Ehkäisypillereistä paljastui yllättävä sivuseuraus – vaikutusta parisuhteeseen?

Saksalaistutkimuksessa huomattiin, että ehkäisypillereitä syövät naiset olivat e-pillereitä käyttämättömiä naisia huonompia lukemaan tiettyjä tunteita.

Ehkäisypillerien on huomattu pienentävän riskiä sairastua munasarja- tai kohdunkaulasyöpään, mutta lisäävän todennäköisyyttä rintasyöpään. Ehkäisypillereistä voi lisäksi löytyä apu endometrioosiin, runsaisiin kuukautisiin ja PMS-oireisiin.

Frontier in Neuroscience -julkaisussa ilmestynyt tutkimus osoittaa, että ehkäisypillereillä voi olla myös psykologista vaikutusta niiden käyttäjään.

E-pillerit heikensivät tunteiden tunnistamista

Saksalaisen Greifwaldin yliopiston tutkijat huomasivat, että ehkäisypillereitä syövien naisten kyky lukea tiettyjä hienovaraisia tunteita, kuten ylpeyttä ja halveksuntaa, oli 10 prosenttia heikompi kuin e-pillereitä käyttämättömien naisten.

Tiedotteessaan tutkijat huomauttavat tuloksen nostavan esille kysymyksiä siitä, miten e-pillerit vaikuttavat mahdollisesti sosiaaliseen kanssakäymiseen intiimeissä suhteissa.

– Yli 100 miljoonaa naista maailmassa käyttää ehkäisypillereitä, mutta tiedämme huomattavan vähän niiden vaikutuksista tunteisiin, kognitioon ja käytökseen, tutkimusta johtanut Alexander Lischke sanoo.

Tutkiakseen kysymystä Lischke tutkimustiimeineen värväsi 42 ehkäisypillereitä käyttävää tervettä naista ja 53 tervettä e-pillereitä käyttämätöntä naista osallistumaan tunteiden tunnistamista mittaavaan tehtävään.

Tutkimuksessa huomattiin, että ehkäisypillereiden käyttäjät tunnistivat ei-käyttäjiä huonommin tunteet hienovaraisten kasvojen ja silmien ilmeiden takaa. Keskimäärin esimerkiksi ylpeyden ja halveksunnan tunnistaminen heikentyi kymmenellä prosentilla. 

E-pillereillä näytti olevan vaikutusta niin kielteisten kuin myönteisten ilmeiden tunnistamiseen riippumatta ehkäisypillerimerkistä tai kuukautiskierrosta.

"Helpot", esimerkiksi surusta tai ilosta kertovat ilmeet molempien ryhmien naiset tunnistivat yhtä hyvin.

Hormonit selittävänä tekijänä?

Lischke selittää tulosta e-pillerien sisältämillä hormoneilla.

– Kuukautiskierron eri vaiheissa muuttuvien estrogeeni- ja keltarauhashormonien tiedetään vaikuttavan naisten kykyyn tunnistaa tunteita sekä aivoalueiden väliseen aktiivisuuteen. Koska ehkäisypillerit vaimentavat estrogeeni- ja keltarauhastasoja, käy järkeen, että e-pillerit vaikuttavat myös naisten kykyyn tunnistaa tunteita.

Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan yhteyden varmistamiseksi ja selittämiseksi. Jos yhteys pystytään varmistamaan, tulisi naisille tarjota yksityiskohtaisempaa tietoja ehkäisypillereiden seurauksista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja