Tutkimus: Hormonaalinen ehkäisy edelleen rintasyöpäriski

Hormonaalista ehkäisyä käyttävillä tai hiljattain käyttäneillä naisilla on muihin verrattuna keskimäärin 20 prosenttia suurempi riski sairastua rintasyöpään. Riippuen ehkäisyn kestosta riski voi nousta miltei 40 prosenttia. Asia todettiin 1,8 miljoonaa ihmistä kattaneessa tanskalaistutkimuksessa. Tutkijat kehottavat kuitenkin olemaan hätäilemättä ja katsomaan kokonaiskuvaa. 

Kööpenhaminan yliopistossa käytiin tutkimusta varten läpi 1,8 miljoonan alle 50-vuotiaan tanskalaisnaisen terveystiedot. Keskimäärin 11 vuoden seuranta suoritettiin kansallisten syöpä- ja reseptilääkerekisterien avulla. Tulokset julkaistiin joulukuussa New England Journal of Medicine -lehdessä.

Tutkimuksen aikana rintasyöpä todettiin 11 517 naisella. Riski sairastua oli sitä isompi, mitä pidempään hormonaalinen ehkäisy oli ollut käytössä ja mitä vanhempi nainen oli.

Sairastumisriski oli hormonaalista ehkäisyä käyttävillä tai hiljattain käyttäneillä keskimäärin 20 prosenttia suurempi kuin naisilla, jotka eivät olleet koskaan käyttäneet hormonaalista ehkäisyä. Alle vuoden käytöllä riski nousi yhdeksän prosenttia, yli kymmenen vuoden käytöllä taas 38 prosenttia.

On syytä huomata, että prosenttiluvuilla viitataan suhteelliseen riskiin hormonaalisen ehkäisyn käyttäjien ja ei-käyttäjien välillä – ei siis absoluuttiseen riskiin, joka kuvaisi sairastumisen todennäköisyyttä yksilön kohdalla.

Esimerkiksi 40-vuotiaan naisen absoluuttinen riski sairastua rintasyöpään seuraavien kymmenen vuoden aikana on 1,45 prosenttia. Jos suhteellinen riski lisääntyisi 20 prosenttia, absoluuttinen riski pysyisi edelleen reilusti alle kahdessa prosentissa.

Sairastumisriski kaiken kaikkiaan pysyi hormonaalisen ehkäisyn käyttäjilläkin suhteellisen matalana, mutta tutkimus osoittaa, että pienikin riskin nousu näkyy myös potilastapauksina.

Tutkijat arvioivat, että hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa vuosittain 13 ylimääräistä syöpätapausta 100 000 naista kohti. Jokaista 100 000 hormonaalista ehkäisyä käyttävää naista kohti on siis 68 rintasyöpätapausta vuodessa – naisilla, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä, vastaava luku on 55.

Matalahormoninen ei ole riskitön

Kohonnut rintasyöpäriski liitettiin tutkimuksessa kaikkiin hormonaalisiin ehkäisykeinoihin: pillereihin, laastareihin, renkaisiin, ruiskeisiin ja kapseleihin.

Yhteys ehkäisypillereiden ja kohonneen rintasyöpäriskin välillä on tunnettu jo kauan, mutta nyt tarkasteltiin ensimmäistä kertaa nykypillereiden sekä muiden hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden riskejä näin suuressa väestöotoksessa.

Koska valmisteiden hormonipitoisuudet ovat nykyään matalampia, on uskottu, että ne ovat myös turvallisempia kuin ennen. Tutkijat yllättyivät siitä, että niin ei näytäkään olevan.

– Tämä on tärkeä tutkimus, koska meillä ei ollut aavistustakaan, miten nykypäivän pillerit vertautuvat rintasyöpäriskin suhteen vanhanaikaisempiin pillereihin, emmekä tienneet mitään ehkäisykierukoista. Gynekologit vain olettivat, että matalampi hormonimäärä tarkoitti pienempää rintasyövän riskiä. Mutta sama kohonnut riski pätee, onkologi Marisa Weiss kommentoi New York Timesille.

Breastcancer.org-sivuston perustanut Weiss ei ollut mukana tutkimuksessa. Weissin mielestä pienikin mitattavissa oleva riski on merkittävä kansanterveyshuoli, kun ottaa huomioon, että e-pillereitä käyttävät miljoonat naiset. 

Uutta tutkimuksessa oli niin ikään havainto siitä, että jos nainen käyttää hormonaalista ehkäisyä yli viiden vuoden ajan, rintasyöpäriski säilyy kohonneena ainakin viisi vuotta ehkäisyn lopettamisen jälkeen.

