Ehkäisypillereitä käyttävillä vähemmän syöpiä

0:26

Tuore tutkimus osoittaa, että ehkäisypillereitä käyttävät naiset voivat säästyä monilta syöviltä muita todennäköisemmin. Samansuuntaisia havaintoja on saatu aiemminkin, mutta tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Ehkäisypillereitä käyttävien riski sairastua munasarja- tai kohdunkaulasyöpään pieneni tasaisesti, mitä pidempään pillereiden käyttö oli jatkunut.

Myös munuaissyövän riski saattoi olla heillä pienempi. Yli kymmenen vuotta ehkäisypillereitä käyttäneet säästyivät myös virtsarakkosyövältä ja non-Hodgkinin lymfoomalta muita todennäköisemmin, mutta saattoivat olla alttiimpia haimasyöville.

Ehkäisypillereiden lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa nyt havaittuihin yhteyksiin, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin.

Todennäköisin selitys ilmiölle löytyy kuukautisista ja niiden lukumäärästä: monien syöpien sairastumisriskin on havaittu suurenevan sitä enemmän, mitä useampia kuukautiskiertoja nainen elämänsä aikana kokee. Ehkäisypillerit vähentävät kuukautisia, samoin kuin raskaudet. Tällä on selitetty myös sitä, miksi useita lapsia synnyttäneet sairastuvat harvemmin kuin lapsettomat.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja