Mainos

Barcelonan levottomuudet jatkuvat, iltaisin tiet tukitaan palavilla autoilla – perheineen kaupungissa lomaileva Pia kuvailee tunnelman kiristyvän: "Huomisesta en sitten tiedä, se vähän huolestuttaa"

Katalaanien itsenäisyyttä tavoitteleva liike on jatkanut koko viikon kestäneitä mielenosoituksiaan Barcelonassa. Kaupungissa lomamatkalla oleva suomalainen Pia kuvailee kaupungin tunnelmaa ahdistavaksi, varsinkin yöaikaan.

Suomalainen Pia Henriksson perheineen mietti eilen lähtevänsä kaupungille syömään illallista, mutta perui suunnitelmansa huomatessaan ilmapiirin muuttuvan. Iltaseitsemän jälkeen mellakkapoliisi saapui alueelle.

– Sitten alkoi ihmisiä tulla, siis tuhansia ihmisiä tuli kaupunkiin. Kuulimme helikopterien alkavan pörräämään ylhäällä, että nyt alkaa tapahtua jotain, Henriksson kuvailee.

Hänen mukaansa mitään konkreettista uhkaa perhe ei kokenut tilanteessa, mutta suurempi mielenilmaus oli selkeästi alkamassa. He päättivät hakeutua asunnolleen ja jäädä sinne syömään.

Henriksson kertoo, että illalla keskustassa poltettiin autoja ja roska-astioita, joiden avulla mielenosoittajat tukkivat autoteitä.

Kaupungissa ei Henrikssonin mukaan pääse liikkumaan yksityisautoilla tai takseilla ilta-ja yöaikaan. Päiväsaikaan kaupunkia on siivottu ja esteet poistettu, mutta iltaisin mielenosoitukset yleensä yltyvät ja tiet tukitaan jälleen.

– Huomisesta en sitten tiedä, se vähän huolestuttaa.

Henrikssonin mukaan poliisi on näkyvästi läsnä kaupungissa. Esimerkiksi poliisihelikoptereita liikkuu kaupungin yllä jatkuvasti myös päivisin, ja kaupungilta kuuluu laukauksia muistuttavia paukahduksia. Henriksson ei kuitenkaan osaa sanoa, mistä ne ovat peräisin.

STT: Useita satoja ihmisiä loukkaantunut

Katalaanien separatistiliike jatkaa yhä koko viikon kestäneitä mielenosoituksiaan. Noin 25 000 opiskelijaa ja heidän tukijaansa osoittivat päivällä mieltä Barcelonan kaupungintalon edustalla, samalla kun teitä tukittiin ympäri Kataloniaa polttamalla renkaita. Mielenosoittajat pysäyttivät ajoittain junaliikennettä Barcelonassa seisomalla raiteilla.

Useita teitä on tukittu myös mielenosoittajien lähdettyä marsseille kohti Barcelonaa. Tuhansien mielenosoittajien kulkueiden on tarkoitus saapua Barcelonaan perjantaihin mennessä.

Torstain vastaisena yönä mielenosoittajat sytyttivät autoja ja roskakoreja palamaan, kaatoivat metallisia liikenne-esteitä sekä heittivät ilotulitteita poliiseja kohti.

Viikon aikana levottomuuksissa on viranomaisten mukaan loukkaantunut useita satoja mielenosoittajia sekä lähes 200 poliisia. Lähes sata ihmistä on pidätetty ympäri Kataloniaa.

Mellakoinniksi kärjistyneet mielenosoitukset alkoivat maanantaina sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Separatistien vapausmarssi kohti Barcelonaa vastustaa katalaanijohtajille langetettuja tuomioita.

Katalonian aluehallinnon johtaja Quim Torra on vaatinut mellakoinnin lopettamista välittömästi. Hänen mielestään väkivaltaisuudet vahingoittavat separatistiliikkeen imagoa.

Myöhemmin torstaina Torra lupasi alueelliselle parlamentille vaativansa uutta itsenäisyysäänestystä vuoden 2022 alussa päättyvän toimikautensa loppuun mennessä.

Katso suomalaisen Pia Henrikssonin haastattelu MTV Uutiset Livessä kokonaisuudessaan jutun alussa olevalta videolta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja