Emmi kärsii rajuista PMS-oireista – vatsa turpoaa kuin ilmapallo ja kipu tuntuu veitseniskulta: "Valtaosa naisista ei edes tiedä, miksi tällaista tapahtuu"

Emmi, 24,  kärsii PMS-oireyhtymästä 0:22

Emmi kärsii rajuista psyykkisistä ja fyysisistä PMS-oireista, jotka haittaavat elämää, vaikka niihin onkin vuosien saatossa jo ehtinyt tottua. Vaikka lieviä PMS-oireita esiintyy lähes kaikilla naisilla jossain vaiheessa elämää, ei Emmin mielestä aiheesta puhuta tarpeeksi.

Viikkoa tai kahta ennen kuukautisia Emmin, 24, mielialat alkavat vaihdella rajusti. Masentaa, ärsyttää, surettaa ja itkettää. Vatsa saattaa turvota todella radikaalisti.

– Minulle tulee myös järkyttäviä vatsakipuja ennen menkkoja, myös kohdun alueella. Päätä särkee, väsyttää, on yleinen tukala olo, ruokahalu lisääntyy niin, että voisin syödä ihan kaiken ja koko ajan, Emmi luettelee.

Oireet palaavat joka kuukausi, ja ne saattavat jatkua keskimäärin viikon ajan siihen asti, että kuukautisten alkamisesta on kulunut muutama päivä.

PMS-oireet ilmestyvät tyypillisesti muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisvuodon alkua ja oireet helpottavat 34 päivän kuluttua vuodon alkamisesta. Tavallisimpia oireita ovat ärtyneisyys, masentuneisuus, itkuherkkyys, rintojen arkuus ja turpoaminen, yleinen turvotus ja päänsärky.

"Se on silti niin aito tunne"

Emmi kärsiikuukautisia edeltävästä PMS-oireyhtymästä eli premenstruaalioireyhtymästä.

Oireyhtymä tarkoittaa Terveyskirjaston mukaan yksinkertaisesti ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää.

Myös Emmi kuvailee, että oireista on totisesti ollut haittaa. Sen lisäksi, että vaiva aiheuttaa Emmille harmaita hiuksia ja pahaa oloa, kärsii samalla myös parisuhde. Kumppanikin joutuu oireiden sijaiskärsijäksi, kun toisella on niin rajuja mielialamuutoksia.

– Kun turvottaa ja on tukala, huono olo, en halua olla ihmisten ilmoilla. En mielelläni lähde mihinkään, kun on muutenkin surullinen ja sulkeutunut olo, silloin jään vain kotiin, Emmi kertoo.

– Vaikka tiedän, että alakulo ja mielialanmuutokset ovat vain vaihe ja se menee ohi, se on silti niin aito tunne.

"Yhtäkkiä sellainen kipu kuin saisi veitseniskun vatsaan"

Kaupanalalla työskentelevä Emmi ei ole toistaiseksi joutunut olemaan töistä poissa oireilunsa takia. Siitä nuori nainen saa kuitenkin kiittää lähinnä korkeaa kipukynnystään.

Lieviä PMS-oireita ilmenee lähes kaikilla naisilla jossakin vaiheessa elämää.

Vaikeasta PMS-oireilusta kärsii noin 410 prosenttia naisista ja se on tyypillisintä 3545-vuotiailla. Oireiden syytä ei tiedetä.

– Välillä on tullut sellainen tunne, että nyt lähtee jalat alta, kun autat kassalla asiakasta. Kivut ovat aaltoilevia, ja minulle saattaa tulla ihan yhtäkkiä sellainen kipu kuin saisi veitseniskun vatsaan. Välillä on vain pakko ottaa se aika, vetää henkeä ja olla kassassa, se kippurassa oleminen tuntuu helpottavan.

Korkea kipukynnys Emmille on totisesti muodostunut. Esimerkiksi hänen ensimmäinen kuparikierukkansa lähti irti runsaan vuodon ansiosta ja oli jo valunut puoliksi ulos, mutta Emmi vain ajatteli, että järkyttävät kivut kuuluivat asiaan.

Ehkäisy hoitokeinona ei ole auttanut

PMS-oireisiin on päässyt myös tottumaan, sillä Emmi on kärsinyt niistä jo nuoresta iästä lähtien. Oireet alkoivat noin vuoden päästä kuukautisten alkamisesta teini-iässä. Ensin e-pillerit helpottivat, mutta muutaman vuoden päästä oireet palasivat.

– Niin minulla on ollut lähes kaiken ehkäisyn kanssa. Joko teho ei vain enää riitä tai minulle tulee muita negatiivisia oireita. Se on ollut vähän sellaista veivaamista, hän selittää.

Oireita voi itse pyrkiä hoitamaan välttämällä ennen kuukautisia kahvia ja alkoholia ja vähentämällä suolaa. Myös liikunta voi auttaa, sekä psyykkisiin oireisiin B6-vitamiini, kalsium ja magnesium. Tulehduskipulääkkeet helpottavat fyysisiä kipuja.

Jos itsehoito ei auta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Kovin tehokasta hoitoa ei vielä ole, mutta jotkut ovat saaneet apua niin keltarauhashormonista, hormonikierukasta kuin yhdistelmäehkäisyvalmisteista.

Mielialalääkkeet voivat tuoda avun vaikeissa tapauksissa.

Noin neljä vuotta sitten Emmi kävi myös tutkimuksissa munasarjakipujen takia. Ultrassa ja lääkärin tutkimuksissa ei löytynyt mitään. Emmi sai käteen uudet pillerit, mutta jatkotutkimuksiin ei nähty tarvetta.

Nyt Emmi on testannut jo kolmea eri yhdistelmäehkäisypillerimerkkiä. Vaikka kivut ovatkin lievittyneet ja vuoto vähentynyt pillereiden avulla, negatiiviset vaikutukset ovat olleet huomattavissa niin mielialassa, haluissa kuin voimakkaina päänsärkyinä.

"Eihän tämä ole normaalia"

Toistaiseksi Emmille sopiva ehkäisy on löytynyt kierukasta. Se ei oikeastaan tarjoa helpotusta PMS-oireisiin, mutta ei myöskään yhdistelmäehkäisyn kaltaisia pahoja sivuvaikutuksia.

Kipuihin auttavat silloin tällöin tavalliset tulehduskipulääkkeet.

– Niitä saa syödä todella paljon, ihan tuhatmilligrammaisista ylöspäin joka kuukausi, Emmi selittää.

– Kun on ollut jo nämä oireet pitkään, niin siitä on tullut itselle ihan normi – vaikka eihän tämä ole normaalia. Sen kanssa on vain elänyt.

"Ihmiset häpeilevät puhua siitä"

Asiantuntijat ovat aiemminkin todenneet kuukautisten olevan Suomessa vielä tabu, ja samaa mieltä on myös Emmi. Niihin liittyvistä oireista ei puhuta tarpeeksi.

Emmi on myös itse jakanut kuvia esimerkiksi turvotuksestaan suosittuun naisten Facebook-ryhmään. Kuvat huomattavasta turvotuksesta keräsivät paljon huomiota.

– Ihmiset häpeilevät puhua siitä. Olen itse kertonut omista oireistani ystävilleni ja auttanut heitä ymmärtämään, että tällaistakin on. Valtaosa naisistakaan ei edes tiedä, miksi tällaista tapahtuu, että ne ovat PMS-oireita, Emmi sanoo.

Faktalaatikoiden lähteenä Terveyskirjasto.​​​​​​​

Korjattu 1.10. klo 9.16: Pääkuvan video muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat