Mainos

Eikö paino putoa? Nämä syyt vaikeuttavat laihdutusyrityksiä kaksi-, kolme- ja nelikymppisenä

Minkä ikäinen olet? Men’s Health -lehti listasi ongelmat, joiden vuoksi painonhallinta ei onnistu. Tunnistatko itsesi tästä listasta?

Parikymppisenä

Ravintolat houkuttelevat

Parikymppisenä ihminen on usein juuri muuttanut omilleen. Elämä on ihanaa ja jännittävää, ja kokkaustaidot kenties rajalliset. Siksi ulkona syöminen onkin monelle toistuva tapa. Ravintolassa ruokailija ei kuitenkaan voi kontrolloida annoskokoa tai sitä, millaista rasvaa ruoka sisältää. Kun ateriasta on maksanut, tekee mieli syödä kaikki – viis salaatinkastikkeen koostumuksesta!

Ratkaisu: Ota ravintolassa määräysvalta itsellesi niissä asioissa, joihin voit vaikuttaa. Pyydä majoneesi tai kastike omaan kuppiinsa sen sijaan, että se levitettäisiin suoraan annokseen. Jaa ruoka ystäväsi kanssa, tai ota osa annoksesta mukaan. Näin säästät myös rahaa!

Dieetit

Nuoren kokeilunhalu voi viedä kohti nopeaa ratkaisua: dieetti, jossa ideana on kiivas puhdistuskuuri tai paastoaminen. Kun dieetti on viety äärimmäisyyksiin, kilot tulevat yleensä takaisin – ennemmin tai myöhemmin. Liian vähäinen syöminen myös tekee hallaa lihaksistolle.

Ratkaisu: Jätä rajut dieetit väliin. Älä rajaa ruokavaliosta pois kokonaisia ruokaryhmiä. Kun syöt oikein, et tarvitse äärimmäisiä dieettejä. Aloita nauttimalla jokaisella aterialla hedelmiä tai kasviksia. Terveellinen salaatti vie lautaselta paljon tilaa, jolloin syömisen kyttäämisen tarve vähenee.

0:45

Kolmekymppisenä

Väsymys painaa

Kolmekymppisen elämä on työn ja usein myös perhe-elämän täyttämää. Uni jää vähäiseksi, ja väsyneenä ihminen tunnetusti tekee huonoja valintoja ruokailujensa suhteen.

Ratkaisu: Nuku vähintään seitsemän tuntia yössä. Jos tämä ei onnistu, tee ruoat valmiiksi jääkaappiin tai pakastimeen. Näin voit varmistua välipalojesi terveellisyydestä.

Krooninen ajanpuute

Kun työ ja lapset vievät huomion, treenaaminen jää vähälle.

Ratkaisu: Pidä tavoitteesi realistisina. Ui, kävele tai aja pyörää pari kertaa viikossa. Kokeile myös liikkua kahdesti viikossa puolen tunnin ajan joko keskitasoisesti tai intensiivisesti. Puolessa tunnissa ehdit tehdä voimaharjoitteita, kuten kyykkyjä, sekä intervallitreenin, jossa esimerkiksi poljetaan kuntopyörää mahdollisimman kovaa 30–60 sekunnin pätkissä. 

Aterioiden unohteleminen

Keho tarvitsee tietyn määrän kaloreita joka päivä. Vaikka syömisen vähentämisen luulisi johtavan painonpudotukseen, näin ei aina tapahdu. Jos kehoa näännyttää liian vähäkalorisella dieetillä, nälkä yltyy, ja tämä johtaa yleensä holtittomaan naposteluun.

Ratkaisu: Syö kolme ateriaa ja välipala joka päivä. Näin vältyt yösyönniltä. Syö hyviä rasvoja, kuten pähkinöitä ja avokadoa. Aamupalan tärkeyttä korostetaan jatkuvasti, mutta sen ei tarvitse olla suuri asia: sekoita marjoja tai hedelmää jogurttiin ja nauti pähkinävoin kera.


Nelikymppisenä

Lihasmassa katoaa

Lihasmassa alkaa vähentyä nelikymppisenä. Jos edelleen syöt saman verran kuin aina ennenkin, painosi todennäköisesti nousee.

Ratkaisu: Muista nauttia jokaisella aterialla proteiinia, sillä lihakset tarvitsevat sitä. Jos et syö proteiinia päivän aikana, keho ottaa käyttöön tarvitsemansa proteiinin lihaksistosi kustannuksella.

Et treenaa kovaa

Lihasten kasvattaminen pitää aineenvaihdunnan käynnissä. Ei ole mitään syytä päättää painoharjoittelua nelikymppisenä.

Ratkaisu: Nostele painoja 2–4 kertaa viikossa 45 minuutista tuntiin. Jos olet vasta-alkaja, kokeile nostella painoa 12 toiston sarjoissa yhteensä 3–4 kertaa.

Vatsa kasvaa

Vaikka olisit huippukunnossa, nelikymppisenä kehosi alkaa muuttua. Vatsalihaksetkin tuppaavat katoamaan. 

Ratkaisu: Muista syödä hyvää proteiinia, kuten kanaa, kalaa, kalkkunaa, munia tai maitotuotteita.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.