Suomalaisnaiset kertovat avoimina: "E-pillereistä meni koko elämä sekaisin"

Ehkäisypillerien riskit ja sivuvaikutukset ovat viime päivinä nousseet puheenaiheeksi. AVA kysyi lukijoiltaan, millaisia oireita he ovat ehkäisypillereistä saaneet. Selvisi, että suurin osa kyselyyn vastanneista on kärsinyt ehkäisypillerien sivuvaikutuksista.

Toiselle samat ehkäisypillerit sopivat loistavasti ja jopa helpottavat oloa kuukautisten aikaan kun toiset saattavat menettää samojen pillereiden vuoksi terveytensä. Suomalaisnaiset paljastivat, miten ehkäisypillerit ovat heihin vaikuttaneet.

"Mitkään pillerit eivät sopineet minulle"

Fyysisiä sivuvaikutuksia kyselyyn vastanneista kertoi huomanneensa kehossaan 47 prosenttia. Pahimmillaan suomalaisnaiset kertoivat menettäneensä ehkäisypillerien vuoksi terveytensä.

"Vuosikymmenen vaivannut säännöllinen migreeni loppui lähes täysin kun lopetin e-pillerit kokonaan."

"Voimakasta yöllistä hikoilua, unettomuutta, kuukautiskivut aivan kaoottiset, itkuisuutta. Pillereistä meni koko elämä sekaisin."

"Yhdistelmäpillerit ja -laastarit alkoivat ajan myötä aiheuttaa säännöllisiä jalkojen, käsien, kasvojen ja suun puutumista. Tämän vuoksi yhdistelmävalmisteet vaihdettiin saman tien minipillereihin veritulppaepäilyn vuoksi. Puutumiset loppui kuin seinään vaihdon jälkeen ja myös paino on ollut helpompi pitää kurissa."

"Itse asiassa mitkään pillerit eivät sopineet minulle – kokeilin viittä eri merkkiä. Nimiä en muista, mutta estrogeenipitoisilla sain kauheita itku-raivokohtauksia, yhdistelmäpillereillä pohjehalvauksen sekä maksatulehduksia, keltarauhashormonipitoisilla rintani alkoivat suurentua järkyttävästi. Tämän lisäksi oli tiputteluvuotoja ja yleistä pahaa oloa, toispuoleista voimakasta päänsärkyä ja kaameaa väsymystä. Jouduin tutkimuksiin alueeni keskussairaalaan, jossa todettiin, että oma hormonitoimintani on niin voimakasta, ettei sitä pidä mennä sotkemaan hormonivalmisteilla. Teetin sterilisaation, enkä ole katunut!"

"Ensimmäinen pillerimerkkini sai sääret turpoamaan ja sääriin ja reisiin tuli isoja mustelmia. Vaihdoin kierukkaan. Tuli kierukkatulehdus ja kokeilin toista merkkiä. Minusta tuli äkkipikainen. Kolmas merkki minipilleri Microgynon ei aiheuttanut mitään muita ongelmia kuin pientä välivuototiputtelua. Sitä sitten käytinkin vaihdevuosiin asti. Tuo toinen merkki, josta tulin kiukkuiseksi, ei sopinut tyttärellekään. Kun hän tuli reseptin kanssa, en sanonut mitään muuta kuin, että onpa hyvä, että ehkäisy on kunnossa. Pian huomasin hänen muuttuneen äksyileväksi. Kehotin kokeilemaan toista merkkiä ja siihen loppui äksyily. Eli selvästi kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Mikä sopii yhdelle, ei aina sovi toiselle."

"Lapsettomuutta puolen vuoden pillereiden popsinnan jälkeen. Ei ole hormonitoiminta käynnistynyt enää normaaliksi 5 vuoden jälkeenkään. Ennen pillereitä toimi normaalisti. Olen 25-vuotias."

"Todella voimakas pahoinvointi, sama tunne kuin raskauspahoinvoinnissa. Merkin vaihtaminen ei auttanut. Pakko oli lopettaa pillerien ottaminen, kun olo oli niin kurja."

"Pari vuotta meni ongelmitta, sitten alkoi järkyttävä hiiva- ja virtsatietulehduskierre, joka kesti pari vuotta ja loppui kuin seinään kun lopetin pillerit. Nyt menossa kolmas vuosi vapaana. Kondomi ehkäisynä."

"Sain tammikuussa 2006 navan seudulle veritulpan Yasmin-ehkäisypillereistä (lääkäri todennut). Jalka turposi kuin tukkipölkky ja toipuminen ollut hidasta. Tukos tuhosi jalasta läpän, joka säätelee laskimoveren liikkuvuutta. Siksi tämä jalka on muutaman sentin paksumpi kuin toinen, turpoaa helposti ja urheilessa lihasreaktio tulee heikommin. Tapauksesta on nyt 7,5 vuotta aikaa ja olen katkera. En saa edes saappaita ilman suutarissa käyntiä."

"Olin 39-vuotias ja perusterve nainen. Oikea sääreni kipeytyi ja kävin kahdella eri lääkärillä. Sanoivat, että kyseessä on akillesjänteen tulehdus. Kolmas lääkäri huolestui kun kerroin, että hengästyn kovin herkästi. Jalkani ultrattiin ja siellä oli tukos. Suoraan sairaalaan enkä saanut yhtään liikkua. Sitten varjoainekuvattiin keuhkoni joissa oli myös molemmin puolin tukos eli suomeksi sanottuna kehkoveritulppa. Mitään muuta syytä ei löytynyt tukoksiin kuin e-pillereiden käyttö. Siihen loppui niiden käyttö enkä suosittele niitä kenellekään. Eihän kaikki tietystikään saa mitään oireita mutta minun kohdalla kävi näin ikävästi ja tämä viheliäinen "ominaisuus" väijyy minua joka hetki. Eli tulpan mahdollisuus on suurempi kuin terveellä henkilöllä esim. lentomatkoilla."

