Greta, 32, oli kuolla tamponin aiheuttamaan toksiseen sokkioireyhtymään – sekoitti oireet flunssaan: "Jos olisin odottanut päivänkin kauemmin..."

1:19
Jos sinulla on runsaat kuukautiset, pystyt taatusti samaistumaan videolla kerrottuihin ongelmiin.

Viiden lapsen äiti sairastui toksiseen sokkioireyhtymään tamponin käytön takia. Hän sekoitti oireet ensin flunssaan. Aiheesta uutisoi muun muassa Metro.co.uk-sivusto.

32-vuotiaalla Greta Zaratella alkoi tuntua flunssan oireita samana päivänä, kun hänen kuukautisensa jälleen alkoivat. Viiden lapsen äiti kertoo South West News Service -sivustolle, että hän pysyi vuodelevossa muutaman päivän ja yritti taltuttaa lenssun lääkkeillä.

Lääkkeet eivät kuitenkaan auttaneet, vaan hänen olonsa vain huononi.

Sekoitti toksinen sokkioireyhtymän flunssaan

Greta ei vielä tuolloin tiennyt, että hänen oireensa täsmäsivät toksiseen sokkioireyhtymään, joka on nopeasti etenevä, hengenvaarallinen bakteerien aiheuttama sairaus. Tämä harvinainen sairaus liitetään usein tamponin käyttöön. Oireita ovat yhdysvaltalaisen Mayo Clinic -tutkimusorganisaation mukaan muun muassa matala verenpaine, oksentelu, pahoinvointi, lihassärky, huimaus ja silmien punaisuus.

Greta ei tällaisesta tiennyt. Hän arveli pahoinvoinnin, ripulin, huimauksen ja lihassäryn selittyvän flunssalla. Toksiseen sokkioireyhtymään kuuluu myös ihottuma, mutta sitä hänellä ei ollut.

Hoitaja hoksasi yhteyden

Gretan sisko työskenteli sairaanhoitajana ja hän suositteli Gretaa menemään lääkäriin. Sairaalassa tehdyt testit osoittivat, että hänen verenpaineensa oli hyvin alhainen ja perna laajentunut. Lääkärit eivät ensin osanneet sanoa, mistä on kyse, kunnes eräs hoitaja keksi ehdottaa, että Gretalla voisi olla toksinen sokkioireyhtymä.

Greta kertoo olleensa hyvin peloissaan ja todella huonossa kunnossa. Hän oli helpottunut, kun kyseinen hoitaja ymmärsi, mistä oli kysymys. Gretallahan oli parhaillaan kuukautiset. Kukaan Gretan tilaa tutkineista lääkäreistä ei ollut ollut gynekologi.

Hoitajan arvelut osoittautuvatkin oikeaksi. Lääkärien mukaan Gretan saama bakteeri-infektio johtui hänen vaginassaan olleista mikroskooppisen pienistä haavaumista, jotka olivat tulleet sen jälkeen, kun hän oli poistanut tamponin.

– Vaihdan tamponin aina käydessäni vessassa, joten syynä ei ollut se, että se olisi ollut sisälläni pitkän aikaa.

Verensiirto ja antibioottikuuri

Gretalle tehtiin verensiirto ja hän sai antibioottikuurin. Nainen kertoo olleensa tehohoidossa 11 päivää.

– He sanoivat, että jos olisin odottanut päivänkin kauemmin, oireet olisivat voineet olla kohtalokkaammat. Toksiseen sokkioireyhtymään sairastuneet voivat kuolla tai menettää raajojaan, joten tunnen olevani todella onnekas.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja