Asiantuntijat varoittavat: Älä lähde näihin villityksiin mukaan – voivat vahingoittaa vaginaasi

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti 1:19
Nämä 14 asiaa jokainen runsaista kuukautisista kärsivä on kohdannut!

Gynekologi Jen Gunter varoittaa kirjassaan "The Vagina Bible" naisia laittamasta vierasesineitä, kuten virkattuja tamponeja, vaginoihinsa. Asiasta uutisoi The Sun.

Verkkokaupat, kuten Etsy, myyvät virkattuja tamponeja. Niiden tarkoituksena on auttaa naisia säästämään rahaa ja olemaan ympäristöystävällisiä kuukautisten aikana.

Asiantuntijat, kuten Jen Gunter, puolestaan varoittavat virkattujen tamponien käytöstä.

Virkatut tamponit voivat aiheuttaa toksisen sokkioireyhtymän

Langasta tehtyjä tamponeita ei ole testattu, eikä niiden turvallisuudesta ole näin ollen takeita. Niiden käyttö voi aiheuttaa pahimmillaan toksisen sokkioireyhtymän.

Toksinen sokkioireyhtymä on hengenvaarallinen tila, joka voi hoitamattomana aiheuttaa iho- ja monielinvaurioita. Pahimmillaan se voi johtaa kuolemaan. Sen oireita ovat muun muassa korkea kuume sekä ihottuma.

– Meillä ei ole mitään tietoa siitä, kuinka virkatut tamponit vaikuttavat sellaisten bakteerien syntyyn, jotka yhdistetään toksiseen sokkioireyhtymään. Emme myöskään tiedä, kuinka puhdistaa virkattuja tamponeja kunnolla, Jen Gunter kirjoittaa kirjassaan.

Virkattujen tamponien lisäksi Gunter varoittaa muistakin tuotteista, joita ei koskaan tulisi laittaa vaginaan.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Vulvalle tarkoitetut hygieniatuotteet kritiikin kohteena

"Naisellista hygieniaa" tukevat tuotteet saavat Gunterilta täystyrmäyksen. Hänen mukaansa vulvalle tarkoitetut saippuat, suihkugeelit ja suihkeet ovat rahan tuhlausta. Lisäksi ne voivat vahingoittaa vulvaa.

– Monissa tuotteissa on jokin tuoksu. Vulva on hyvin herkkä ärsytykselle, ja tuoksut ovat sille yleinen laukaisija.

– Osa naisista käyttää tuotteita myös sisäisesti, koska oikeiden termien käyttö on hämärtynyt. Emme puhu vaginasta ja vulvasta, vaan termit ovat yhdistyneet yhdeksi suureksi harmaaksi alueeksi, Gunter kertoo.

Vulvalla tarkoitetaan naisen ulkoisia sukuelimiä. Vagina, eli emätin, on taas sisäinen osa, joka yhdistää kohdun ja ulkoiset sukuelimet.

Tyrmäys trendituotteille

Muun muassa näyttelijä Gwyneth Paltrowin ylistämät jade-munat ovat Gunterin mukaan huijausta, jotka voivat jopa nostaa toksisen sokkioireyhtymän riskiä. Jade-munien kerrotaan muun muassa vahvistavan lantionpohjalihaksia ja parantavan seksielämää.

– Lantionpohjalihasten vahvistamiseen on monia hyviä keinoja. Voit tehdä harjoituksia ilmaiseksi tai ostaa painon, joka on tehty lääkinnälliseen käyttöön hyväksytystä silikonista tai muovista, Gunter neuvoo.

Nainen kannustaa varovaisuuteen myös trendikkäiden kannabistuotteiden käytössä. Kannabiksesta johdettujen tuotteiden on kerrottu esimerkiksi helpottavan kuukautiskipuja.

– Emme tiedä vielä juuri muuta kuin sen, että vaginalle tarkoitetut kannabistuotteet ovat testaamattomia. Suhtadu siis varauksella terveysväitteitä esittävään yritykseen.

Ruoka-aineet eivät kuulu vaginaan

Viime aikoina erilaisten ruoka-aineiden terveysvaikutukset vaginalle ovat olleet pinnalla. The Sun mainitsee persiljan, kurkun ja omenaviinietikan.

Persiljan väitetään auttavan kuukautisten käynnistymisessä. Omenaviinietikan väitetään kiinteyttävän, kurkun taas puhdistavan vaginaa.

Karin O’Sullivan seksuaaliterveyteen keskittyvästä FPA-hyväntekeväisyysjärjestöstä tyrmää väitteen persiljan terveysvaikutuksista.

O’Sullivan korostaa The Sunille tieteellisen näytön puutetta ja varoittaa vierasesineiden haitallisista vaikutuksista, kuten vaginan bakteeritasapainon järkkymisestä.

Jen Gunter taas varoittaa, että vaginan puhdistaminen kurkulla voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Eri asiantuntijat, kuten gynekologi Anne Henderson, kiistävät myös omenaviinietikan kiinteyttävät vaikutukset. Tuotteen haitalliset vaikutukset ovat pitkälti samoja kuin muidenkin ruoka-aineiden: se voi esimerkiksi järkyttää vaginan bakteeritasapainoa ja aiheuttaa ärsytystä.

 Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat