Chloella oli vaikeuksia tulla raskaaksi, päivä ennen hedelmöityshoitojen aloittamista raskaustesti näyttikin positiivista – kiittää yhtä asiaa onnistumisestaan

Brittinainen luuli jäävänsä kokonaan ilman lapsia yleisen hormonihäiriön takia, mutta ruokavalion muutokset ja painonpudotus lopulta johtivat yllätysraskauteen. Naisen tarinasta uutisoi brittilehti Mirror.

Kaksi vuotta sitten brittiläisen Chloe Hodsonin, nyt 25, haaveet äitiydestä olivat romuttua, kun hänellä diagnosoitiin munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS. Sairaus voi aiheuttaa lapsettomuutta.

– Vietin monia öitä itkien, koska en uskonut, että voisin koskaan saada lapsia, Chloe kertoo Mirrorille.

Diagnoosin takia Chloe piti puolisonsa Jonathan Gwiltin kanssa hedelmöityshoitoja heti vaihtoehtona. Lääkärit kuitenkin kehottivat ylipainoista Chloea laihduttamaan, jotta hedelmöityshoidot voitaisiin aloittaa.

90 kiloa painava nainen teki työtä käskettyä.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Sokeri, leivonnaiset ja mikroateriat pois

Tavallisesti Chloe söi lounaaksi leipomotuotteita ja joi paljon teetä sokerilla – sokeripaloja kului pelkästään teessä jopa 12 päivässä. Nyt hän luopui kokonaan teehen lisäämästään sokerista, lounaista leipomoissa sekä valmisruoista, ja alkoi sen sijaan ostaa vähäsokerisia ja vähäsuolaisia vaihtoehtoja ja valmistaa ruokaa itse kotona.

Painoa putosi kahdeksassa kuukaudessa lähes kymmenen kiloa.

Päivää ennen ensimmäistä tapaamistaan hedelmöityshoitoklinikalla Chole koki kuitenkin suuren yllätyksen. Hän teki huvikseen raskaustestin ja se oli positiivinen!

Chloe oli niin yllättynyt raskaudesta, että hänen piti varmistaa tulos vielä kumppaniltaan ja tehdä toinen raskaustesti.

– En rehellisesti sanottuna voinut uskoa sitä. Olin niin järkyttynyt, että vain seisoin siinä ja ajattelin, "voi hyvä luoja, se tapahtui viimein, olen raskaana", Chloe selittää.

Heti seuraavana aamuna Chloe perui tapaamisen hedelmöityshoitoklinikan kanssa ja soitti lääkärilleen. Raskaus vahvistettiin sairaalassa.

Perheen esikoinen, Joel, syntyi elokuussa 2018.

Ylipainon karistaminen voi parantaa hedelmällisyyttä

Chloe uskoo, että painonpudotus ja sokerin karsiminen auttoivat häntä tulemaan raskaaksi.

– Tarkoitus oli pudottaa painoa, jotta voin aloittaa hedelmällisyyshoitolääkkeet, mutta kävi ilmi, että minun tapauksessani vain painonpudotus oli se, mitä tarvitsin tehostaakseni hedelmällisyyttäni, hän selittää.

Painolla onkin merkitystä hedelmällisyyden kannalta. Yli- ja alipainon on nimittäin todettu heikentävän hedelmällisyyttä sekä naisilla että miehillä.

Myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymän keskeisin hoito on ylipainoisilla laihdutus. Jo 5–10 prosentin painonpudotus riittää useimmiten parantamaan mahdollisuuksia.

Ruokavalio vaikuttaa myös hedelmällisyyteen, joten syödä kannattaisi terveellisesti ja monipuolisesti. Esimerkiksi kovien rasvojen, turhien kaloreiden ja huonojen hiilihydraattien karsimisella on hyvä aloittaa.

***

Mitkä asiat heikentävät hedelmällisyyttä? Katso video alta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja