla hyvässä kunnossa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.