Hälyttävä havainto Britanniassa: Koronavirus voi aiheuttaa hengenvaarallista aivosairautta – "Vaikuttaa eri lailla kuin mikään muu virus aiemmin"

Koronaviruksen jyllääminen aiheuttaa päänvaivaa, kun maiden rajoja avataan turisteille – asiantuntija vastaa huoliin koronaviruksesta ja Kiinassa jylläävästä pernarutosta 16:10
Asiantuntija vastaa huoliin koronasta ja Kiinan ruttotapauksista MTV Uutiset Livessä.

Brittitutkijat ovat havainneet huolestuttavan ilmiön koronaviruksen lievänä sairastaneilla potilailla. Tieteellisessä artikkelissa julkaistujen tietojen mukaan yli 40 potilaalla on todettu koronan sairastamisen jälkeen aivotulehduksia, hermovaurioita ja sydänkohtauksia.

Julkaisun mukaan tapaukset paljastavat hengenvaarallisten tulehduksellisten aivosairaustapausten määrän nousseen hälyttävästi ensimmäisen korona-aallon iskettyä Britanniaan keväällä.

Akuutiksi disseminoiduksi enkefalomyeliitiksi eli ADEM:iksi kutsuttu sairaus voi tulla jälkitautina useiden sairauksien jälkeen, kuitenkin erittäin harvoin.

Tutkijoita huolestuttaakin se, miten paljon sairautta on havaittu koronapotilailla.

– Olemme havainneet koronaviruksen vaikuttavan aivoihin eri lailla kuin mikään muu virus aiemmin, vanhempi tutkija Michael Zandi kommentoi The Guardianille.

Harhoja, pakko-oireta ja päänsärkyä

Artikkelissa kuvaillaan esimerkiksi 55-vuotiasta naista, joka alkoi sairaalasta koronahoidosta päästyään käyttäytyä oudosti.

Hän esimerkiksi puki ja riisui takkiaan pakonomaisesti ja kertoi näkevänsä apinoita ja leijonia talossaan. Nainen joutui takaisin sairaalaan, jossa hänen tilansa saatiin paremmaksi lääkityksellä.

Toinen 47-vuotias nainen joutui sairaalaan viikko tartunnan saamisen jälkeen. Aluksi hänellä oli vain pientä yskää ja kuumetta, mutta viikon lopussa päänsärky iski ja oikeasta kädestä katosi tunto.

Nainen joutui lopulta hätäleikkaukseen ja hänen pääkallostaan jouduttiin poistamaan pala tulehtuneiden aivojen paineen helpottamiseksi.

Yksi tutkijoiden huolista on, että koronan seurauksena osalle ihmisistä saattaa jäädä lieviä aivovaurioita, joita ei edes huomata.

Zandi haluaakin lääkärien ja tutkijoiden olevan tietoisia aivovaurioiden mahdollisuudesta.

– Toivomme tietysti, että näin ei käy, mutta meidän on varauduttava siihen, että koronan vaikutukset saattavat valjeta vasta vuosienkin päästä, hän painottaa.


Lue myös:

    Uusimmat