Asuinpaikka voi lisätä merkittävästi dementiaan sairastumisen riskiä – tässä syy

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Oletko huolissasi muististasi? Videolla kerrotaan, millaisista oireista on syytä kertoa lääkärille.

Autoliikenteen tai junien melulle kotonaan altistuvat saattavat sairastua dementiaan muita todennäköisemmin, tanskalaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

Tulokset perustuvat 1,9 miljoonan yli 60-vuotiaan tietoihin vuosilta 2004–2017, ja niiden mukaan liikenteen melulle altistuvat sairastuivat dementiaan 16–20 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät altistuneet melulle kotonaan. Kaikkiaan hieman yli 100 000 osallistujaa sairastui seurannan aikana.

Yhteys havaittiin tarkastellessa kymmenen vuoden keskimääräistä melualtistusta. Tutkijat selvittivät melutasot asuinrakennuksen meluisimmalta ja hiljaisimmalta puolelta.

Suuremmat melutasot liittyivät dementiariskiin kummassakin tapauksessa, mutta yhteys oli voimakkaampi, jos rakennuksen hiljaisin puoli oli myös meluisa. Meluisana pidettiin yli 65 dB meluisimmalla puolella ja yli 55 dB hiljaisimmalla puolella.

Liikenteen melu voi olla merkittävä dementian riskitekijä

Aiemmissa tutkimuksissa liikenteen päästöt ja etenkin pienhiukkaspäästöt on yhdistetty dementiariskiin, mutta tanskalaisten havainnot pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun ilmansaasteet huomioitiin analyysissa.

Jos havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, liikenteen melu voi olla merkittävä dementian riskitekijä. Melu ja sen aiheuttama stressi ja univaikeudet on yhdistetty myös muun muassa aivoverenkiertohäiriöihin.

Globaalisti dementiaa sairastaa noin 50 miljoonaa ja siihen sairastuu vuosittain 10 miljoonaa ihmistä. Suomalaisista noin 100 000 potee lievää dementiaa ja melkein yhtä monella on pitemmälle edennyt dementia.

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Katso videolta, mikä merkitys unella on terveydelle.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat