Asiantuntija remontoisi risteyksien valo-ohjauksen – "autot ja jalankulkijat täysin erilleen"

Suojateiden turvallisuus on puhuttanut paljon viime aikoina. Auttaisiko, jos kääntyvälle liikenteelle ja jalankulkijoille ei palaisi vihreät samaan aikaan?

Suojateiden turvallisuutta voidaan parantaa myös nykyisten liikennevalojen toimintaa muuttamalla, uskoo johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Pohjonen ehdottaa, että valo-ohjatuissa risteyksissä kaikille jalankulkijoille palaisi joko vihreä tai punainen valo samaan aikaan.

– Kun jalankulkijoille syttyy vihreä valo, se syttyisi kaikille risteyksen jalankulkijoille. Jalankulkijat menisivät ensin ja silloin kaikille autoilijoille palaisi punainen valo. Vastaavasti, kun autoilijoille on vihreä valo, on kaikille jalankulkijoille punainen, Pohjonen selventää.

– Tällä tavoin vältetään katvealueiden ongelmia käännyttäessä, eikä autoilijoille ja jalankulkijoille pala samaan aikaan vihreä valo.

Liikenteen sujuvuus saattaisi jopa parantua näin toteutetulla valo-ohjauksella, Pohjonen uskoo.

– Kun autoilijoille syttyy vihreä, niin autoilijan ei tarvitse silloin odottaa eikä väistää jalankulkijoita, pyöräilijöitä tai muita ja liikenteen välityskyky paranisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja