Uusi tutkimus: Immuniteetti koronavirukselle saattaa kadota jo kuukausissa – vasta-aineet laskevat nopeasti

3:09
Katso videolta, kuinka koronavirusrokotetta on pyritty kehittämään eri puolilla maailmaa.

King’s College Londonin tutkijaryhmä huomasi potilaiden vasta-ainepitoisuuksien tippuvan jyrkästi kolme kuukautta virukseen sairastumisen jälkeen, uutisoi The Guardian.

Koronaviruksesta toipuneet henkilöt saattavat menettää immuniteettinsä virukselle vain kuukausissa. Tutkimuksen mukaan ihmiset voivat sairastua virukseen kerta toisensa jälkeen, kuten tavallisiin kausiflunssiinkin.

Ensimmäisessä pitkittäistutkimuksessa tutkijat analysoivat yli 90 potilaan ja terveydenhuollon työntekijän immuunivastetta. Tutkijat havaitsivat viruksen tuhoamiseen kykenevien vasta-aineiden olevan huipussaan noin kolmen viikon kuluessa oireiden alkamisesta.

Sitten vasta-ainepitoisuudet tippuivat nopeasti.

Immuniteetti säilyi vain murto-osalla

Tutkimuksessa otetut verikokeet paljastivat, että vain 17 prosenttia tutkittavista säilytti saman vasta-ainepitoisuuden kolmen kuukauden jälkeen.

– Ihmiset tuottavat kohtuullisen vasta-ainevasteen virukselle, mutta se hiipuu nopeasti. Vasta-aineiden pysyminen kehossa riippuu siitä, kuinka korkealle pitoisuudet nousevat, kertoo tutkimuksen päätutkija Katie Doores The Guardianille.

Tulokset auttavat taistelemaan koronavirusta vastaan

Ajan myötä samankaltaisilla tutkimuksilla voidaan saavuttaa paljon. Tulokset auttavat merkittävästi rokotteen kehittämisessä ja vievät lähemmäksi "laumaimmuniteetin" tavoittelua.

Ihmisen immuunijärjestelmällä on useita tapoja torjua viruksia. Mikäli vasta-aineet auttavat parhaiten taistelemaan virusta vastaan, tutkimuksen löydökset viittaavat siihen, että ihmiset voisivat sairastua uudelleen kausiluonteisissa aalloissa. Silloin rokotteetkaan eivät ehkä suojaa kovin pitkään.

King's Collegen tutkimus on ensimmäinen, jossa on seurattu potilaiden ja sairaalan työntekijöiden vasta-ainepitoisuuksia kolmen kuukauden ajan oireiden ilmaantumisen jälkeen.

Kyseinen tutkimus, osoitti vasta-ainepitoisuuksien nousseen korkeammiksi ja kestävän pidempään viruksen vakavampaa muotoa sairastavilla potilailla. Tämä voi johtua siitä, että heidän kehonsa tuottaa enemmän vasta-aineita tartunnan torjumiseksi. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja