Chiliniksien TOP 3: Näin chilin maku paranee ja tulisuus talttuu

Makuja-sivusto kokosi yhteen parhaat chiliniksit.

1. Taltuta chilin tulisuus

Kuten muissakin raaka-aineissa, käsittely kuten keittäminen ja paistaminen vaikuttavat chilin makuun. Chilejä kannattaakin maistella niin tuoreena kuin käsiteltynäkin. Chilien tulisuuden aiheuttava kapsaisiini on rasvaliukoista. Tulinen ruoka rauhoittuu lisäämällä ruokaan rasvaista, maitopohjaista valmistetta, esimerkiksi ruokakermaa tai smetanaa. Ruokapöydässä yllättävä tulisuus taittuu esimerkiksi leivällä tai lasillisella maitoa.

Chilien tulisuus on usein voimakkainta vaaleissa siemenkiinnikkeissä ja siemenissä. Miedomman makuelämyksen saa, kun jättää siemenkiinnikkeet ja siemenet käyttämättä. Kaikkein voimakkaimmat chilit ovat kauttaaltaan tulisia. Chilien tulisuutta voi halutessaan vähentää ryöppäämällä niitä kiehuvassa vedessä. Muista kuitenkin tehokas tuuletus, sillä irtoavat höyryt käyvät silmiin ja henkeen. Kiireisemmälle kotikokille sopii käyttövalmis chilijauhe, sillä se tulisuudeltaan tasaisempaa kuin tuorechilit

2. Paranna chilin makua poistamalla pintakalvo

Chiin sitkeä pintakalvo kannattaa poistaa jo senkin vuoksi, ettei pataruokiin jää lillumaan epämiellyttäviä kalvonpalasia. Jos chilin kuori on paksu, voidaan pintakalvo poistaa erittäin terävällä veitsellä.

Suomen Chiliyhdistyksen mukaan yleisin tapa poistaa pintakalvo on kuitenkin paahtaa chilin pinta täysin mustaksi, joko grillivastuksen alla tai kaasuliekissä. Tämän jälkeen mustuneet chilit siirretään muovipussiin tai peitetään muovilla. Puolen tunnin päästä sitkeä pintakalvo irtoaa helposti chilin pinnasta ja itse hedelmän makukin on parantunut osittaisen karamellisoitumisen ansiosta!

3. Chilin siemenistä eroon sekunneissa

Jos toiveenasi on saada täydellisen ohuita ja siemenettömiä chiliviipaleita, et voi avata chiliä kaivellaksesi siemeniä ulos chilipaprikan sisältä.

Sen sijaan näppärä konsti siementen poistoon on viiltää chilin "hattu" pois, napata chili peukalon ja etusormen väliin ja pyörittää sitä niin kauan, että siemenet tipahtelevat pois aukinaisesta reiästä. Tekniikka nopeuttaa kokkauspuuhia huomattavalla tavalla. Voit katsoa oikeanlaisen toteutustavan alla olevalta niksivideolta.

Lähtete: Fatalii Gourmet, Chiliyhdistys

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja