Asiantuntijat varoittelevat "uudesta" seksitrendistä – riskialttiista tavasta tosin varoitettiin jo koulussa

 "Fluid bonding" eli nesteiden vaihtaminen on noussut otsikoihin, vaikka varsinainen uusi keksintö se ei ole. 

Muistatko, kun koulun terveystietotunneilla muistuteltiin kondomin käytöstä? Ilmeisesti opintojen kertaus olisi jälleen paikallaan, paljastaa New York Post. Asiantuntijoiden mukaan uusi seksitrendi, jossa suoja jätetään pois, altistaa seksitaudeille.

"Fluid bonding" eli nesteiden vaihtaminen

"Fluid bonding" tarkoittaa suomeksi intiimin yhteyden löytämistä ruumiinnesteiden kautta. Pari siis altistaa tahallisesti toisensa omille kehonsa nesteille.

– Fluid bonding terminä tarkoittaa kahden tai useamman henkilön tekemää sopimusta toimia ilman suojausta, Women’s Healthin haastattelema seksikouluttaja Luna Matatas sanoo.

Termi merkitsee siis käytännössä suojaamatonta seksiä, jonka tarkoituksena on löytää syvä yhteys toiseen ihmiseen. Moni sivusto uutisoi "hittitermistä", mutta on epäselvää, harjoittaako sitä todellisuudessa moni. Suositella tapaa ei kuitenkaan voi.

Seksi ilman kondomia on monilla tavoilla riskialtista

Lääkäri Felice Gersh huomauttaa, että idea "nesteiden vaihtamisesta" on monilla tavoilla riskialtis.

– Seksitaudin voi saada mistä tahansa seksikontaktista, kuten suuseksistä, vaginaalisesta seksistä ja anaaliseksistä, joten kunnollinen seksitautitestaus testaa kaikki mahdolliset alueet, hän huomauttaa.

Testeissä olisikin tärkeää käydä ajoissa ja usein, jos suojamaaton seksi kiinnostaa.

– Suuri osa seksitaudeista ei oireile, joten testissä käyminen on terveyden kannalta tärkeää, vaikka oireita ei olisi, Gersh sanoo.

Esimerkiksi somevaikuttaja Marjani Lane muistuttaa, ettei negatiivinen seksitautitulos tänään merkitse välttämättä mitään.

– Negatiivinen tautitesti ei merkitse, että ihminen on "puhdas". Kumppanisi voi käydä testissä heinäkuun ensimmäinen päivä, saada tartunnan kolmas päivä ja negatiivisen tuloksen seitsemäs päivä, Lane kirjoittaa.

Katso myös: E-pillerit, kondomim, kierukka – minkä ehkäisymenetelmän valitsisin? Gynekologi kertoo vaihtoehdoista. Juttu jatkuu videon alla.

Minkä ehkäisymenetelmän valitsisin? 4:13
Kaikille löytyy sopiva ehkäisymetodi, sillä vaihtoehtoja on paljon.

Ei-monogamisessa suhteessa piilee riski

Gershin mukaan seksitautitestin tulos tulee myös jakaa kumppanin kanssa selkeästi. Suhteen tila määrittää, kannattaako seksiä harrastaa ilman suojaa – jos luottamusta ei ole, idea ei kenties ole hyvä.

– Jos olet ei-monogamisessa tilanteessa, nesteiden vaihtaminen yhden ihmisen kanssa vaikuttaa muihinkin petikumppaneihisi, Luna Matatas sanoo.

Avoimemmassa suhteessa tulisikin käydä tarkasti läpi se, millaisia seksiakteja kukin harrastaa ja kenen kanssa. Tautien lisäksi raskauden mahdollisuus on olemassa. Gershin mukaan suhteen tilasta kannattaa puhua selkeästi ja avoimesti.

Katso myös: Miksi joku haluaa myydä seksiä, ja mitä se maksaa? Seksityötä tekevä Juhani vastaa kysymyksiin:

Lue myös:

    Uusimmat