Toisaalta näyttää myös siltä, että mikäli hormonaalista ehkäisyä käytetään vain lyhyitä aikoja, riski häviää hyvin nopeasti lopettamisen jälkeen.

Ikä merkittävä tekijä

Tutkimuksessa oli rajoitteensa. Siinä ei huomioitu esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden, rintaruokinnan tai alkoholinkulutuksen kaltaisia tekijöitä, jotka voivat niin ikään vaikuttaa rintasyöpäriskiin. Epidemiologian ja lääketieteen professori David Hunter Oxfordin yliopistosta onkin todennut, että tuloksiin tulisi suhtautua alustavina.

On myös tärkeää muistaa, että rintasyöpään sairastutaan yleensä vanhemmiten. Suomessa tauti todetaan vuosittain vain muutamalla alle 25-vuotiaalla naisella, ja alle 30-vuotiaita on sairastuneista kaikkiaan 0,2 prosenttia. Alle 40-vuotiaita naisia sairastui rintasyöpään Suomessa vuonna 2014 kaikkiaan 54, kun koko vuonna diagnoosin sai 5 008 naista.

Hunter huomauttaa, että kun naiset saavuttavat iän, jolloin rintasyövän esiintyvyys nousee huippuunsa – noin 50–70-vuotiaana –, sairastuvuuteen ei enää vaikuta paljonkaan se, ovatko he joskus käyttäneet hormonaalista ehkäisyä.

– Sairastuneiden määrä lisääntyy iän myötä, koska rintasyövän riski lisääntyy iän myötä, Hunter on todennut.

Ikääntyminen puoltaa hormonittomia vaihtoehtoja

Muutkin asiantuntijat kehottavat malttiin. Esimerkiksi voittoa tavoittelemattomasta American College of Obstetricians and Gynecologists -järjestöstä muistutetaan, että hormonaalinen ehkäisy on monille naisille yksi turvallisimpia, tehokkaimpia ja helpoimpia ehkäisyvaihtoehtoja.

Rintasyöpäpotilaiden parissa töitä tekevä kirurgian apulaisprofessori Roshni Rao Columbia University Medical Centeristä ei pidä tarpeellisena lopettaa ehkäisypillereiden käyttöä tämän tutkimuksen perusteella.

– Ylipaino on (rintasyövän kannalta) suurempi riski kuin jos käyttää muutaman vuoden ehkäisypillereitä, Rao sanoi Reutersille.

Siitä tutkijat ovat yhtä mieltä, että neljääkymppiä kolkuttelevien naisten kannattaa harkita myös hormonittomia ehkäisyvaihtoehtoja ja keskustella niistä lääkärin kanssa. Tanskalaistutkimuksessakin useimmat rintasyöpään sairastuneista ehkäisypillereiden käyttäjistä olivat diagnoosin saadessaan nelikymppisiä.

Hormonittomia ehkäisyvaihtoehtoja ovat esimerkiksi pessaari, kuparikierukka ja kondomit.

E-pillereistä myös suojaa joitakin syöpiä vastaan

Hunter sanoo tutkimuksen osoittavan, että työtä pillerimuotoisen, rintasyöpäriskiä suurentamattoman ehkäisymenetelmän löytämiseksi täytyy edelleen jatkaa. Pillerit sinänsä ovat tehokas ehkäisykeino ja voivat auttaa myös kuukautiskipuihin ja välivuotoihin.

Asiantuntijat myös huomauttavat, että ehkäisypillerit on yhdistetty vähentyneeseen munasarjasyövän, kohdunrungon ja mahdollisesti myös suolistosyövän riskiin myöhemmin elämässä.

– Hyöty näitä muita syöpiä vastaan kestää vuosikymmenestä kahteen, kun taas rintasyöpäriski pienenee nopeammin. Tämän kaiken huomioon ottaen se (hormonaalinen ehkäisy) saattaa olla hyödyllisempi, Hunter on todennut.

Lähteet: Nytimes.com, Reuters.com, CNN.com, Nejm.org, Breastcancer.org, Terveyskirjasto

Ylilääkäri: Tämän takia ehkäisykapseli on parempi kuin e-pillerit

Ehkäisykapseli on yhä suositumpi raskauden ehkäisykeino. Ylilääkäri Dan Apter kertoo, mitä tekee siitä pillereitä paremman.

Ehkäisykapseli ihon alle 7:27

Lue myös:

    Uusimmat