"Sain ensimmäisistä pillereistä alle kuukauden jälkeen aivoveritukoksen, jonka yhtenä osasyynä oli se estrogeeni. Hormonien kanssa ei ole leikkimistä."

"Mielialanvaihtelut olivat älyttömän voimakkaita"

Kyselyyn vastanneista 25 prosenttia kertoi kärsineensä henkisistä sivuvaikutuksista e-pillereiden käytön seurauksena. Sivuvaikutuksina ilmenneet mielialanvaihtelut ovat pahimmillaan vaikuttaneet koko perheen elämään.

"Yhdistelmäpillereistä sain masennusta ja kärttyisyyttä. Elämä oli yhtä suurta draamaa ja sain runsaasti ns. huumorintajuttomuuskohtauksia. Halut täysin poissa. Minipillereistä tuli taas omituinen kyvyttömyys nauttia makuuhuonepuuhista ja orgasmin puute. Minipillereissä oli se hyvä puoli, etten saanut kuukautisia laisinkaan ja hemoglobiini oli normaali. Nyt taas kun olen ilman hormoniehkäisyä rauta-arvoilla ei paljon kehuskella."

"Mielialanvaihtelut olivat älyttömän voimakkaita ja koko perhe kärsi oireistani. Seksuaalinen halu oli tasaisen vähäistä. Nautin seksistä, mutta ennalta en halunnut koskaan. Ilman pillereitä on niin paljon parempi olla."

"Tosi jyrkkiä mielialan vaihteluita, suoranaisia hulluuskohtauksia. Kerroin asiasta lääkärille, että olen oikeasti luonteeltani säyseä ja rauhallinen, en äkkijyrkkä ja kimahteleva, ja että pelkään jo itsekin itseäni. Lääkäri totesi, ettei niin pienet määrät hormonia kyllä voi vaikuttaa. No, kolmesti asian testanneena kolmella eri tuotteella, valitsin pillerittömän säyseän itseni."

"Mielialan vaihtelua, raivokohtauksia yms. Monia merkkejä kokeilin. Räyhääminen ja vainoharhaisuus loppui (tai tasaantui tavanomaiseksi) kun lopetin. Lääkärit eivät usko ja tuputtavat edes jonkinlaista hormonaalista ehkäisyä. Kuparikierukan otin, mutta sekin tuli vuodon mukana pois. Siihenkään ei voinut luottaa."

"Vain positiivisia sivuvaikutuksia"

AVAn kyselyyn vastanneista 28 prosenttia kertoi, ettei e-pillereiden käyttö ole aiheuttanut minkäänlaisia negatiivisia sivuvaikutuksia, vaan ennemminkin positiivisia. Jotkut muistuttivat siitä, että sivuoireiksi luullut oireet voivat johtua muustakin kuin ehkäisypillereistä.

"Olen syönyt e-pillereitä lähes 12 vuotta, ja suurimman osan ajasta juuri tuota uutisissa "tappajapilleriksi" nimettyä merkkiä. Kyseinen e-pilleri on toiminut minulle mitä parhaiten: kuukautiset ovat säännölliset enkä ole muitakaan oireita havainnut. Päänsärkyä tai muuta vastaavaa voi tulla mistä vain, enkä ole koskaan osannut yhdistää sitä pillereihin. Ainoa sivuvaikutus mitä olen huomannut, on rintojen turvotus – mutta siitä ei ole minulle kyllä ollut ikinä haittaa!

"Mitään muutosta en ole huomannut syödessä tai kun ollut syömättä pillereitä. Monien "sivuvaikutukset" voivat tulla ihan muusta kuin pillereistä, mutta niitä on tietenkin helppo syyttää."

"En ole huomannut mitään sivuvaikutuksia. Tuntuu, että ihmiset syyttelevät e-pillereitä omasta käytöksestään, esim. kiukkuudesta, ärtyneisyydestä sekä masentuneisuudesta. Pitäisikö katsoa peiliin? Lisäksi veritulpan tai muut hieman ikävämmät oireet voivat olla tulosta huonoista elämäntavoista kuten tupakoinnista tai ylipainosta. Toki korkea ikä sekä korkea verenpaine pitäisi olla hälyttäviä tekijöitä."

"En koskaan saanut minkäänlaisia oireita. Käytin pillereitä 20v, lopetin 40-vuotiaana, eikä tuntunut missään mitään. Ihan sama olo kuin ennenkin."

"Vain positiivisia sivuvaikutuksia. Ennen iho oli todella rasvainen ja näppyinen niin kasvoissa kuin selässä. Pillerien aloittamisen jälkeen iho on ollut lähestulkoon kuin unelma. Myös pahat kuukautiskivut katosi ja vuodon määrä väheni."

"Pillereitä jo noin 10 vuotta syöneenä, en ole koskaan saanut minkäänlaisia sivuvaikutuksia. En edes alussa."

"Puolitoista vuotta e-pillereitä käyttäneenä en ole huomannut sivuvaikutuksia. Joillekin pillerit sopivat ja joillekin eivät, säännölliset lääkärintarkastukset ja verenpaineen seuraaminen ovat tärkeitä pillereitä syödessä."


Kyselyyn vastasi 431 AVAlaista.


Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat