Britanniassa pelätään "lihansyöjäseksitaudin" yleistymistä – tällainen on karmea donovasis

Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet 4:32
Videolla kerrotaan, mitkä ovat Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja miten ne oireilevat.

Isossa-Britanniassa on havaittu hienoista nousua donovasis-tautitapausten määrässä, kertovat muun muassa Birmingham Live sekä Independent. Seksuaalisessa kanssakäymisessä tarttuva tauti on kuitenkin edelleen harvinainen.

Mediassa nimen "lihansyöjäseksitauti" saanut sukupuolitauti, oikealtaan nimeltään donovasis, leviää Isossa-Britanniassa enemmän kuin ennen. Asiasta on varoittanut naistentautien erikoislääkäri Shree Datta, jonka mukaan kyseisestä seksitaudista on tulossa maassa aiempaa isompi ongelma.

Donovasis tai granuloma inguinale on kuitenkin edelleen harvinainen sukupuolitauti niin Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa kuin Suomessakin. Sukuelinten alueen syöpymisiä ja haavautumisia aiheuttava tauti on tyypillisempi kosteammassa ilmastossa, esimerkiksi Intiassa, Etelä-Afrikassa sekä Etelä-Amerikan maissa.

Independent kertoo, että vuonna 2019 Isossa-Britanniassa raportoitiin 30 donovasis-tapausta. Suunta on ollut nousujohteinen, sillä vielä vuonna 2016 tapauksia todettiin vain 19.

Donovasis on karmea seksitauti

Jo vähäinen nousu tapausmäärissä on aiheuttanut huolta, sillä bakteerin aiheuttama donovasis on karmea tauti.

Varhaisessa vaiheessa se aiheuttaa kyhmyjä sukupuolielinten ja peräaukon alueelle. Vähitellen kyhmyt haavautuvat ja kasvavat. Vauriot voivat näyttää siltä kuin liha paljastuisi ihon alta ja ne voivat vuotaa verta. Tästä juontaa juurensa nimitys "lihansyöjä-seksitauti", vaikka bakteeri ei kirjaimellisesti ihmislihaa syökään.

Hoitamattomana infektio voi levitä genitaalialueelta muualle elimistöön. Lisäksi haavat voivat tulehtua – tällainen infektio aiheuttaa kipua ja epämiellyttävää hajua.

Donovasis on yleisempi miehillä kuin naisilla. Tauti lisää HIV:n tarttumisriskiä, jos sairastunut harrastaa seksiä HIV-positiivisen kanssa ilman kondomia.

Sukupuolitaudit ovat yleistyneet

Donovasista hoidetaan antibiooteilla. Seksikumppaneille tulee kertoa mistä tahansa sukupuolitaudista, jotta hekin osaavat hakeutua hoitoon. Kondomin käyttö kaikissa seksimuodoissa on paras tapa suojautua seksiteitse leviäviltä taudeilta.

USA Todayn haastattelema epidemiologian professori Melinda Pettigrew Yalen yliopistosta arvelee, että suojaamattoman seksin harrastamisen yleistyminen selittäisi sitä, jos donovasis lähtisi leviämään Yhdysvalloissa. Viime vuosina monet muut sukupuolitaudit ovat lisääntyneet maassa huimasti, kertoo NBC News.

Myös Suomessa sukupuolitautien määrä on ollut viime vuosina selvässä kasvussa. Ilmiötä voi selittää se, että ihmiset käyvät enemmän testeissä, mutta myös tavallisten infektioiden – kuten klamydian ja tippurin – oireettomuus. Ihmiset eivät siis tajua saaneensa tartunnan ja levittävät sitä tietämättään eteenpäin.

Näin papa-koe otetaan 1:21
Seksissä tarttuva papilloomavirus voi aiheuttaa syövän esiasteita, joita seulotaan papa-kokeissa. Katso videolta, miten testi tehdään.

Lue myös:

    Uusimmat