Asiantuntija neuvoo: Näin ostat turvallisesti netistä

Kotikoneiden tietoturva kuntoon! 25:44

Enter ry on 15 vuotta vapaaehtoisvoimin toiminut yhdistys, jonka tehtävänä on tukea seniorikansalaisia tietotekniikan käytössä. Enter ry:n opastaja antaa Studio55.fi-ohjelmassa vinkkejä turvalliseen verkkokaupan käyttöön.

Internetistä voi ostaa melkein mitä tahansa. Jos jotain haluamaansa ei löydä oman paikkakunnan kauppojen hyllyiltä, se todennäköisesti löytyy netistä. Mihin tahansa kaupittelijaan ei kannata kuitenkaan luottaa. Tilata kannattaa vaan kaupasta, jonka tuntee, tai josta on kuullut käyttäjäkokemuksia.

– Verkkokaupasta voi hakea tietoa hakukoneella, Enter ry:n opastaja Urho Karjalainen neuvoo.

Etenkin, jos myyjää ei tunne, maksutapaan kannattaa Karjalaisen mukaan kiinnittää huomiota. Maksutavan tulisi olla sellainen, että maksamaan joutuu vasta, kun oikeaa tuotetta pitelee kädessään tai tilaamansa palvelun on saanut.

– Muuten on aina se riski, saako tuotetta ja oikean mallista. Etenkin verkkohuutokaupoissa on tällaista epämääräisyyttä.

– Yleisesti luottokorttia on pidetty aika hyvänä – siinähän maksu usein erääntyy maksettavaksi vasta, kun on jo saanut tavaran. Ja jos siihen mennessä ei ole tavaraa saanut tai myyjässä ilmenee jotain rikollista, sen voi jättää maksamatta ja luottokorttiyhtiö hoitaa asiat, Karjalainen jatkaa.

Karjalainen neuvoo, että turvallisinta verkkokauppaostaminen on tutuista yhtiöistä. Jos kirjakaupasta ei löydy kirjaa paikan päältä, saman yhtiön verkkokaupoista se saattaa hyvinkin löytyä. Tilauksen voi usein noutaa kyseisen kaupan tiskiltä ja maksaa vasta noutaessa.

– Pääkaupunkiseudulla on ihan hyviä yhtiöitä, joissa tämä on mahdollista. Maaseudulla tilanne on tietysti toinen.

Täytyykö tietokone päivittää, kun se ilmoittaa päivityksestä? Siitä lisää lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja