Mainos

Suomalaisnainen avautuu vaietusta vaivasta: ”E-pillerit eivät olekaan kirous, vaan monella tapaa pelastus”

Personal trainerina työskentelevä Sanna Laitinen kertoo blogissaan löytäneensä itsensä ensimmäistä kertaa koko 27-vuotisen elämänsä aikana makaamasta sairaalasängyssä kanyyli kädessään. Tähän tilanteeseen hän päätyi lopetettuaan ehkäisypillerieden käytön. 

Jokainen kuukautiskierto voi pahentaa tautia

Laitinen toteaa hormonaalisen ehkäisyn herättävän aina silloin tällöin keskustelua, ja yleinen ilmapiiri aiheen ympärillä onkin se, että e-pilleri on paha ja hormoniton ehkäisy puolestaan hyvä. Tästä syystä johtuen toistakymmentä vuotta e-pillereitä syönyt Laitinen kertoo halunneensa itsekin kokeilla elämää ilman hormonaalista ehkäisyä.  

– Sitä helposti kuvittelee tekevänsä itselleen palveluksen kun minimoi kaikki pillerit elämästään. Minä olen ajatellut näin pitkään – mitä vähemmän lääkkeitä, hormoneita ja lisäravinteita, sen parempi, nainen kirjoittaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Laitisen kohdalla tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ollut se paras mahdollinen, sillä nainen sai tietää sairastavansa kroonista sairautta, endometrioosia, jota hoidetaan usein hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla. Pillereistä luovuttuaan nainen ymmärsi toden teolla mitä asiantuntijat tarkoittivat sanoessaan, että ehkäisypillerit suojaavat naisen kehoa ja valmistavat siten tulevaisuudessa koittavaan raskauteen.

– En ollut tajunnut, että kehon luontainen hormonitasapaino voisikin olla terveydelleni haitallinen, ja että hormonivalmisteista voisi olla minulle monitahoista apua. Että e-pillerit eivät olekaan kirous, vaan monella tapaa pelastus.

Endometrioosipotilailla jokainen hoidoton kuukautiskierto voi pahentaa tauta ja auttaa pesäkkeitä leviämään ja aiheuttaa lapsettomuutta häiritsemällä munasarjojen toimintaa.

Diagnoosin saaminen voi viedä yhdeksän vuotta

Laitinen kertoo olevansa nyt jonossa leikkaukseen, jossa endometrioosi voidaan todeta ja mahdolliset endometrioosipesäkkeet leikata tai polttaa pois.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Vähät kivuista, se on pientä vaikka rajoittaakin normaalia elämää. Eniten pelkään lapsettomuutta, jota endometrioosi voi aiheuttaa. Minä, joka en ole ikinä oikein halunnut jälkikasvua ja oikeastaan vähän pelkään lapsia. Nyt tuntuu siltä, että karma kostaa mulle itsekkyydestäni.

Omalla tarinallaan Laitinen kehottaa kaikkia naisia puhumaan rohkeasti gynekologille, jos kuukautiset tai ovulaatio aiheuttavat kipua. Mitä aiemmin mahdollinen endometrioosi todetaan, sitä pienemmillä oireilla voi pärjätä. Valitettavasti nykyisin diagnoosin saamiseen voi Laitisen mukaan mennä jopa yhdeksän vuotta.

Endometrioosi

Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella. 

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus. 

***

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.