Mainos

Barcelonan kaoottiset levottomuudet saivat järjettömät mittasuhteet: Poliisin mukaan puoli miljoonaa ihmistä kokoontui osoittamaan mieltään – yleislakko sulki kauppoja ja teitä

Yli puoli miljoonaa ihmistä on kokoontunut Espanjan Barcelonassa suurmielenosoitukseen, ilmoittaa paikallinen poliisi. Katalaanien mielenilmaus on muodostumassa tämän viikon suurimmaksi.

Iltapäivällä kaupungin läpi marssi tuhansia lakkoilevia opiskelijoita. Mielenosoitukset jatkuvat tänään jo viidettä päivää.

Separatistien liikehdintä alkoi maanantaina, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle.

Teitä tukittu Espanjan ja Ranskan välillä

Mielenosoittajat ovat marssineet keskiviikosta asti viidestä eri Katalonian kaupungista kohti Barcelonaa vastustaakseen tuomioita. Kolme päivää kestäneet vapausmarssit ovat aiheuttaneet sekasortoa liikenteeseen ympäri Kataloniaa.

Aiemmin tänään mielenosoittajat tukkivat tärkeimmät valtatiet Espanjan ja Ranskan välillä. Teitä on viikon aikana tukittu ympäri Kataloniaa muun muassa polttamalla renkaita.

Tälle päivälle Kataloniaan on myös julistettu yleislakko. Barcelonassa useat kaupat, tiet sekä nähtävyydet ovat olleet suljettuina, ja metrot ja junat kulkevat harvennetuilla vuoroilla.

Mielenosoittajat ovat estäneet pääsyn esimerkiksi yhteen Espanjan kuuluisimmista nähtävyyksistä, Sagrada Familia -kirkkoon, ja Barcelonan Liceu-oopperatalo on perunut perjantai-illan esityksensä. Barcelonan lentokentällä on peruttu tänään yli 50 lentoa.

Jalkapalloliigan El Clasico siirtyy

Mellakoinniksi kärjistyneissä mielenosoituksissa oli torstaihin mennessä loukkaantunut useita satoja mielenosoittajia sekä lähes 200 poliisia. Yli sata mielenosoittajaa on pidätetty viikon aikana.

Viime yönä väkivaltaisuudet jatkuivat Barcelonassa, jossa separatistit polttivat tiesulkuja ja ottivat yhteen poliisin kanssa. Mielenosoittajat heittelivät polttopulloilla poliisia, joka on vastannut kumiluodeilla.

Barcelonan kaupunginvaltuuston mukaan kolmen mielenosoituspäivän aikana kaupunkiin on tullut tuhoja yli 1,5 miljoonan euron edestä. Mielenosoittajat ovat polttaneet yli 700 roskakoria sekä tuhonneet liikennevaloja, katukylttejä, puita sekä kaupunkipyöriä.

Levottomuuksien takia myös Espanjan jalkapalloliigan kuuluisa klassikkokohtaaminen Barcelonan ja Real Madridin välillä siirretään. "El Clasico" oli tarkoitus pelata Barcelonassa 26. lokakuuta. Espanjan jalkapalloliiton mukaan seuroilla on maanantaiaamuun asti aikaa löytää ottelulle uusi ajankohta.

Puigdemont ilmoittautui syyttäjälle Brysselissä

Maanpaossa oleva entinen aluejohtaja Carles Puigdemont ilmoittautui syyttäjänvirastoon Brysselissä ottaakseen vastaan Espanjan korkeimman oikeuden hänestä antaman pidätysmääräyksen. El Pais -lehden mukaan Katalonian entinen johtaja ilmoitti Belgian viranomaisille vastustavansa luovutusta.

Puigdemont äänestettiin keväällä EU-parlamenttiin, mutta hän ei ole voinut ottaa tehtävää vastaan, koska hänen pitäisi ensin käydä Espanjassa vannomassa virkavala.

Katalonian mielenosoitukset ovat nostaneet itsenäisyyskysymyksen Espanjan vaalikampanjan keskeiseksi aiheeksi. Espanjassa pidetään 10. marraskuuta neljännet parlamenttivaalit yhtä monen vuoden aikana.

Torstaina Katalonian aluehallinnon johtaja Quim Torra lupasi alueelliselle parlamentille vaativansa uutta itsenäisyysäänestystä vuoden 2022 alussa päättyvän toimikautensa loppuun mennessä.

Torra on myös vaatinut mellakoinnin lopettamista välittömästi. Hänen mielestään väkivaltaisuudet vahingoittavat separatistiliikkeen imagoa.

Juttua päivitetty ja otsikkoa muutettu 18.10.2019 kello 19:54.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja